Kysnutný závin
Štedrák ako závin (fotorecept)
Autor receptu: rika111
Recept na tento koláčik som dostala kedysi dávno od svojej kolegyne v práci. Práve sa
blížili Vianoce a tak som ho hneď aj vyskúšala.
Odvtedy ho pečiem pravidelne každé sviatky a aj mimo nich. Názov dostal pretože má
štedrú náplň. Dnes ho sem ukladám pre Vás všetkých ale hlavne pre kamarátky z
tohoročného liečenia v Nimnici Vlastičku a Helenku. Je to veľmi jednoduchý recept a keď
som ho zvládla ja dokáže to každý. Ja ho vždy pečiem iba z polovičnej dávky. Prajem
Vám krásne a požehnané Vianoce!
60 porcií |
60 minút príprava |
35 minút na 170 °C |
Postup
- Použila som tieto ingrediencie:
- Do misky dáme 3 PL múky, 1 KL cukru, 1 kocku droždia = 42 g a zalejeme vlažným mliekom a necháme vykysnúť kvások.
Do preosiatej múky pridáme ostatné ingrediencie a vykysnutý kvások.
Vypracujeme cesto.
- Mne cesto kyslo trošku dlhšie ale opatí sa počkať.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí. Každú z nich postupne vyvaľkáme na veľkosť plechu, na ktorom budeme koláčik piecť.
Cesto vyvaľkáme na tenko.
Následne natrieme slivkovým lekvárom.
- Na polovicu cesta navrstvíme makovú plnku (mak+ kryštálový cukor) a na druhú polovicu orechovú plnku (orechy + kryštálový cukor) kto chce, môže pridať aj vanilkový cukor.
- Orechovú stranu cesta stočíme do stredu tak isto aj makovú stranu aby medzi oboma rolkami zostal 2 cm priestor. A uložíme na plech.
- Takto postupne uložíme na plech všetky záviny. Medzeru v každom závine vyplníme tvarohovou plnkou ( tvaroh, vanilkový cukor, hrozienka, kryštálový cukor, žĺtky a citrónová kôra), kto chce môže pridať aj škoricu. Množstvá cukru do plniek neuvádzam, pretože každý z nás má rád inú sladkosť.
- Na jeden plech sa uložia tri záviny. Plech, ktorý som použila ja má rozmery 40x33 cm.
Takto pripravený koláčik necháme chvíľku podkysnúť a miesta kde je cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Potom vložíme do vopred vyhriatej rúry. Ja som piekla v elektrickej rúre pri teplote 170 °C
25 minút. Ale každá z vás pozná kedy je koláčik už upečený.
Môj vyzeral takto.
- Aby nezostali nevyužité suroviny - 2 bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom to tuhého snehu a navrstvíme na tvarohovú plnku každého závinu. Koláčik dáme znova do rúry
a sneh necháme mierne zapiecť.
- Koláčik po upečení necháme vychladnúť na plechu.
Po vychladnutí ho nakrájame a s chuťou sa do neho celá rodina pustíme.