Kysnutný závin

Štedrák ako závin (fotorecept)

Autor receptu: rika111

Recept na tento koláčik som dostala kedysi dávno od svojej kolegyne v práci. Práve sa blížili Vianoce a tak som ho hneď aj vyskúšala. Odvtedy ho pečiem pravidelne každé sviatky a aj mimo nich. Názov dostal pretože má štedrú náplň. Dnes ho sem ukladám pre Vás všetkých ale hlavne pre kamarátky z tohoročného liečenia v Nimnici Vlastičku a Helenku. Je to veľmi jednoduchý recept a keď som ho zvládla ja dokáže to každý. Ja ho vždy pečiem iba z polovičnej dávky. Prajem Vám krásne a požehnané Vianoce!

60
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Použila som tieto ingrediencie:
  2. Do misky dáme 3 PL múky, 1 KL cukru, 1 kocku droždia = 42 g a zalejeme vlažným mliekom a necháme vykysnúť kvások. Do preosiatej múky pridáme ostatné ingrediencie a vykysnutý kvások. Vypracujeme cesto.
  3. Mne cesto kyslo trošku dlhšie ale opatí sa počkať.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí. Každú z nich postupne vyvaľkáme na veľkosť plechu, na ktorom budeme koláčik piecť. Cesto vyvaľkáme na tenko. Následne natrieme slivkovým lekvárom.
  5. Na polovicu cesta navrstvíme makovú plnku (mak+ kryštálový cukor) a na druhú polovicu orechovú plnku (orechy + kryštálový cukor) kto chce, môže pridať aj vanilkový cukor.
  6. Orechovú stranu cesta stočíme do stredu tak isto aj makovú stranu aby medzi oboma rolkami zostal 2 cm priestor. A uložíme na plech.
  7. Takto postupne uložíme na plech všetky záviny. Medzeru v každom závine vyplníme tvarohovou plnkou ( tvaroh, vanilkový cukor, hrozienka, kryštálový cukor, žĺtky a citrónová kôra), kto chce môže pridať aj škoricu. Množstvá cukru do plniek neuvádzam, pretože každý z nás má rád inú sladkosť.
  8. Na jeden plech sa uložia tri záviny. Plech, ktorý som použila ja má rozmery 40x33 cm. Takto pripravený koláčik necháme chvíľku podkysnúť a miesta kde je cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom. Potom vložíme do vopred vyhriatej rúry. Ja som piekla v elektrickej rúre pri teplote 170 °C 25 minút. Ale každá z vás pozná kedy je koláčik už upečený. Môj vyzeral takto.
  9. Aby nezostali nevyužité suroviny - 2 bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom to tuhého snehu a navrstvíme na tvarohovú plnku každého závinu. Koláčik dáme znova do rúry a sneh necháme mierne zapiecť.
  10. Koláčik po upečení necháme vychladnúť na plechu. Po vychladnutí ho nakrájame a s chuťou sa do neho celá rodina pustíme.