Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku (fotorecept)

Autor receptu: chutimi

Keďže sa mi podarilo nájsť krásne smrčky a kvantum medvedieho cesnaku a ešte ostala aj flákota roštenky z poslednej grilovačky, spojil som tieto vynikajúce veci do tohto receptu, pričom všetky ingrediencie sa vzájomne dopĺňali a zároveň tie hlavné dve (mäso a smrčky) mali možnosť vyniknúť.

1
porcia
45 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravte si suroviny. Mäso majte vonku aspoň pol hodinu pred tým, ako začnete.
  2. Roštenku okoreňte z oboch strán nahrubo mletým korením (čiernym alebo zmesou farebného).
  3. Cibuľu rozpolte. Jednu polovicu nakrájajte na drobno, druhú na hrubšie plátky.
  4. Smrčky umyte a hlavičky nakrájajte na kolieska.
  5. Listy cesnaku bez stopiek a petržlenovú vňať posekajte na drobno.
  6. V hrnci na masle osmahnite nadrobno pokrájanú cibuľu a smrčky. Trochu okoreňte a podlejte vývarom. Smrčky duste na miernom plameni približne 20 minút. Keď sa bude rýchlo odparovať, priebežne podlievajte vývarom. (Pokiaľ smrčky nedusíte/nevaríte, budú tvrdé)
  7. Pokiaľ sa huby dusia, nakrájajte si paradajku na plátky. Z jarnej cibuľky použite iba zelenú časť, ktorú nakrájajte našikmo. Zároveň si pripravte kus alobalu na steak. Na panvici rozohrejte olej. (Ak máte možnosť, grilujte na uhlí, bude to ešte lepšie.)
  8. Steak pripravte ako ho máte radi (mäso na obrázku som robil 3:20 z každej strany)
  9. Steak následne osoľte a zabaľte do alobalu. Nechajte odpočívať 7-10 minút
  10. Odokryte hríby a pokiaľ tam ostal vývar, na silnom plameni ho nechajte odpariť. Pridajte medvedí cesnak a zľahka osmahnite
  11. Prilejte smotanu a nastrúhaný parmezán na zahustenie. Nechajte ho rozpustiť za stáleho miešania a pridajte petržlenovú vňať. Dochuťte soľou a čiernym korením. Omáčka je hotová, môžete ju zakryť a odstaviť bokom.
  12. Na panvici, na ktorej ste robili steak si rozohrejte trochu olivového oleja, osmahnite plátky cibule. Keď zmäknú, pridajte plátky paradajky a časť cibuľky. Zastreknite balsamikom. Balasamico zredukujte, pridajte pesto (to som robil deň pred tým z medvedieho cesnaku, vlašských orechov, citrónovej šťavy a olivového oleja) dochuťte soľou a korením. Premiešajte a odstavte.
  13. Servírujte.
  14. Dobrú chuť!