Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku (fotorecept)
Autor receptu: chutimi
Keďže sa mi podarilo nájsť krásne smrčky a kvantum medvedieho cesnaku a ešte ostala
aj flákota roštenky z poslednej grilovačky, spojil som tieto
vynikajúce veci do tohto receptu, pričom všetky ingrediencie sa vzájomne dopĺňali a
zároveň tie hlavné dve (mäso a smrčky) mali možnosť vyniknúť.
1 porcia |
45 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravte si suroviny. Mäso majte vonku aspoň pol hodinu pred tým, ako začnete.
- Roštenku okoreňte z oboch strán nahrubo mletým korením (čiernym alebo zmesou farebného).
- Cibuľu rozpolte. Jednu polovicu nakrájajte na drobno, druhú na hrubšie plátky.
- Smrčky umyte a hlavičky nakrájajte na kolieska.
- Listy cesnaku bez stopiek a petržlenovú vňať posekajte na drobno.
- V hrnci na masle osmahnite nadrobno pokrájanú cibuľu a smrčky. Trochu okoreňte a podlejte vývarom. Smrčky duste na miernom plameni približne 20 minút. Keď sa bude rýchlo odparovať, priebežne podlievajte vývarom. (Pokiaľ smrčky nedusíte/nevaríte, budú tvrdé)
- Pokiaľ sa huby dusia, nakrájajte si paradajku na plátky. Z jarnej cibuľky použite iba zelenú časť, ktorú nakrájajte našikmo. Zároveň si pripravte kus alobalu na steak. Na panvici rozohrejte olej. (Ak máte možnosť, grilujte na uhlí, bude to ešte lepšie.)
- Steak pripravte ako ho máte radi (mäso na obrázku som robil 3:20 z každej strany)
- Steak následne osoľte a zabaľte do alobalu. Nechajte odpočívať 7-10 minút
- Odokryte hríby a pokiaľ tam ostal vývar, na silnom plameni ho nechajte odpariť. Pridajte medvedí cesnak a zľahka osmahnite
- Prilejte smotanu a nastrúhaný parmezán na zahustenie. Nechajte ho rozpustiť za stáleho miešania a pridajte petržlenovú vňať. Dochuťte soľou a čiernym korením. Omáčka je hotová, môžete ju zakryť a odstaviť bokom.
- Na panvici, na ktorej ste robili steak si rozohrejte trochu olivového oleja, osmahnite plátky cibule. Keď zmäknú, pridajte plátky paradajky a časť cibuľky. Zastreknite balsamikom. Balasamico zredukujte, pridajte pesto (to som robil deň pred tým z medvedieho cesnaku, vlašských orechov, citrónovej šťavy a olivového oleja) dochuťte soľou a korením. Premiešajte a odstavte.
- Servírujte.
- Dobrú chuť!