Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi

Autor receptu: eviana

Moja ďalšia improvizácia - s použitím špaldovej múky

15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do väčšej misy si dáme hladkú špaldovú múku (kto nemá, pokojne môže použiť klasickú hladkú pšeničnú), pridáme štipku soli, práškový cukor a zmäknuté maslo. Pre tých ako ja - čo idú piecť len tak bezhlavo a bez prípravy a maslo majú stuhnuté - doporučujem nastrúhať ho na hrubom strúhadle.
  2. Medzi dvomi rukami vmiešame do zmesi múky a cukru maslo, potom pridáme kyslú smotanu a žĺtko. Vymiešame do kompaktnej masy.
  3. Cesto na čas, kým si pripravíme druhé cesto a ovocie, vložíme do chladu - zabalené v potravinárskej fólii.
  4. Do misy si dáme bielky, kryštálovy cukor a vanilkový cukor.
  5. Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhého snehu - tu som akosi vypadla z dokumentovania pracovného postupu. Do tuhého snehu vmiešame žĺtky. V mise si pripravíme múky a prášok do pečiva. Vpravo klasická polohrubá pšeničná, vľavo špaldová polohrubá múka.
  6. ...múky s práškom a nastrúhanou citrónovou kôrou zmiešame
  7. ...a postupne vmiešame do snehovo-žĺtkovo-cukrovej hmoty
  8. ...pridáme kyslú smotanu, zmiešame
  9. ...prilejeme 1/2 dl šťavy z broskýň (ak máme čerstvé ovocie, tak prilejeme vodu) a zmiešame
  10. ...vyberieme z chladničky maslové cesto - tie šikovnejšie by ho rozvaľkali - ale ja na to nemám nervy a neviem to, tak som ho rozcapkala na plech rukami. Veľkosť plechu je klasických 38x28 cm (vnútorný rozmer).
  11. ...poriadne potrieme marhuľovým džemom
  12. ...posypeme polovicou sekaných orechov (orechy "sekám" tak, že ich dám do sáčka a poriadne po nich pobúcham valčekom na cesto, alebo tĺčikom na mäso)
  13. ...na orechy naukladáme ovocie - u mňa marhuľový a broskyňový kompót
  14. ...zalejeme tekutým cestom
  15. ...poriadne ho rozotrieme a posypeme druhou polovicou sekaných orechov. Dáme piecť do rúry rozohriatej na 180°C.
  16. Pečieme cca 30 min - podľa typu rúru. Vyberieme, necháme vychladiť a môžeme maškrtiť :)