Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi

eviana - fotkaeviana, 26. mája 2014
Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi
Foto: eviana

Moja ďalšia improvizácia - s použitím špaldovej múky

15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Spodné cesto:
300 g
200 g
100 g
1 ks
2 PL
1/2 citróna
Tekuté cesto (horné):
3 ks
1 ks
3 PL
2 PL
1/2 citróna
100 g
100 g
1 bal.
200 ml
 dľa chuti resp. sezóny
3 hrste
50 ml (kompótová)




Postup

  1. 1

    Do väčšej misy si dáme hladkú špaldovú múku (kto nemá, pokojne môže použiť klasickú hladkú pšeničnú), pridáme štipku soli, práškový cukor a zmäknuté maslo. Pre tých ako ja - čo idú piecť len tak bezhlavo a bez prípravy a maslo majú stuhnuté - doporučujem nastrúhať ho na hrubom strúhadle.

    Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi - obrázok 1
  2. 2

    Medzi dvomi rukami vmiešame do zmesi múky a cukru maslo, potom pridáme kyslú smotanu a žĺtko. Vymiešame do kompaktnej masy.

    Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi - obrázok 2
  3. 3

    Cesto na čas, kým si pripravíme druhé cesto a ovocie, vložíme do chladu - zabalené v potravinárskej fólii.

    Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi - obrázok 3
  4. 4

    Do misy si dáme bielky, kryštálovy cukor a vanilkový cukor.

    Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi - obrázok 4
  5. 5

    Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhého snehu - tu som akosi vypadla z dokumentovania pracovného postupu. Do tuhého snehu vmiešame žĺtky. V mise si pripravíme múky a prášok do pečiva. Vpravo klasická polohrubá pšeničná, vľavo špaldová polohrubá múka.

    Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi - obrázok 5
  6. 6

    ...múky s práškom a nastrúhanou citrónovou kôrou zmiešame

    Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi - obrázok 6
  7. 7

    ...a postupne vmiešame do snehovo-žĺtkovo-cukrovej hmoty

    Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi - obrázok 7
  8. 8

    ...pridáme kyslú smotanu, zmiešame

    Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi - obrázok 8
  9. 9

    ...prilejeme 1/2 dl šťavy z broskýň (ak máme čerstvé ovocie, tak prilejeme vodu) a zmiešame

    Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi - obrázok 9
  10. 10

    ...vyberieme z chladničky maslové cesto - tie šikovnejšie by ho rozvaľkali - ale ja na to nemám nervy a neviem to, tak som ho rozcapkala na plech rukami. Veľkosť plechu je klasických 38x28 cm (vnútorný rozmer).

    Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi - obrázok 10
  11. 11

    ...poriadne potrieme marhuľovým džemom

    Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi - obrázok 11
  12. 12

    ...posypeme polovicou sekaných orechov (orechy "sekám" tak, že ich dám do sáčka a poriadne po nich pobúcham valčekom na cesto, alebo tĺčikom na mäso)

    Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi - obrázok 12
  13. 13

    ...na orechy naukladáme ovocie - u mňa marhuľový a broskyňový kompót

    Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi - obrázok 13
  14. 14

    ...zalejeme tekutým cestom

    Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi - obrázok 14
  15. 15

    ...poriadne ho rozotrieme a posypeme druhou polovicou sekaných orechov. Dáme piecť do rúry rozohriatej na 180°C.

    Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi - obrázok 15
  16. 16

    Pečieme cca 30 min - podľa typu rúru. Vyberieme, necháme vychladiť a môžeme maškrtiť :)

    Šťavnatý špaldový koláč s ovocím a orechmi - obrázok 16

Diskusia k receptu

yogicek
Milá @eviana
No pozerám, že si sa zase riadne vybláznila. Zase si nemala chlapa večer doma, čo? Vyzerá to veľmi fajnovo. Smotana, ovocie to môžem. Toto si určite spravím, to zvládnem aj ja. Už je v šuplíčku. Pekný deň Ti prajem.
1x eviana
cesminaz
@evianka ..uz podla fotky a tou "improvizaciou muk" :-) som vedela,ze je to tvoj recept! Kolacik vyzera super nadherne na tej uvodnej fotke a urcite aj chuti skvele ;-) Marhulovy lekvar je nas najoblubenejsi ;-D a v kombinacii s broskynami urcite velmi chutny a stavnaty..Skoda,ze nemam doma take muky :-( ..no ale nevadi,najblizsie si ich dokupim a tvoj kolacik urcite vyskusam ;-) Vdaka za receptik
1x eviana
denyany
Veľmi pekný koláčik. V poslednej dobe často používam špaldovú múku, rodina neprotestuje, tak použijem aj tvoj recept.
1x eviana
alex37
@eviana , koláčik krásnya určite aj chutnučký, a tú špaldovku môžem veru aj ja, marhule tento rok budú neúrekom, takže odkladám do šuflíčka a o mesiac už bude upečený :-) Keď ho zvládne yogíčk , bol by v tom čert, aby sa mne nepodaril ;-)
1x eviana
marianne
skvela improvizacia @eviana taketo nieco som robila naposledy s medom,tiez vyborne,...v lete bude teraz aj dostatok cerstveho ovocia v zahradkach,sa sikne... Ď :-)
1x eviana
luss44
@eviana milá, kúsok koláčika by bodol teraz ku káve, neostalo Ti? Ak nie, nevadí, zvykám si, aj večeru mi drahý zbaštil celú :) Dobre si to vymyslela, smotanu do piškót.cesta musím skúsiť, špaldové sú u nás obľúbené, takže musím upiecť podľa Teba, inej cesty niet :)
afataga
fuuuha, to si robila aspon tri hodiny, neviem, ci by sa mi chcelo, ale posli kusok ku kave na poobedie, vyzera fajnovo, inak tie orechy sekam presne tak isto, sacok vyhodim a cisty tlcik odlozim a je upratane :-)
1x eviana
frezia68
Taký lákavý koláč,že hoci sladké dosť obchádzam a asi ani neupečiem,ale musím aspoň chváliť :-)))
1x eviana
eviana
@yogicek , nejak do mňa moc vidíš :) Práveže chlap doma bol a toto pre neho na raňajky ku káve :) Ďakujem Ti, som rada, že si ma do šuplíčka zaradil :)
@cesminkaz srdiečko, odkedy som sa zoznámila so špaldovou múkou, tak s ňou veľmi rada pečiem, je skvelá na všetky druhy zákuskov, sama sa stále niečo nové učím a objavujem. Dá sa aj z obyčajnej múky ak nemáš špaldovú. Ďakujem Ti za usmievavý milý komentár a budem rada ak niekedy vyskúšaš a dáš mi vedieť ako Vám chutil :)
@denyany , som rada, že koláč zaujal a ver, že rozdiel oproti klasickej múke v tomto koláči necítiť, brala som aj kolegom do práce a chutil im veľmi, nepostrehli inú chuť... ďakujem Ti :)
@alex37 , som presvedčená drahá, že Tebe sa podarí ešte lepšie ako mne... a pokojne skús aj s jahodami, keď už ich máte zrelé... keby som mala jahody, idem do jahôd, milujem ich :)
@babkamt , ďakujem :)
@marianne , výborný nápad s medom ho spraviť... a veru ide leto, plné ovocia, variácií na koláč milión, vďaka za milé slová :)
@luss44 , joooj, keby si skôr povedala, odložím Ti... neviem čím to bude, ale zmizol ako prvý sneh :) Poteší ma ak vyskúšaš a verím tomu, že Ťa nesklame, budem v očakávaní Tvojich dojmov, bo viem, že Ty si žena činu :) Ďakujem :)
@coldbery , ďakujem za slová uznania ♥
@afataga , aké fúúúha? aké tri hodiny? Ved aj techniku som zapojila, to bola hotová manufaktúra... šup šup, patlama patlama... 20 min práce aj s umytím riadu :) Raz darmo, aj na orechoch vidno aké sme praktické :) Nič posielať nebudem, dobehni, zrobím ku káve ďalší :)
@frezia68 , ďakujem za milé slová, viem a veľmi si ich od Teba považujem♥

elysa
nooo fajny, nemas este kusok? moje dietky konecne prisli na chut ovocnych kolacov, recept putuje do mojej KK...
1x eviana
eviana
@elysienka milá, veru už z neho niet ani omrvinka a na veľký plech som ho robila. Budem rada ak ho vyskúšaš a ešte radšej ak Vám bude chutiť, ďakujem :)
@mesiar50 , ďakujem Lacko, potešil si ma veľmi :)
@paploska , na prvý pohľad sa možno zdá časovo náročný, ale s pomocou techniky bol hotovy za cca 15 min. Som rada, že sa Ti koláčik páči :)
safran
práve mi je jedno z ktorého tábora tejto "gombíkovej vojny" sa nachádzame: pekná práca! vydaril sa...
havino
zaujímavý a vidno aj chutný a šťavnatý koláč dievka moja, dobré suroviny, dobrá skladba cesta s náplňou, uložím, určite sa zíde, takéto môžme a ja aj musím ked príde čas sladkého hladu

@safran , nezvyknem, už ma to prestalo baviť starať sa, ale teraz musím, vážim si a cením od Teba, ako si sa postavila k receptu
eviana
@safran , ďakujem Ti za slová uznania. Nechápem síce o akých táboroch a gombíkových vojnách píšeš, ale potešilo ma, že sa Ti koláč páči :)
evanaaa
Evka, @eviana , len pre info : Gombíková vojna bol (je) starý film, v ktorom bojovali dve partie chlapcov o gombíky, či ako,už sa ani presne nepamätám, lebo film môže mať aj vyše 60 rokov. Ale zaraďuje sa medzi filmovú klasiku a tuším bol český - Knoflíková válka.
Inak, tento tvoj koláčik je niečo, na čo by som si už netrúfla, ak keď nie je moc zložitý, ale trúfla by som si do neho zahryznúť :-))))
1x eviana
eviana
@evanaaa , ďakujem za informácie ohľadom gombíkovej vojny - ja teda naozaj necítim potrebu po niekom hádzať gombíkmi, takže sa aj takej vojne oblúkom vyhnem a radšej si odskočím do reality na kávičku s kamoškou... Evulienka, veľmi rada by som Ťa koláčikom ponúkla. Ďakujem Ti za milé slová... dohodneme niekedy keď ho zasa spravím, kúsok Ti na ochutnanie prinesiem :)
alex37
...koláčik upečený zjedený, výýýborný...nestihla som fotku hotového tak v príprave vyzeral takto krásne s čerešničkami a jahôdkami :-)
ďakujem za skvelý rcpt :-) /najbližšie bude aj foto hotového/



1x eviana
eviana
@alex37 , no ja slintám ako Harino už len z tohto Tvojho rozpracovaného koláčika...to muselo byť úžasné s kombináciou ovocia - jahody + čerešne - šťavnaté... mňam. Teším sa, že chutilo a ďakujem za prekrásnu fotku :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia