Šťavnatý rump steak fotorecept

homemadetastywithlucy - fotkahomemadetastywithlucy, 21. februára 2017

Pripraviť dobrý steak je umenie. Ja som mäsko dostala ako darček a tak sme si povedali, že to skúsime. Pustili sme sa do prípravy Zobraziť celý popisPripraviť dobrý steak je umenie. Ja som mäsko dostala ako darček a tak sme si povedali, že to skúsime. Pustili sme sa do prípravy a myslím, že sa nám to podarilo. Pochutili sme si a to je základ dobrého jedla :)

2
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 220/200 °C

Suroviny

1 ks
2 ks stredne veľké
6 ks
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Zemiaky si ošúpeme, rozdelíme na štvrťky a dáme uvariť, kým sú mäkké ale nie rozvarené. Vyskúšame vidličkou. Ak nám ide ľahko zapichnúť, je čas ich zliať. Premiestnime ich ich do zapekacej misy alebo na plech a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme ich piecť do rúry vyhriatej na 220 stupňov.

    Šťavnatý rump steak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pečieme ich kým sú krásne zlatavé. Približne 15 minút.

    Šťavnatý rump steak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa pečú zemiaky pripravíme si šampiňóny. Nakrájame ich na štvrťky a opražíme na olivovom oleji.

    Šťavnatý rump steak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Fazuľky som použila mrazené, nechala som si ich najprv trochu rozmraziť. Rovnako ako šampiňóny ich opražíme na olivovom oleji. Pripravenú zeleninu odložíme na teplé miesto.

    Šťavnatý rump steak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Môžeme sa pustiť do prípravy najdôležitejšej časti - mäsa. Pred prípravou ho dostatočne včas vyberieme, aby bol steak izbovej teploty.

    Šťavnatý rump steak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Grilovaciu panvicu si veľmi dobre rozohrejeme. Potrieme ju kúskom masla a položíme na ňu mäso. Opekáme 4 minúty.

    Šťavnatý rump steak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po 4 minútach otočíme a opekáme 4 minúty aj z druhej strany. Potom vložíme steak do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Dopekáme asi 5-6 minút. Záleží na tom, ako veľmi prepečený steak chceme.

    Šťavnatý rump steak (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po vytiahnutí z rúry necháme steak chvíľu odpočívať.

    Šťavnatý rump steak (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pred podávaním na panvici premiešame šampiňóny s fazuľkami a kúskom masla. A zemiaky môžeme na chvíľu vrátiť do rúry, aby bolo všetko teplé.

  10. 10

    Mäso pokrájame na tenké plátky.

    Šťavnatý rump steak (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pri príprave som nepoužila žiadne koreniny a tak v jedle vynikli chute jednotlivých surovín. Prajem dobrú chuť!

    Šťavnatý rump steak (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

homemadetastywithlucy
@Radox1
Záleží na hrúbke mäsa aj na "sile ohňa". Preto je to tak trochu s časom diskutabilné. My sme to robili takto, ale samozrejme každý si to prispôsobí svojim podmienkam. Preto je také ťažké urobiť dobrý steak :D

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ja nie som odborník na tento druh jedla, len jeden postreh od kuchára na jednom nemeckom programe (ZDF). Keď pripravoval stejk, vytiahol ho z rúry zabalil ho do alobalu a takto ho nechal oddychovať, po dobu pokiaľ pripravil prílohu, bolo to cca 3-4 minúty.
homemadetastywithlucy
@Mitzy Ja tiez milujem zeleninu a najradsej ju mam tak, ze si ju oprazim na olivovom oleji. Ked uz je hotova odstavim ju zo sporaka pridam lyzicu masla a necham ho rozpustit. Poriadne premiesam a dobrota je na svete. Robim si to ako prilohu skoro ku vsetkemu :D

afataga
vyzera dobre, len my mame radsej menej prepeceny, po vybrati z panvice mozes bud zabalit do alobalu, ako je napisane vyssie, alebo ja robim tak, ze bud dam do rury, ale len na 50° tak na 5-8 min., aby sa uvolnila stava vo vnutri, on trosicku dojde, ale nie moc, alebo polozim na drevo a zakryjem poklopon, alobal moc nepouzivam, mam tu dost podobny rcp, ak chces, pozri a mam tu aj viac rcp na steaky, tym nechcem povedat, ze som odbornik :-):  varecha.pravda.sk/recepty/stavnaty-rump-steak-fotorecept/...
homemadetastywithlucy
@Afataga tie tvoje steaky vyzerajú perfektne a chutne. Toto bol môj prvý takže kým sa dotiahnem na teba mám čo robiť. A omáčky sú super. Nabudúce určite nejakú skúsim. Ďakujem za inšpiráciu :)

emdy
To mäso vyzerá dobre... ale išiel by som na to ináč... nechať vo vise v chladničke aspoň 10 dní... to je minimum ani 3 týždne neuškodia... a potom len panvica, žiadna rúra... nemusiš sa toho báť prikladam foro 3 týždňovej vysokej roštenky


radox1
mas pravdu,len si zabudol napisat,ze chladnicka musi mat tzv.nulovu zonu.v beznej kde je 5 a viac,tolko dni to mäso nevydrzi,osobna skusenost.
emdy
radox1 to beriem ako samozrejmosť
radox1
mnohi idu s masom na panvicu rovno z obchodu,a vytesuju sa aky fantasticky bol ich steak.o odlezani nemaju ani paru.
kukulienka71
Pekná práca takto na prvý pokus:-) Možno doba pečenia uvedená pri ikonke hodín niekoho zmiatne, ak je recept na steak, ten čas by som neudávala aj na prílohu. Mala som možnosť pripraviť výborný steak, rib eye bol dobre dlho uležaný. Inokedy ale rúru vynechám, alebo skrátim čas v nej aj o polovicu.


emdy
@Radox1 (7.3.2017 18:22)

niekto investuje do áut, dovoleniek niekto do toho čo je.... a popritom dnes sa dá kuchyňa zariadiť za šrotové ceny.... všetko je otázka priorít... u mňa by bolo choré keď mám domáce suroviny pchať to do mikrovlnky... myslím to obrazne :)
emdy
@Radox1 (7.3.2017 18:27)

to je jedna z vecí... pravda
druhý prúser je dávanie do rúry.... áno vo veľko prevádzkach sa používa salamander alebo konvektomat na doťahovanie... ale je v tom zásadný rozdiel... salamander má sálavé teplo z vrchu a od spodu... čiže je to obojstranná panvica a boky dýchajú a konv má väčšinou mramorovú platňu.... v rúre ho zaparí a zostane gumený.... a mal by byť chrumkavý




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia