Šťavnatý pečený králik fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 14. októbra 2013
Šťavnatý pečený králik (fotorecept)
Foto: babkamt

Na obed som spravila výborného pečeného králika. Syn vravel , že takého dobrého ešte nejedol. Od prekvapenia som skoro spadla zo Zobraziť celý popisNa obed som spravila výborného pečeného králika. Syn vravel , že takého dobrého ešte nejedol. Od prekvapenia som skoro spadla zo stoličky. Takú pochvalu som nečakala. Recept som našla na stránke Mimibazar . Stojí naozaj za vyskúšanie. Pôvodne som chcela králika špikovať so slaninou, no nebolo treba.

90 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
marináda:
2 ks
150 ml
1 PL
3 PL
štipka
1 ČL
1 ČL
1 ČL
3 strúčiky
100 ml




Postup

  1. 1

    Králika som nechala rozmraziť. Umyla som ho a odblanila.

    Šťavnatý pečený králik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zarobila som si marinádu z oleja , kečupu , horčice , soli , mletého čierneho korenia,štipky mletej štipľavej papriky a mletej sladkej papriky, cesnaku a cibule.

    Šťavnatý pečený králik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Králika som si pokrájala .

    Šťavnatý pečený králik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso som natrela marinádou a vložila som ho do pekáča , v ktorom ho budem piecť. Pekáč som prikryla a mäso som vložila do chladničky. Mäso som dala do marinády v sobotu večer.V nedeľu som len zapla rúru na 180 °C. Zakrytého králika som piekla asi 1,5 hod.

    Šťavnatý pečený králik (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som ho na chvíľu piekla odkryté, aby sa zapieklo.

    Šťavnatý pečený králik (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zdalo sa mi , že jeden králik bude k obedu málo , preto som zvlášť dala piecť do malej misky stratené kura.

    Šťavnatý pečený králik (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uvarila som zemiaky , umyla šalát .

    Šťavnatý pečený králik (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z králičej hrudi a jedného kuracieho trupu som spravila polievku.

    Šťavnatý pečený králik (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No a obed je už hotový . Môžeme degustovať. Dobrú chuť.

    Šťavnatý pečený králik (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

sracz
... hodnotím vysoko pozitívme, milá pracovitá @babkamt som "na betón" presvedčený, že všetkým "prenáramne" chutilo!!!
izabella929
veľmi ale veľmi chutne vyzerá tvoje jedlo s pečeným králikom.-)) skvelý recept...
ariela6
mna zaujulo to stratene kura čo si ešte prirobila kralika nemam tak može byt kurča ak možeš pridaj aj recept na to stratene kura dik
pusta
@babkamt , zase prekvapila úžasným jedlom...vlastne neprekvapila :-))) tvoja kuchyňa je už raz taká - jednoducho skvelá. veru ochutnala by som a rada.
teraz budem musieť veľmi rozmýšľať nad tými králičími stehnami :-)
možno klasika, možno iné.
a zase 5*****
modrykamen
Jedničkový recept. V sobotu sa pripraví a v nedeľu pešče, varí. Skvelé využitie surovín. Potom je nedeľné dopoludnie pokojnejšie. Ja pridám ešte 1/2 kg koreňovej zeleniny a veľmi sa mi na pečenie osvedčil rímsky hrniec.
babkamt
@sracz áno , všetkým chutil nedeľný obed.
@izabella929 je to naozaj skvelý recept.Sama som bola prekvapená výsledkom.
@pusta no to je dilema. :-) Čo z králika uvariť.Mäso bolo mäkké , šťavnaté , odpadávalo od kosti .Niekedy takto spravím aj kura a pečené mäso.
babkamt
@modrykamen príprava marinády nezaberie veľa času. Na druhý deň je príprava obedu veľmi ľahká S malou námahou sa spraví chutný obed.To je dobrý nápad pridať koreňovú zeleninu.Určite ju nabudúce pridám.V lete som si kúpila rímsky hrniec , chudák leží v komore.Zabudla som naňho.
paploska
babkamt Ďakujem za recept, čakám na dvoch zajačikov, ktorí sú zatiaľ len vykrmovaní :-) KK
akeber
Receptík na 1 * a už viem čo bude v nedeľu na obed ...vďaka ukladám
mariamka
parada, vyzera to velmi chutne aj s tou plnkou, sikovne ste to vymysleli :)
daguska
No tvoj obed bol urcite velmi chutny. Urcite tvoj recept vyskusam.
ariela6
dakujem babkamt za link aj za vysvetlenie čo je to stratene kura dik
eviana
@babkamt , Ty vieš ale úžasne s tými králikmi čarovať, ďalšie skvelé jedlo, nádhera, slintám ako Harino a dávam plný počet hviezd za krásny recept, aj za stratené kura - by ma zaujímalo, ako sa robí u Vás. Ďakujem za super inšpiráciu na králika, ukladám, isto vyskúšam :)
salinka
Takto upravený zajko nám chutí. Tam je jeho chuť troška "zamaskovaná":-)
babkamt
@paploska ty máš šťastie , že budeš mať doma chovaného králika.Vyskúšaj , určite neobanuješ.
@akeber som rada , že som ťa inšpirovala čo uvariť v nedeľu na obed. Napíš či ti chutilo.
@mariamka to stratené kura v recepte nebolo.Spravila preto , že som si myslela , že len zajac nám k obedu nestačí.
babkamt
@daguska bol to chutný obed, vyskúšaj, ak máte radi králikov.
@ariela6 je to obyčajná plnka do kuraťa pečená samostatne. Doma sme to volali stratené kura.
@eviana ja ho robím len tak od oka.Dala som 5 ks rožkov.Pokrájala som ich na malé kocky.Cibuľu som opiekla do sklovita.
Pridávam kuraciu pečienku. V tomto prípade by sa hodila pečienka z králika.No v kupovanom králiku nebola.Preto som na cibuľke rozpustila jednu malú paštétu. a nakoniec cesnak.Vychladnuté som pridala k pečivu. V miske som rozmiešala 3 vajíčka s mliekom. Namočila som do toho pečivo.Osolila som ho , okorenila,pridala som trochu majoránky a veľa čerstvej petržlenovej vňate.Dúfam , že som na nič nezabudla.
@salinka :-)
paploska
babkamt no nie sú chovaní doma, ja by som to nezvládla :-) ale neďaleko a za živa ich ani nechcem poznať :-( zajaca som zatiaľ ani len neochutnala z morálnych princípov. (kámoška má dvoch ako domácich maznáčikov...) a možno aj tento obed bude konzumovať len polovička :-) ale verím, že je to veľmi chutné mäsko.
babkamt
@paplo ška keď zacítiš tú vôňu , určite neodoláš a kúsok ochutnáš. No a potom ti to nedá a uchmatneš si ten najväčší kus. :-)
eviana
@babkamt , ďakujem za Tvoj recept na stratené kura, preto som sa pýtala, lebo som uvažovala, že sem vložím ten náš, čo som tu pozerala, nenašla som recept ako sa robí u nás doma... Možno raz pridám, možno sa niekomu zíde, možno ma zaň neukameňujú ak ho tu už niekto predsa len dal :)
Aj to Tvoje stratené kura vyzerá prudko žravo, si výborná kuchárka, radosť už len čítať Tvoje recepty a fotografie sú už na pohľad voňajúce úžasnym jedlom :)
babkamt
@eviana pridaj svoj recept. Som zvedavá ako ho robíš ty. Už sa teším , že ho vyskúšam.
@paplo ška môj nick je zložený zo slova babka a začiatočných písmen môjho mena :-)
angiek
vyskusane a navsteva chvalila, ja som tam mala ovela viac stavy ale nevadilo to, dakujem za recept
babkamt
angiek teší ma , že aj návšteve chutilo.Ako prílohu som podávala varené zemiaky. Tie som až na tanieri posypala petrželovou vňaťou a poliala výpekom.Ďakujem , že si sa ozvala.
paploska
a ja že babka z martina :- ) my sme babky volali podľa mesta odkiaľ boli že matejovská a belanská :-) tak som zaspomínala.
babkamt
Aj u nás je to zaužívané.Vnučka hovorí: Chorvátska babka. :-)
ewa1
babkamt, práve sme dostali králika od suseda, tak som ho urobila na tvoj spôsob a musím povedať, že to bolo vynikajúce,šťavnaté, len sme sa tak oblizovali! Nabudúce skúsim urobiť na tento spôsob aj kura, už sa teším!
Ďakujem za vynikajúci recept!!
babkamt
@ewa1 som rada , že si vyskúšala tento recept a si s ním spokojná.Tiež sa chystám takto na kura.Ďakujem , že si sa ozvala.Prajem ti príjemný víkend.
menet
Vyskúšali sme recept a všetkým veľmi chutil :)
babkamt
@menet teší ma , že si recept vyskúšala a bola si s ním spokojná.Tiež som ho v nedeľu takto pripravila na obed , lebo si to rodina priala :-)
menet
Ja som teraz skúsila dať len 0,5 dcl oleja a pridala som trošku olivového oleja a viacej vody a bol tiež vynikajúci. Aj tento krát sa po zajacovi zaprášilo a to som ho upiekla úplne celého a aj to bolo málo, super receptík :)
babkamt
@menet som rada , že sa po zajacovi len tak zaprášilo. Tiež si ako ty mením pomer surovín oproti pridanému receptu. Hlavne ,že vám chutilo :-)
nina100
akurát ho robim, len by mna zaujímalo,že ako to že sa tak pekne dočervena zapiekol, lebo ja som tam pridala ešte podla receptu aj tu vodu a zatial to vyzerá že sa robí na štave
babkamt
@renulienka som rada , že vám zajac chutil. Množstvo oleja som napísala presne podľa receptu. Druhý krát , dám tiež nenej oleja.
@nina100 Zajac sa upiekol do červena , lebo ku koncu som ho piekla odkrytého dovtedy , kým nebol dočervena. Každá rúra pečie inač , to znamená , že udaný čas pečenia je orientačný.
kukulienka71
@babkamt ,tvoj recept si ukladám,pripravila si náramne chutný obed,ako pozerám fotky,slinky mi tečú.Škoda,že nemám čas teraz marinovať,králika chcem už dnes,ale zíde sa mi tvoj popis,ďakujem!
babkamt
@kukulienka71 práve som vybrala z mrazničky králika, aby sa mi rozmrazil. Ako si ho pripravila? Ja ho budem robiť až zajtra. Máš dobrý recept? Podeľ sa oňho s nami. Mohla by som ho spraviť podľa tvojho receptu.
1x simiki
babkamt
@kukulienka71 ďakujem za rýchlu odpoveď. Žiaľ nepozrela som sa skôr na Varechu , myslela som si , že mi odpovieš neskôr. Naložila som králika ako je v tomto recepte. No tvoj link na duseného králika na zelenine som si uložila. Urobím ho nabudúce. Už mám v záhrade aj špenát. Som zvedavá , či ti takto pripravený králik bude chutiť. Pápa.
paploska
@babkamt taks om sa predsa len odhodlala a už som piekla druhého králika, tentokrát podľa teba :-) chutil naozaj šťavnato. ďakujem pekne za recept

babkamt
@paploska ďakujem za krásnu fotku. Teší ma, že si sa odhodlala spraviť šťavnatého králika podľa môjho receptu. Som rada, že ti chutilo.
ferno
genialny bol.konecne som nasiel ten spravny recept na kralika :-)
babkamt
@ferno som rada, že si našiel ten správny recept na králika v mojich receptoch. Tak ako píšem v úvode, aj syn mi ho chválil. Povedal, že lepšieho ešte nejedol. Ďakujem, že si sa ozval s hodnotením.
evelyna
vyskúšam aj ja spraviť takto,bo králik aj zoschne v mraziaku kým s ním niečo urobím.Ani nepamätám kedy som robila králika,voľakedy sme nevedeli čo s nimi ateraz som rada keď ho dostanem:-))),rcp vyskúšaný a pochválený,tak idem na to.
babkamt
@evelyna napíš, či ti chutilo. Teraz, keď ho nemáme tak často ako keď sme ho doma chovali ,je nám o to vzácnejší.
silvia68
Dnes som robila králičie stehná podľa tvojho receptu a bolo to vynikajúce, chlapci si pochvaľovali. Vrelo odporúčam všetkým. Voňavé, šťavnaté, mäkučké.
babkamt
@silvia68 ďakujem že si sa mi ozvala s hodnotením receptu. Keďže ho vrelo odporúčaš všetkým varecháčom,tak vám zajko chutil. Je naozaj ako píšeš šťavnaté a mäkké toto mäso. Už som ho viac krát robila. Rodinke oznámim, že budeme mať králika k obedu a pýtam sa ich, ako ho mám pripraviť, tak prvá hláška je pečený a druhá perkelt s haluškami:-) Pekný deň ti prajem.
sovka62
V čase keď bol recept pridaný, som ho prehliadla, teraz ma zaujal komentár "Nič moc.", tak som ho zo zvedavosti otvorila. A keď som videla recept a komentáre, hneď som si otvorila profil @pavelhronec , nech porovnám, aké skvosty pridáva on. A tuším som ani nebola prekvapená, že nepridal ani mäkké f, to sa to potom kritizuje! Že ho to nemrzí.......
babkamt
@pavelhronec ďakujem ti, že si otvoril práve môj recept. Mne sa tiež nepáči každý recept. Je nás tu na Vareche už dosť ľudí a každý preferuje niečo iné. Bola som zvedavá, aké recepty ty sám varíš.Hoci si tu registrovaný od roku 2011, nepridal si žiadny recept. Nezaregistrovala som ani tvoje komentáre pod inými receptami. Pekný zbytok večera ti prajem.
@sovka62 všetci sme nejakí ..... :-)
sovka62
Veru tak, máš pravdu, všetci sme nejakí, ale akú takú slušnosť by sme mali mať všetci. Mne sa tvoj recept páči až tak, že zajtra na tento spôsob skúsim spraviť kuracinu (lebo králika nemám) a ak má @pavelhronec výhrady, alebo by niečo spravil lepšie, mal napísať konkrétne, čo sa mu nevidí. Takto spoza bučka-spoza peň si rafne len nevychovanec.
babkamt
@sovka62 akoby slušnosť vyšla v poslednom čase z módy. U niektorých ľudí asi vyvoláva alergiu, alebo si riešia svoje mindráky. Veď sme toho svedkami aj v našej malej komunite. Napíš mi, potom prosím ťa, ešte som na tento spôsob kuracinu nerobila.
staja
@babkamt ,
Občas kúpim králika a máme ho najradšej na smotane s domácou knedľou. Ale po toľkých obdivných komentoch určite najbližšie vyskúšam podľa teba, tvoje recepty mám veľmi rada.
babkamt
@staja králik na smotane je výborný, tiež ho robievam. Som zvedavá, či ti bude chutiť aj pečený. Ďakujem za milé slová.
elef
vcera som piekla,je vynikajuci,stavnaty,nie vysuseny,uz budem robit len takto:)
babkamt
@elef ďakujem, že si sa ozvala a napísala vyjadrenie k receptu. Hlavne, že tvojej rodinke si dobre navarila. Teší ma, že si s receptom spokojná.
staja
@babkamt , pochvala za výborný recept, pochutnali sme si, robila som králika, bol naozaj výborný, šťavnatý. Dala som len 50 ml oleja, trošku som pridala vody, naozaj nemal chybu.
babkamt
@staja hlavne, že ste si pochutnali. Som rada, že sa ti recept páči.To, že si znížila množstvo oleja a pridala vodu mu na chuti neubralo. Ďakujem, že si sa ozvala.
babkamt
@xanadu1955 ďakujem za vyskúšanie môjho receptu. Som rada, že tvojej rodinke chutil a ty sa k nemu ešte vrátiš. Pekný deň ti prajem.
unlimit
Recept je suprový, len som ho trošku pozmenil, namiesto vody som dal 1,5 dcl červeného vína a robil som ho v pomalom hrnci 3 hodiny, teplota cca 100 stupňov. Potom na chvíľu do rúry zapiecť.
A po zajacovi sa zaprášilo.
A aby som nezabudol, k tomu hranolky z tekvice Hokaido

babkamt
@unlimit teší ma, že si sa inšpiroval mojim receptom. Páči sa mi tvoj nápad vymeniť vodu za červené víno:-) Jedlo muselo byť dobrééé, keď sa po ňom len tak zaprášilo, ako píšeš:-) Hranolky z tekvice Hokaido som ešte nerobila. Ďakujem, že si sa ozval.
zlobor123
Všetci vy sprosti idiotski ludia nechapem ako mozete nieco take podporovat!! Jedenie zajacov?? preboha nemame toho dost? Zabijame kravy, a sliepky, to este chapem ale zajace?? pre paru kusov masa? Ludia uz vazne nevedia co so sebou robit... to je strasne... tak vrazdit zvierata... a take nevinne a roskosne ako zajaciky... normalne hanba vam vsetkym a karma si vas vsetkych najde idioti
babkamt
@zlobor123 presne to isté som chcela napísať aj ja, @mata3636 ma predbehla. Súhlasím s ňou, že tvoj nick je výstižný. Tie nadávky si nechaj pre seba. Hovor ich tomu, čo sa na teba ráno díva zo zrkadla. Dnes si sa zaregistroval a takto nevhodne sa prezentuješ. Prajem ti pekný deň, užívaj si v pohode zvyšok nedele.
emivarga
práve som hladala recept na prípravu zajaca ....určite vyskúšam tvoj dakujem .........
babkamt
@emivarga teší ma, že ťa upútal práve tento recept. Som zvedavá, či ti bude chutiť, ozvi sa .
emivarga
chutil všetkým ....... už budem zajaca piecť ,len podľa tvojho receptu...
babkamt
@emivarga som rada, že si recept vyskúšal a bol si s ním spokojný ako mnohí pred tebou, čo ho vyskúšali.
jules5
Podľa tohto receptu robíme zajaca už asi rok,je výborný,až teraz zaň ďakujem,už som ho "rozdal" asi piatim známym...
babkamt
@jules5 tvoje hodnotenie kladné receptu na potešilo. S dobrým receptom sa vždy treba podeliť s priateľmi. Ty to aj robíš:-) Pekný deň ti prajem.
lea24
Recept som odskusala, mozem konstatovat, ze masko je skutocne makke a chutne. Doporucujem :)
babkamt
@lea24 ďakujem, že si recept vyskúšala a ozvala si sa mi. Som rada, že si s ním bola spokojná. Prajem ti veselé Vianoce v kruhu svojich blízkych.
vevericka
Vyborny kralik, pochutnali sme si ;-) esteze vas tu mame, take dobre recepty mate :-) pekna nahoda je, ze recept si nasiel manzel a ja mu potom hovorim, ze od vas robim aj ten super vlasak :-D
elisticka
uz je napacovany .. dostali sme kralika a nevedela som co s nim,, tak tento receptik sa mi pacil tak bude u nas hostina :-)
eruska25
Dnes som piekla králika podľa tohto receptu a bol fantastický. Pochutnali sme si a na budúce zas urobím takto.
babkamt
@Eruska25 Teší ma, že si bola s receptom spokojná. Ďakujem, že si sa ozvala. Pekný deň ti prajem.
relaxx1
Robila som dnes zajaca 1.x a som velmi rada ze som narazila na tento rcpt. Velke ďakujem! Je uzasny. Vrelo odporúčam aj tým ktorí sa boja robit zaja (ako ja). Toto musíte vyskúšať! Ps: nasa priloha boli opekané zemiaky.
usmejsa
Tento recept je fakt úžasný , robím ho už asi 5x a cela rodina si pochutí výhoda je že stačí večer dať do marinády a nedelný obed rýchlo pripravený hneď z chladničky do rúry a hotovo . Dakujem
darja12
Králik bol výýborný.. naozaj som lepšieho ešte nejedla.. Šťavnatý konečne, zatiaľ sme mali len také vyschnutejšie.. Ukladám recept.. Ďakujem veľmi pekne.. Aj deťom a mužovi chutilo..
pedrro
Dnes som králika konečne vyskúšal a veľmi nám chutil. Prílohu sme mali uvarené zemiaky
a kvasenú kapustu. Veľmi dobre to spolu pasovalo. Vďaka sa výborný recept.
snehy
Chytľavý recept, skúsim tu "marinádu" no vylepším zemiakmi pri pečení. K tomu omáčka s vínom a šípkami ktorú zredukujem. Nerozumiem ale prečo je potreba odblaňovať králika... Ta polievka ... načo bolo dobre miešať chuť chute? Ak môžem nazvem to dehonestácia králičieho vývaru.
pinci
A co ta horuca voda?
Kedy sa tam dava?
K marinade?