Šťavnatý makový zákusok

hrusticka76 - fotkahrusticka76, 15. mája 2010

Vynikajúci zákusok pri ktorom je záruka,že nevystane ani jediný kúsok:))..

20-25 minút
na 160-170 °C

Suroviny

Cesto:
250  g
200  g
4 ks
1  pl
250  g
250  g
1  zarovnaná lyžica
5  dl
Sirup:
250  g
2 dl
0,5 dl
Krém:
1,5 dl
pol  vrecúška
1
12,5  g
70 g
0,5  dl




Postup

  1. 1

    Heru,žĺtky a práškový cukor vymiešame do penista a potom do tejto hmoty zapracujeme kakao,mak,múku,sódu a mlieko. Vmiešame tuhý sneh z bielkov a cesto vylejeme do vymasteného a múkou vysypaného plechu. Pečieme v predhriatej rúre cca 20-25 minút pri 160-170 stupňoch .

  2. 2

    Z cukru a vody uvaríme sirup do ktorého po vychladnutí pridáme citrónovú šťavu a rum. Týmto sirupom polejeme povrch vychladnutého koláča.

  3. 3

    Z cukru urobíme karamel a prevaríme ho s troškou vody. Potom do neho vmiešame mlieko v ktorom sme rozhabarkovali žĺtok a pudingový prášok. Uvaríme na hustú kašu. Maslo vymiešame s cukrom a rumom a vmiešame do pudingovej kaše. Krém natrieme na koláč a nakoniec polejeme čokoládovou polevou.

Diskusia k receptu

alexdidi
výborný...doporučujem...pekne vysoký a naozaj šťavnatý...
stefanus191
moze to byt velmi chutny zakusocok, ibaze kde tu v Amerike zozeniem HERU, niektore ingrediencie tu neviem nicim nahradit, SKODA...ale mam ho na jazyku...xixixi...
hannah22
stefanus namiesto Hery stačí maslo alebo i margarín či nátierkové maslo ... :))
marikafil
Škoda, že chýba fotka, aby sme si vedeli lepšie predstaviť. Ale na koláč dať spolu 520 gramov cukru plus čokoládovú polevu - sa mi zdá, že to je príliš mnoho kalórií - to by chcelo po zjedení tak dva dni nič, ale vôbec nič - nejesť:-) Pre istotu si to pridávam do KK, až tu zase raz bude moja staršia dcéra, ktorá sa v Amerike k maku nijako nedostane, tak upečieme. Ale asi uberiem z toho cukru, čo myslíte?
brigita
Niečo podobné som dala aj ja na varechu ale ide tam len 3/4 pohára cukru a je vynikajúci.Je to pod názvom Makové rezy.
honestka
@Hrusticka76 : prave som dokoncila tento kolacik a vyzera fajnove. iste bude aj chutit dobre, upiekla som ho pre nevesticku na narodky, ma rada vsetko s makom. Dakujem za skvely napad.
garanco
Takýto zákusok som kedysi pekávala / iba tam šlo 6 vajec/, ale iba s citrónovou polevou, bol trochu suchý. Tento recept sa mi páči, upečiem koláčik s makom pre zmenu - u nás je práve sezóna jabĺk.
jaynee
kočeny, po prvé, chýba mi tu foto..ja som síce skúsená cukrárka, podotýkam nie profesionálna, ale toto dopadlo katastrofálne...hera so žltkami a cukrom sa mi zrazila, ale ako tak som to múkou ustála, upiekol sa krásny vysoký a po poliatí sirupom aj krásne šťavnatý plát....Ďalšia tragédia bola s plnkou.....kaša bola straaaaašne hustá a po pridaní tuku s cukrom sa mi zase zrazila, takže bola hrudková a ešte aj vodnatá..nešlo to ani zohriatím nad parou spojiť do kopy, čo už kaša bola prihustá.....:/ a aby nebolo toho málo, čokoláde sa nechcelo tuhnúť...uuuufffffff do plaču....takže chuťovo výborný, ale vzhľadovo na zaplakanie.....ešteže to deckám nevadí...zjedli lyžičkou ozdobený šľahačkou takže nabudúce budem musieť poupravovať asi pomer určitých ingrediencií......ale určite ho skúsim urobiť zas.......:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia