Šťavnatý jablkový koláč fotorecept

salinka - fotkasalinka, 13. novembra 2016
Šťavnatý jablkový koláč (fotorecept)
Foto: salinka

Recept som našla v prílohe novín Nachrichten. Je to síce tisíci recept na jablkové pité, ale ja ho robím najradšej. Má menej tuku, aj Zobraziť celý popisRecept som našla v prílohe novín Nachrichten. Je to síce tisíci recept na jablkové pité, ale ja ho robím najradšej. Má menej tuku, aj cukru ako iné a oveľa viac jabĺk. Takže pre môjho drahého zase držiak na jablká:-)

4-6
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
60 g
100 g
1 KL
1 KL
1/2 bal
1 ks
4 PL (alebo smotana)
Plnka:
1,5 kg
70 g (podľa kyslosti jabĺk)
1/2 ks
4 ks
z 1/2 citróna
150 ml (alebo šťava)




Postup

  1. 1

    Jablká ošúpeme, vykrojíme jaderník a pokrájame na kocky. Spolu s ostatnými surovinami dusíme neprikryté za občasného miešania domäkka. Nie však rozvariť na kašu, ponecháme kúsky jabĺk. Mnozstvo cukru si upravte podľa seba, ja dávam len okolo 50 gr.

    Šťavnatý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme oddýchnuť v chladničke, pokým sa nám vychladí jablková zmes.

    Šťavnatý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na polovicu. Prvú vyvaľkáme a prenesieme pomocou valčeka do vymastenej a vysypanej koláčovej formy. Ja som použila s priemerom 27 cm. Navrstvíme vychladnuté jablká,

    Šťavnatý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    prikryjeme druhou polovicou cesta.

    Šťavnatý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potrieme mliekom, popicháme vidličkou a dáme piecť na 30 minút.

    Šťavnatý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Necháme vychladnúť, podľa chuti posypeme práškovým cukrom. Výbornú chuť:-)

    Šťavnatý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

maska10
Mnam mozem sa zastavit? ja som ties z Handlovej.Uz na pohlad je lakavy a o chuti uz ani nahovorim len na sucho prehltam.U mna mas5*
radost
@Salinka

robievam z dvojnásobnej dávky-na plech...jablká podusím opatrne,krátko v troške bieleho vína..dodá kyslosť i dobrú chuť..tak si niekedy s dedkom urobíme troška kompotu-ako maškrtu...pité je dobrota...:-)
afataga
velke chute robis, jablkove pite mam velmi rada, cukru ja vzdy davam menej, ako je v rcp, niekde to ozaj prehanaju, toto podla mna staci, ved aj jablka su sladke, ale keby som to urobila, moj muz mi povie, ze malo cesta :-)
salinka
Jej, všetkým vám veľmi pekne ponížene ďakujem, že ste mi venovali pozornosť:-)
@Maska , nech sa ti páči, koláčik už pošiel, ale dnes som robila pagáče, pohostím ťa:-) A ďakujem za hviezdice.
@Mesiar , @Luclup , ďakujem vám:-)
@Monty neboj, spolu to dáme! Ty zatancuješ, ja zaspievam:-)
@Rados ť, to ma teda nenapadlo, dusiť to s vínom. Ja džús veľmi nemusím, tak tam pridávam jablkovú šťavu. Skúsim s vínom, vďaka:-)
salinka
@Terinka ďakujem. Je to naozaj výborný koláč:-)
@Afataga , ja tiež hneď bez rozmýšľania uberiem cukor. Keď som v tomto recepte čítala, že do plnky ide 150 gr, hneď sa môj metabolizmus cukru naplašil. A čo sa týka pomeru cesta a plnky, ako píšem, pre moju polovičku je to len držiak na jablká. Mne to tak chutí, on nech si dá k tomu chlieb:-)
salinka
@Kukulienka , ďakujem za dôveru. A keby náhodou niečo škrípalo, tak to spolu doladíme ako pri mojich makových srdiečkach:-)
@Siisa , @Frezia , ďakujem pekne za pochvalu:-)
havino
takýto aj u nás, málo cesta, veľa plnky a na druhý deň, ešte lepší, mňa dnes trhalo, ale sama by som si ho jedla, nikde ani nohy nebolo, len ja a Geri, Lakuš do večera na stopárskej skúške, 94 b, zo 100, keby to nebolo pre psíkov nezdravé, by som vypekala aspoň im :-) nie je komu
salinka
@Haivinko , veru tak je, ja som už tiež pečenie na plechoch zredukovala na tortové formy. Ale tento mám veľmi rada. A som rada, že Laky to zvládol:-)