Šťavnatý bažant

Autor receptu: babidka

Nedávno keď som dostala bažanta , tak som sa pýtala aj skúsenejších na Vareche ako ho mám upraviť. Rád bolo dosť a tak som sa do toho pustila .

4
porcie
15 minút
príprava
2-3 hod minút
na 130 , 180 °C

Postup

  1. V jednej kuchárskej knihe som sa dočítala: mäso pernatej zveriny je za čerstva takmer nepoužívateľne tuhé a musí sa nechať odležať niekoľko dní aby dozrelo a ostalo aj po úprave šťavnaté. Preto nezabúdajte pri úprave na marinádu - vhodné je kyslé mlieko alebo jogurtové mlieko .Tak som bažanta rozštvrtila -a musím povedať , že sa dosť tuho bránil a pomohla mu až kuchynská sekerka ...:-) Štvrtky bažanta som dala do plastovej krabice , zaliala kyslým mliekom , zatvorila a nechala ho 4 dni dozrievať.Každý deň som ho pootáčala aby sa " polepšil" .
  2. Pred pečením som ho opláchla od mlieka, osolila a začala čarovať so slaninou . Prstami som pomaličky pouvoľňovala kožu a plátky slaniny som postrkala pod tú kožu všade kde sa to dalo . Do slaniny som zabalila aj krídelka a konce stehienok .Nechcelo to držať a tak som to priviazala niťou .
  3. Mäso som dala do kameninového pekáča s pokrievkou , dala som tam koreniny a bylinky, pokrájanú mrkvu aj petržlen , podliala asi 3 lyžicami vody a dala piecť zakryté na 120-130 °C na 2 hodiny . Potom som zvýšila teplotu na 180°C a nechala ešte 1 hodinu. Občas som to popolievala šťavou ktorá sa utvorila . Tie stupne °C aj časy dávam iba orientačne pretože som to piekla v rúre starého sporáka na drevo a teplomer som tam dávala iba na chvíľku / nemala som tam naňho miesto/.
  4. Bažant bol naozaj šťavnatý a mäkký , len krídelka boli trošku presušené . Druhykrát ich použijem aj s inými odrezkami na polievku . Ako vhodná príloha sa mi zdali varené zemiaky a zeleninový šalát .