Šťavnaté lasagne fotorecept

trilian01 - fotkatrilian01, 9. marca 2014
Šťavnaté lasagne (fotorecept)
Foto: trilian01

Recept mám od svojej sestry, ktorá ho zdokonaľovala až do súčasnej podoby. V rodine je veľmi obľúbený, a preto ho ponúkam aj vám. Základom Zobraziť celý popisRecept mám od svojej sestry, ktorá ho zdokonaľovala až do súčasnej podoby. V rodine je veľmi obľúbený, a preto ho ponúkam aj vám. Základom je nešetriť na bylinkách, uvariť veľa šťavnatej omáčky a nezabudnúť na bešamel. Je to výdatné, chutné a voňavé jedlo. Odporúčam podávať so zeleninovým šalátikom.

8
porcií
20 minút
príprava
40/40 minút
na 200 °C

Suroviny

1 balenie
500 g
1 konzerva (alebo krájané)
250 ml
0,5 l
1 ks
2 strúčiky
2 ks
0,5 ks
Na bešamel:
100 g
1 l
100 g
Na posypanie:
350 g




Postup

  1. 1

    Cibuľu nakrájame na kocky a podusíme na oleji. Pridáme mleté mäso, ja používam väčšinou hovädzie, ale môže byť aj bravčové. Pridám nadrobno nakrájaný cesnak a chvíľu dusím, potom prídu na rad koreniny: soľ, korenie, tymián, oregano, rozmarín, provensálske, bazalka, omáčka musí voňať. Lepšie sú čerstvé, ale postačia samozrejme aj sušené. Potom pridám nastrúhanú mrkvu a zeler. Pomaly dusím. Postupne pridávam 4 dcl uvarenéhobujónu, paradajkový pretlak a rozmixované paradajky z konzervy. Ďalej dusím, omáčky má byť veľa, aby boli lasagne šťavnaté. Podľa potreby dochucujem bylinkami, nakoniec pridám 2-3 polievkové lyžice balzamikového octu (alebo červeného vína, ako kto má rád). Omáčku si môžeme pripraviť aj deň vopred. Dusíme celkovo tak 40 min-45 min.

    Šťavnaté lasagne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Počas dusenia bolognese omáčky si pripravíme bešamel. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a krátko opražíme - asi 3 min. Potom postupne pridávame liter vlažného mlieka, metličkou bez prestania miešame, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme trošku soli a nastrúhaný muškátový orech. Omáčka má byť stredne hustá.

    Šťavnaté lasagne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď máme pripravené obe "plnky", pripravíme si väčší pekáč. Na spodok dáme trochu oleja, potom vrstvu bešamelu, naň rovnomerne rozložíme pláty lasagní /Ukladať surové, nevariť! Tie pekne zmäknú z omáčok/. Na lasagne vrstvu bolognese omáčky a bešamel. Takto vrstvíme niekoľkokrát, na vrchu končíme vrstva bešamel a nastrúhaný syr - veľa syra - asi 350 g. Dáme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a 40 minút.

    Šťavnaté lasagne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vrstvíme, natierame, priliepame....

    Šťavnaté lasagne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plný pekáč ide do rúry na 35 - 40 minút pri 200 stupňoch Celzia. Na 30 minút nechám pekáč zakrytý, potom odkryjem, aby syr chytil farbu a dopečiem.

    Šťavnaté lasagne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto to vyzerá po upečení.

    Šťavnaté lasagne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A takto tesne pred skonzumovaním. S ľadovým šalátom, mrkvou a cherry paradajkami. Dobrú chuť prajem :-).

    Šťavnaté lasagne (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

denisavarag
presne tak nemaju chybu ! ja to moc nemam rada ale urcite spravim :) a ukladam do KK
3stan
vyzerjú úžasne až sa mi slinky zbiehajú :P :) , tiež som robila podobné aj surové pláty som dávala a nedopadlo to najlepšie neviem kde sa stala chyba (spodné a vrchné pláty boly jak škvarky akurát tie v strede boly fajn ) ale od vtedy robím cestoviny farfale (motýle tie velké) a som spokojná s tým su skoro také isté :).
trilian01
 varecha.pravda.sk/profil/3stan/...
- k tým plátom lasagne je dôležité, aby pod spodnými bola vrstva bešamelu a navrchu vrstva bolognese omáčky potom pláty v jednej vrstve, bešamel a veľa strúhaného syra. Potom neexistuje, žeby boli pláty ako škvarky :-)
saki
sú super...syn ma otravoval, aby sme uvarili niečo nové, a vybral si lasagne...upiekli sme a sám zjedol pol pekáča, mňam....dávam 5*
trilian01
@monca123123 - nemusia byť lúpané paradajky - ja používam konzervované /do omáčky sa pridávajú rozmixované/, ale sú chutnejšie než paradajková omáčka resp. pretlak
camille
Podla tvojho receptu som uz robila viackrat lasgne a musim povedat, ze su dokonale, spicove, fantasticke. Vdaka ti.
an3da
Plátky na lasagne som mala domáce, vlastne cesto som mala v zmrazovači. Vyvaľkala som ich dva dni dopredu, včera večer urobila obe plnky a všetko som dala do pekáča nech si odstojí v chladnom cez noc. Ráno upiekla. Mäsa bolo asi dva kilogramy. Pre obe dcéry i pre nás dvoch. Chutné a šťavnaté, výborné. Vďaka za recept.


moja54
Ahoj, tak takéto výborne lasagne som už dávno nejedla. Varím, pečiem už pekných pár rokov, myslím, že som celkom slušná kuchárka, lasagne robím bežne, už nepotrebujem recept, len tak som kukla k ujovi Googlovi, vyhodil mi tento recept, tak som skúsila, zalizovala sa celá rodina. Vynikajúce lasagne. Ďakujem za skvelý recept.
melstix
Neskutočne úžasne ? … nemám slov. Robil som ich prvý krát v živote a vynikajúce. Ďakujem.
svetlana3
Hned som vyskusala, nedala som vino, ani som nemala balzamikovy ocot, napriek tomu vysli super. Do besamelu som dala menej mlieka, lebo sa mi zdal dost riedky. Dakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia