Rybacie guľky

Šťavnaté guľky z kapra v aspiku (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Alias Saškov flanc” z originálneho názvu: „Залевная фаpшировленная рыба”. O tento rcp sa musím s Vami podeliť. S dovolením Sašku, majstra rybára, ktorý chytil jazerné kaprie „ikernačky” bez typickej rybacej vône, som asistoval pri príprave dvoch výnimočných jedál našich východných susedov. Priznávam, že som bol gurmánsky skeptik, až do času, kedy sme s mojou „prisahanou“ tieto šťavnaté raňajkové guľky na druhý deň neochutnali. Verte-neverte, od stola sa odísť nedalo, pokiaľ ostala posledná!

8-10
porcií
30 minút
príprava
150-180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Šupín zbavené, dôkladne očistené, rozobraté a umyté časti rýb uložíme do hrnca zalejeme do ich výšky vodou, „ovegetíme” alebo osolíme (Saška, podobne ako aj ja, používa svoju domácu vegetu), vložíme viazaničku halúzok petržlenovej vňate (lístočky použijeme až na finálny posyp) a bobkové listy, prikryté privedieme do varu. Medzitým olúpeme a umyjeme mrkvu a cviklu (červenú repu), vložíme ich do „bublajúceho” hrnca, ohrev znížime na režim „buľkokotanie” a necháme dobré dve hodiny pomaly variť. Podobne ako u ostatných mäsových vývarov aj z tohoto priebežne pozbierame penu.
  2. Na fiľakovskom mäsovom mlynčeku № 8, Saša alias Šaňo, ako som ho familiárne premenoval ja, mi s hrdosťou oznámil, že ho jeho rodina vlastní už 50 rokov, pomelieme filety z kaprov bez kostí a kože, priebežne s kúskami veľkej cibule a keď sa asi za 33´ uvarila cvikla (vyberieme ju spolu s karotkou, z ktorej kolieska použijeme až na záver), domelieme ju taktiež do mäsovo-cibuľového základu.
  3. Pridáme čerstvé vajíčka, asi PL domácej vegety (jej neprajníci si ju nahradia soľou), ½ KL čMČK a
  4. celú zostavu dôkladne, no jemne, zmiešame a po ¼ „hoďke”
  5. z odpočinutej zmesi, tvarujeme guľky s priemerom 50-70 mm, ktoré opatrne
  6. vkladáme do variacej sa čistej rybacej „kočoniny”, z ktorej sme povyberali všetky „zbytočnosti” a
  7. necháme ich pomaly uvariť.
  8. To, čo vidíte na obr. sú práve tie „zbytočnosti”, z ktorých sme s chuťou zjedli jemné mäsko, pooberané vlastnými prstami. Detail na moju krajšiu ½ kedy v gurmánskom zápale zabudla na svoju „francúzsku” výchovu a s chuťou vypila odstredenú „kočoninovú polievku” priamo z jenskej misy.
  9. Nuž a tu vidíte dôkaz, ako varením zmizol purpurový nádych guliek, spôsobne plávajúcich na povrchu ešte horúceho aspiku.
  10. Tak a ideme do finále, resp. „trimce svojo kalapi, bo idzeme z veršku”, v ktorom do pripravených, umytých a vychladených nádob poukladáme uvarené guľky z kaprieho mletého mäsa s aditívami, pozalievame ich precedeným, ešte stale horúcim, vývarom
  11. povrchy dekorujeme kolieskami uvarenej mrkvy, tenkými ½-plátkami citróna a pokrájanými lístočkami čerstvej petržlenovej vňate. Dobrú hodinu necháme schladiť na kuchynskom pulte a potom ich na noc zveríme do chladničky. Samozrejme, pokiaľ túto dobrotu robíme v našich domácich zimných podmienkach, stuhne aj mimo chladiaceho zariadenia.
  12. O 10,00 podľa dohovoru, - cink-cink, klop-klop, či buch-buch, susedovci nás čakali už s prestretým stolom. Praktická poznámka: po vybratí uvarených guliek z horúcej „polievky”, nechám ešte ohrev zapnutý, aby som zredukoval jej množstvo a tak dostal v budúcnosti aspik s tuhšou konzistenciou.
  13. Jedlo vzniklo v družnom úsilí príjemného susedského stretnutia, v týchto „končinách” neuskutočňovaných, dokonca nepredstaviteľných, priateľských posedení. Prikusovali sme k nemu tenké plátky čierneho ruského chleba „komisárku” a na porcelánových tanieroch vyzeralo takto; lahodné, šťavnaté, ľahko stráviteľné, bez typického ťažkého rybacieho „odoru” a bez akýchkoľvek negatívnych následkov. Rcp vrelo odporúčame do Vašej ctenej pozornosti a ak si ho pripravíte, tak dobrú chuť aj Vám!