Šťavnaté a hrejivé mleté hovädzie fotorecept

lyali - fotkalyali, 27. novembra 2013
Šťavnaté a hrejivé mleté hovädzie (fotorecept)
Foto: lyali

Pre tieto chladnejšie dni priam ako stvorené... vďaka štipľavým papričkám tým dupľom zahreje :-) Pravdupovediac, do časti pridávam a do časti nie. Predstavte si Zobraziť celý popisPre tieto chladnejšie dni priam ako stvorené... vďaka štipľavým papričkám tým dupľom zahreje :-) Pravdupovediac, do časti pridávam a do časti nie. Predstavte si priateľský štvorboj chutí... kyselkavej, sladkastej, ohnivej a korenistej... Kyselkavý šťavnatý paradajkový základ sa snúbi so sladkastou chuťou sušených hrozienok a sladších domácich jabĺk. Jedlo šmrncnuté pretlačeným cesnakom, ohnivými čerstvými papričkami a plnenými olivami. A príjemne mámivá vôňa jemného škoricového poprašku.

15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g
2 PL
1 ks
podľa chuti
400 g
2 ks
1 ks
100 g
podľa chuti alebo feferónka
70 g
 štipka




Postup

  1. 1

    Inšpiráciou mi bola jedna z podôb jedla "picadillo", ktorú som neočakávane našla v útlej knižôčke Židovská kuchyňa od Aleny Krekulovej. Kamarát google a kamoška wikipedia vravia o picadillo ako o tradičnom jedle v Španielsku, mnohých krajinách Latinskej Ameriky a na Filipínach. Pripravuje sa z mletého hovädzieho, paradajok a ďalších surovín podľa regiónu. Často sa podáva s ryžou alebo sa ním plnia napr. tortilly. Názov pochádza zo španielskeho slova "picar", ktoré znamená "mlieť" alebo "sekať". "Domorodé" picadillo som zatiaľ ešte neochutnala, ale mala som inšpiráciu a pripravila som, s istotou môžem povedať, šťavnaté a hrejivé mleté hovädzie :-)

  2. 2

    Hovädzie mäso som si sama pomlela.

    Šťavnaté a hrejivé mleté hovädzie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si zeleninu a ovocie. Cibuľu a cesnak očistíme. Cibuľu nakrájame nadrobno. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kocky. Zelenú papriku nakrájame tiež na kúsky. Hrozienka opláchneme (nabudúce ich možno opijem v rume :-) ). Použila som krájané lúpané paradajky z konzervy.

    Šťavnaté a hrejivé mleté hovädzie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na oleji orestujeme cibuľu a pretlačený cesnak (až sa nespálil).

    Šťavnaté a hrejivé mleté hovädzie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme mleté mäso a pražíme, až zmení farbu. Pridáme paradajky,

    Šťavnaté a hrejivé mleté hovädzie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    jablká, hrozienka,

    Šťavnaté a hrejivé mleté hovädzie (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    nakrájanú štipľavú papričku. Ochutíme soľou a čiernym mletým korením. Zakryté dusíme asi 30 min.

    Šťavnaté a hrejivé mleté hovädzie (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme olivy rozkrojené napoly.

    Šťavnaté a hrejivé mleté hovädzie (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Krátko podusíme. Až po vypnutí šmrncnem štipkou voňavej škorice, príp. ešte pretlačeným cesnakom.

    Šťavnaté a hrejivé mleté hovädzie (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

hanak
Že v Zbyňove rastú také zručne gazdinky, to som netušil. Toto určite v blízkej dobe urobím. @Lyali , máš to za 5*;-)
radost
dobre..môže byť..môžem aj urobiť..
Lydka-ktorá z tých pridaných __"zložiek" určite musí byť /nemyslím mäso/ a ktorá by nemusela byť..??podľa teba..
napr.: muž nemá rád olivy..
nevšedné sú pre nás hrozienka,škorica..v tomto jedle..
ja sa inovácii nebránim..manžel je v jedle konzervatívny..:-)
eviana
@lyali , ja tak rada čítam Tvoje popisy pri receptoch, Ty vieš tak krásne o jedle rozprávať, priam poeticky :) A hovädzinka vyzerá veľmi chutne, prudko "žravo" a neodolateľne... a veru ukladám a veľmi rada podľa Teba vyskúšam, ďakujem :) 5*
iwuska
jedine tie olivy mi tam volako nesedia, k danej kombinacii, inak by osm vyskusala hned
mariamka
@lyali hreje nielen jedlo, ale uz fotka a krasne podany recept, si zrucna slovom aj cinom :) krasny recept, rozdielne ingrediencie a predsa suzvuk zivlov :)
evkaszabova
hm, to vyzerá zaujímavo, hovädzina už čaká v mrazničke, tak možno ju využijem na tento recept. Aj ja ukladám receptík :-)
lyali
Ďakujem za Vaše milé komentáre :-) @hanak , nie si náhodou aj ty zo Zbyňova? :-) @radost , ulahodila by som manželovi a nepridala olivy :-) Pre môjho som vynechala pálivé papričky (ale sebe som si pridala) :-) Sušené hrozienka sa nafúknu, zmäknú, osladia. Mletú škoricu bežne pridávam do plnenej papriky - mama ma tak naučila. Preto si škoricu k paradajkám viem predstaviť :-) Treba si prispôsobiť podľa svojej chute a chuťovej odvahy :-) @eviana , som veľmi rada, že Ťa vedia potešiť moje riadky :-) Srdce moje podskočilo aspoň o meter dvadsať :-) Verím, že Ťa ešte poteším :-) @ancicka , ďakujem :-) @iwuska , smelo skús bez olív :-) @mariamka , rada varím, píšem, a som rada, keď sa mi s Božou pomocou zdarí tak, že zahrejem :-) ale viem povystrájať niekedy aj kadečo, kým sa mi tak zdarí.. Kiež by sa vždy živly dali tak šťastlivo skrotiť! @evkaszabolova , daj vedieť, ak využiješ :-) @izabella929 , izka, ďakujem Ti :-)
andiss
Mhm.. toto by som skusila aj na nejake cestovinky :-) ale ako sa poznam, zjedla by som to skor nez by sa cestoviny uvarili no nie ?! :-D hovadzie masko som dlho nemala. Vyskusam urcite, fajn prepojenie ingrediencii :-)