Starohorské zemiaky s hubami

Miroslav Milučký
šéfkuchár hotela Gálik vo Veľkých Karloviciach a člen Gourmet klubu SK, 25. februára 2013
Starohorské zemiaky s hubami
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

540 g
250 ml
10 g
150 g
15 g
140 ml
50 g
10 g
3 ks
4 ks
7 ks
1 ks
1 ČL
10 g
250 g (čerstvé alebo mrazené)




Postup

  1. 1

    Cibuľu opražíme na polovici masla do ružova, pridáme zemiaky, cesnak a chvíľu restujeme. Vložíme huby, ešte restujeme a zalejeme vývarom. Pridáme koreniny a soľ.

  2. 2

    Keď sú zemiaky skoro hotové, zostatok masla si zmiešame s múkou a takýmto múčnym maslom si zemiaky zahustime. 20 minút varíme na miernom ohni, pridáme citrón, podľa chuti cukor, chvíľu povaríme, vlejeme smotanu, 5 minút varíme.

  3. 3

    Servírujeme s domácim chlebom, prípadne kúpeným v obchode.

Diskusia k receptu

sisuk
a zemiaky, citrón kedy pridáme? Čítam, stále nechápem
brambora
a smotana, citrón, zemiaky a cukor sa kedy do jedla dávajú??? trochu dôslednosti pri písani receptov, pán šéfkuchár!!!
gordonko
smotana, citrón, a cukor ???? .... to si asi po jedla si spravíš čajíček
tokio
Ja som to pochopila z vety - pridáme koreniny- ale možno sa mýlim
afataga
teraz som si vsimla, ze do hrnca nedal ani tie zemiaky :-)
janalad
no ja myslim takto.........
do smotany ide citron a cukor........ ja to pouzivam tak a potom sa to vleje do zemiakov.......
ale miesto citronu davam ocot :)
miroslavm
Mrzi ma vzniknuta chyba,vsetko sa stava, tu je opraveny postup,bez cajickov.
Cibuľu opražíme na polovici masla do ružova, pridáme zemiaky, cesnak a chvíľu restujeme. Vložíme huby, ešte restujeme a zalejeme vývarom. Pridáme koreniny a soľ. Keď sú zemiaky skoro hotové zostatok masla si zmiešame s múkou a takýmto múčnym maslom si zemiaky zahustime. Dvadsať minút varíme na miernom ohni pridáme, citrón, podľa chuti cukor chvíľu povaríme, vlejeme smotanu 5 minút varíme. Servírujeme s domácim chlebom, prípadne kúpeným v obchode
oldomachac
nechcem sa hrat na mudreho, ani horliveho kritika, ale uz viac krat som si tu vsimol, ze recepty dane kucharom z nejakeho RZ, su nejake nepresne, nedotiahnute, ale aj povrchnejsie, ako od obycajnych prispievatelov, je to moj postreh, ak sa mylim, prepacte, dobru chut,
sisuk
profesionál sa pozrie na recept, prípadne obrázok a vie, čo a ako. Ale na Varechu chodia aj ľudia, ktorí sa chcú naučiť pripravovať jedlo, nemajú ani šajn o postupoch prípravy. Hovorím to z vlastnej skúsenosti: 14 ročný syn z internátu mi telefonoval a potreboval dopodrobna popísať postupy - nikdy som ho neviedla k vareniu (moja chyba). Ostatní synovia majú "povinné služby" v kuchyni, aby vedeli aspoň záklané veci a vedeli sa vynájsť a uvariť si aj podľa profesionálne podaného receptu
Profesionálni kuchári nám nechávajú priestor pre fantáziu ;-)
evanaaa
Zajtra idem robiť niečo ale eln trochu podobné tomuto - zemiakový paprikáš, čiže opražená cibuľka, červ. ml. paprika, zemiaky, zaliate vodou, mäkké potom zaliať smotanou -zátrepkou s múkou a dochutiť, ocot, cukor, a samozrejme aj ostatné pochutiny - soľ, korenie, atď.
ethanel
Naozaj neviem co nechapete ja som to pochopil hned :) ale na druhu stranu pre amaterov kucharov je lepsie ak tu maju podrobnejsi postup.
lyali
@ethanel , tak u Teba sa niet co cudovat ;-)
Uvarene, vyskusane, zjedene :-) Citronu som "uliala" podla chuti menej :-) Take fajne oby neobycajne jedlo :-) Mnami :-)
jozka2
myslim si,ze kazda gazdinka vie ktore prisady kedy do jedla idu
jozka2
ked neochucujem octom tak davam citron stavu,dokonca trochu stavy z kyslych uhoriek a vela kopru.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia