Starodávny koláč podľa @ monty 469 s jablkovou plnkou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 1. februára 2016

Na požiadanie varecháčok, aby som sa pokúsila tento koláč upiecť, lebo mali pochybnosti o recepte..Pravda je táka, že s cestom sa ťažko pracuje...po zmiesení Zobraziť celý popisNa požiadanie varecháčok, aby som sa pokúsila tento koláč upiecť, lebo mali pochybnosti o recepte..Pravda je táka, že s cestom sa ťažko pracuje...po zmiesení sa prilepilo o pracovnú plochu a len vďaka podsypaniu sa dalo s ním pracovať..napokon podotýkam, že aj s vaľkaním boli problémy, lebo cesto sa trhalo a len ručnou úpravou sa dalo vylepšiť.mám dojem, že iba stabilná plnka , ktorú použila autorka receptu držala spolu tento koláč..je to recept od @monty469..

20
porcií
80 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
250 g
2 PL
2 ks
2 PL
1/2 bal.
1 PL
Plnka:
2,5 kg na kocky nakrájané
1 ČL
3 PL




Postup

  1. 1

    Na pracovnú dosku som preosiala múku, pridala som maslo, cukor, žltky,smotanu, prášok do pečiva, rum a dala som štipku soli..cesto som začala spracovávať..nehnietla som ho..keď je starodávny, spracovala som cesto rukami..tie ma ešte nikdy nezradili..

    Starodávny koláč podľa @ monty 469 s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    keď som všetky suroviny spracovala, cesto sa mi prilepilo na dosku...musela som si odvážiť 50 g. múky a túto som postupne pridávala pri spracovávaní cesta...cesto som poriadne vypracovala a keďže ide o starodávny recept, takže bez elektriky, teda ručne..až po prisypaní ďalšej múky bolo cesto ako tak stabilné...dala som ho do chladničky na 1 hodinu..

    Starodávny koláč podľa @ monty 469 s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po vychladení som ho rozvážila na 2 polovice..pokiaľ cesto oddychovalo, pripravila som si plnku z jabĺk...orechy sú drahé, takže som použila domáce jabĺčka..pokrájala som ich na kocky, pridala som cukor, škoricu a strúhanku..

    Starodávny koláč podľa @ monty 469 s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    opäť som si odvážila 50 g. múky, aby som mohla podsýpať, lebo sa mi zdalo, že to nebude držať tak, ako som to videla na obrázku autorky receptu...

    Starodávny koláč podľa @ monty 469 s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    najťažšie bolo dostať cesto bez poškodenia na plech...musela som poplátať diery..

    Starodávny koláč podľa @ monty 469 s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na cesto som uložila plnku...keď budete chcieť tento koláč upiecť , nevaľkajte si cesto vopred, až potom, keď plnka bude uložená...aby sa vám nestalo, čo mne, celé cesto sa mi pri preprave na plech na valčeku rozpadlo..zase som musela plátať..

    Starodávny koláč podľa @ monty 469 s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potrela som ho žĺtkom, popichala vidličkou...trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekol sa 25 min.

    Starodávny koláč podľa @ monty 469 s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    upečený koláč som nechala vychladiť..

    Starodávny koláč podľa @ monty 469 s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    takže na záver...je fantastické cesto, krehké a chutné...ale už by som ho druhý krát nepiekla, vyžaduje trpezlivosť...zbytočne netreba pridávať múku, lebo iba tak bude krehké cesto..tento recept má právo na výhru mesiaca...dobrú chuť...

    Starodávny koláč podľa @ monty 469 s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

monty469
Som rada, že si tento koláč vyskúšala. Mrzí ma, že sa ti cesto trhalo. Ako som uviedla, cesto je jemné a bez podsýpania múkou to nejde. Je to taký recept, originál od svokry a babky. Nič som v ňom nemenila, robím ho podľa toho, ako je napísaný v našej rodinnej kuchárke. Ja s podsýpaním naozaj nemám problém, cesto bolo krehké aj s múkou navyše. Mohla som túto múku pridať, keď som ho hnietla, ale robím to podľa originálu, ako som už spomínala.

Ja som cesto tiež spracovávala rukami, ako každé hnetené cesto. My to cesto voláme tak - preto tomu hovorím že to hnetiem (jasné že rukami).

Teší ma, že ti koláčik chutil. S orechami je tento koláč to "pravé orechové", na jablkový hnetený máme iný recept.

Vážim si, že si ho skúsila a nemala len "prázdne" reči ako niektorí používatelia, ktorí kritizujú a nevyskúšajú. Prajem ti všetko dobré, budem sa tešiť na tvoje ďalšie recepty, ktoré sú samozrejme výborné. Pekný zvyšok dňa :)
mirakura
Takýto jablčník robievala moja stará mamička. Recept je rovnaký, akurát bez toho rumu. Približne pred rokom som vyskúšala robiť niekoľko receptov zo starejmaminho receptára a jablčník bol medzi nimi.
Nuž, áno, cesto bolo veľmi krehké a aj ja som plátala. :) Pokiaľ si dobre pamätám, moja stará mamička s ním taký problém nemala a tak som to uzavrela tým, že ani to maslo už nie je to, čo bývalo a múky tiež.... hm
Každopádne však sa vyplatí urobiť ho. :)
starkamajka
Izka,znova Ta obdivujem.Tak k povodnemu rozpisu si pridala este 100gr muky.Dakujem ze si ho skusila aj poznamkou dost.
jack
Tento recept som robila aj ja a ako som pisala nemala som s nim vobec ziadny problem.opakujem.vobec ziadny problem.a urcite ked budu dalsie orechy robim ho zas a znova.chutil aj rodinke,a to je najvàcsia vdaka aku mozete dostat.ked ostane prazdny plech.tento kolacik ma pravo na vyhru mesiaca tak ako pisala izabella929.
izabella929
@starkamajka , napokon sme si o tomto popísali dosť na Fb. ale nepoužila som s dováženej múky celých 100g.ale asi z hruba polvicu..možno som mohla skúsiť z hladkej múky, ale už toto neriešim..@jack ,pochopila som to asi správne, podsýpať a podsýpať a nie je problém? takže už to neriešim, upiekla som a nebudem viac.. Ďakujem vám veľmi pekne za milé komentáre.-)
garanco
Tiež mám taký istý recept (bez rumu) od mojej veĺmi starej tety, je tam síce viac cukru -250g, možno práve ten práškový cukor podržal cesto pokope. Mám tam poznámku, ktorú mi vždy prízvukovala: rýchlo spracuj, neohrievaj cesto dlho rukami a hneď ho rozvaĺkaj. Ja ho nepečiem, ale s láskou spomínam, keď nám ho ešte teplý, hodne pocukrovaný priniesla, chutil výborne!
sracz
... všetko s jablkami, @izabella929 milá, mám naozaj rád! Tvoje "diela" ma nikdy nesklamú a vždy sa na ne úprimne teším!
dzejsik
Ja zvyknem také tenučké, jemné cesto miesto prepravovania na valčeku, vyvaľkať na papier na pečenie, zrolovať a odrolovať rovno na koláč. :) Potom by už nemal byť problém.

Koláčik vyskúšam určite a uvidím ako to dopadne. Minimálne chutný bude isto. ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia