Staročeské prsia s grilovanou polentou fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 9. marca 2016
Staročeské prsia s grilovanou polentou (fotorecept)
Foto: monty469

Polenta, kukuričná kaša, či po našom zameška. Dá sa použiť rôzne. Ja som ju prvý krát jedla u manželových rodičov. Svokra ju robievala na Zobraziť celý popisPolenta, kukuričná kaša, či po našom zameška. Dá sa použiť rôzne. Ja som ju prvý krát jedla u manželových rodičov. Svokra ju robievala na sladko, poliatu roztopeným maslom, posypanú cukrom a kakaom, alebo na slano, keď ju uvarila, nechala stuhnúť, lyžicou nabrala kúsky do taniera a zaliala teplým mliekom. Takto ju jedával svokor. Verte či nie, mne to veľmi chutilo. Dnes vám ponúkam recept na polentu, ktorá bude ako príloha k mäsku.

25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

Polenta:
250 g
1 l (alebo voda)
 podľa chuti
 podľa chuti
1 vetvička
 (olej)
Ďalej:
650 g
10 strúčikov
1 ks
60 g
150 ml
1 čl




Postup

  1. 1

    Najprv si uvaríme polentu. Dáme zovrieť vývar, postupne sypeme kukuričnú krupicu a miešame, aby sa neutvorili hrudky. Varíme na miernom plameni 25 - 30 min, podľa chuti dosolíme a pridáme korenie. Odstavíme.

    Staročeské prsia s grilovanou polentou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pekáč opláchneme studenou vodou a polentu dáme doň a roztiahneme na hrúbku cca.2cm a necháme úplne vychladnúť.

    Staročeské prsia s grilovanou polentou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si pripravíme mäsko. Prsia nakrájame na rezne. očistíme cesnak a jablko nakrájame na mesiačiky.

    Staročeské prsia s grilovanou polentou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pekáč vymastíme maslom, rozložíme mäso, jemne osolíme a okoreníme, navrch dáme plátky masla, strúčiky cesnaku a jablko, podlejeme vývarom a dáme piecť do vyhriatej rúry.

    Staročeské prsia s grilovanou polentou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po cca. 25 až 30 min. vyberieme.

    Staročeské prsia s grilovanou polentou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Výpek aj s cesnakom a jablkom zlejeme do nádoby a vymixujeme dohladka, dáme na sporák, pridáme červenú ml.papriku.

    Staročeské prsia s grilovanou polentou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Necháme prevrieťa zalejeme kuracie prsia.

    Staročeské prsia s grilovanou polentou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vychladnutú polentu pokrájame na požadované tvary ( v mojom prípade obdlžníky) , ktoré na grilovacej panvici opečieme (potvrdzuje sa, že súmernosť naozaj nie je moja silná stránka :-)

    Staročeské prsia s grilovanou polentou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na grilovaciu panvicu dáme roztopiť trochu masla s olejom, pridáme vetvičku rozmarínu a opečieme kúsky polenty z oboch strán.

    Staročeské prsia s grilovanou polentou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A môžeme servírovať. Polenta je vynikajúca príloha, mäsko je mäkkučké a šťavnaté a omáčku netreba ničím zahusťovať, lebo to urobilo jablko aj cesnak, ktoré sme rozmixovali. Prajem vám dobrú chuť.

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
Vyzerá to dobré no priznám sa verejne tu polentu nepoznám. Kde to dostať? vyskúšal by som to. Tie prsia takto pečiem bežne aj divinu a za celé roky som nevedel, že sú to staročeské prsia. To vidno že človek sa učí cely život. Inak takýto recept pre mňa za 5*.
patroveckypitrs
Jáj a ukladám do k.k .Všimol som si, že som pridal 5* a poskočilo len na štyri to znamená, že aj u teba sú jedno hviezdny. Sú rýchly ako 4G internet. Neviem že ich to baví.
monty469
@Patroveckypitrs (9.3.2016 14:30)
Ďakujem veľmi pekne. Polentu, predávajú aj v Kauflande alebo v inom supermarkete pod názvom kukuričná krupica. Je aj instantná, ale táto je obyčajná. Zvykne byť väčšinou tam , kde aj detská krupica. Čo sa týka tých 1*, ani ja som sa im nevyhla, ale neriešim. Názov mäska je z kuch.knihy, kde som našla tento rp na mäso. Tú polentu vyskúšaj odporúčam, je to zaujímavá príloha. Ešte raz ti pekne ďakujem za pochvalu, vážim si to.
jack
Júúj zámeška,to ľubkam.Presne si viem ešte vybaviť tú výbornú chuť.Ale nerobím to.Recept krásny,chuť určite famózna a na 100%prázdne taniere.Výborné.
monty469
@Jack (9.3.2016 17:31)

Milá moja sestrička
Ďakujem ti veľmi pekne.Máš pravdu taniere ostali prázdne a keď manžel ho doslova oblíže, poznáš ho , tak vieš čo to znamená. Keď ľubkaš zamešku, dojdi , navarím ti :-D
haji
@Monty krásný, zajímavý a pro mě neotřelý recept. Zírala jsem na fotky, hlavně na barvu přelivu na mase... pro mě nečekané. Vedle Pítra dnes vypadám jako vyoraná myš, ale nebudu se dělat chytrá a přiznávám, že tento způsob přípravy masa je pro mě novinka. Polentu jsem jedla několikrát v restauraci i v Itálii, chutná mi. Odvahu ji doma udělat jsem ještě nenašla. Tak ju, nastal čas to změnit! Díky tobě, Monty, do toho půjdu. Krásný večer všem!
klukodvody
Vydařilo se Ti, to kuře znám, polentu takhle neznám to je pro mně novinka a snad ji kvůli tomu i udělám. Hvězdičky jsem Ti přidal abych vylepšil skore ale jak víš mně je celkem jedno jestli tam nějaký komik seká po jedné, hlavně že receptík potěší a někdo si z něj něco vybere. Tak se na ty jednohvězdičkáře můžeme v klidu vykašlat.
monty469
@Haji (9.3.2016 21:28)

Milá Haji, krásne ti ďakujem,ako vždy, ma poteší každý tvoj komentár:-) Verím, že to dáš a podáš hlásenie, ako to dopadlo. Ja sama som ostala milo prekvapená aká skvelá omáčka po vymixovaní vznikla. Ešte raz ti ďakujem a prajem krásny deň :-)
monty469
@Klukodvody (9.3.2016 22:12)

Ďakujem ti pekne. Vážim si to. Čo sa týka tých 1* to neriešim,zrejme si svoju frustráciu riešia takým spôsobom a keď ich to uspokojuje, tak nech im to padne na úžitok. Do polenty môžeš kľudne pridať aj bylinky, je to fakt dobrá príloha k rôznym jedlám.Ešte raz ďakujem a prajem krásny deň :-)
aca52
Polentu si zvyknem doniesť hotovú aj do zásoby z Talianska, dostať tam viac druhov doslova za pár centov 1 - kilové vákuové balenie, takze keď treba niečo rýchle, stačí to opiecť. Vyskúšam tie prsia, ale nie je tá omáčka potom veľmi cesnaková? Ale vyskúšam tých 10 strúčikov... Díky za super recept.
veronikkka
krásny recept za 5*
polentu robievam ako Ty, po vychladnutí pokrájam na obdlžniky a na grilovacej panvici opečiem šup šup na masle, podávam k Osso buco, potvrdzujem, že je to skvelá príloha, aj samotná kaša z kukuričnej krupice je výborná, ešte takúto kašu prekladám po vrstvách bryndzou, kyslou smotanou a vyškarenými kockami údenej slaninky a upečiem tiež dobrotka :-)
luclup
Skoda, ze nie som doma, hned by som si to dala ! Vies, ze ja take luubim <3 Urcite to bolo fantasticke, leti ti 5* :-*
monty469
@Aca52 (10.3.2016 11:10)

Vďaka za komentár. Omáčka je výborná, jemná, tých 10 strúčikov smelo daj, budeš chuťou milo prekvapená :-)
monty469
@Veronikkka (10.3.2016 11:37)

Vďaka za pekný komentár, tú kašu s bryndzou, smotanou , slaninkou vyskúšam. Znie to dobre :-)
monty469
@Luclup (10.3.2016 13:59)

Keď prídeš domov, tak ti to urobím :-) Vďaka moja zlatá (poslala by som ti to srdiečko, ale neviem to nájsť :-*
chica114
určite tá polenta chutí dobre a aj to mäsko môže byť chutné, pekné foto a letí ti 5* montik
monty469
@chica114 polenta je výborná ako aj samotná s roztopeným maslom a cukrom, , tak aj ako príloha k mäsu :-) ďakujem
murina
Výborný recept, robila som ho už dvakrát a všetkým veľmi chutilo, vďaka:))
monty469
@Murina to sa teším :-) aj u nás to malo úspech, o pár dní sa chystám uvariť to zas, vďaka za komentárik a pekný večer




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia