Staroanglický hruškový koláč

Autor receptu: redakcia

12
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku a maslo drobíme, až kým sa nevytvorí akoby mrvenica. Pridáme soľ, studenú vodu a najlepšie robotom rýchlo vymiesime cesto. Rozdelíme na dve časti, jedna bude o niečo väčšia.
  2. Dno formy s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie. Rozvaľkáme väčšiu časť cesta do kruhu s priemerom asi 28 cm a pomocou valčeka ho prenesieme do formy. Roztlačíme ho na dno a boky formy, naplníme hruškami zmiešanými s cukrom, citrónovou šťavou a so škrobom. Na hruškovú náplň poukladáme kúsky masla. Rozvaľkáme druhú časť cesta a položíme na hruškovú náplň, odkrojíme cesto, ktoré prevísa, a okraje pekne vytvarujeme.
  3. V strede nožom urobíme malý krížik a rohy trochu vyhneme, aby mohla odchádzať para z náplne. Zo zvyšného cesta vyformujeme lístočky a poukladáme navrch koláča. Potrieme mliekom, posypeme práškovým cukrom a pečieme pri 200 °C asi 20 minút. Upečený koláč má mať zlatistú farbu. Necháme úplne vychladnúť, až potom krájame.