Staroanglický hruškový koláč
Autor receptu: redakcia
12 porcií |
30 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup- Múku a maslo drobíme, až kým sa nevytvorí akoby
mrvenica. Pridáme soľ, studenú vodu a najlepšie robotom
rýchlo vymiesime cesto. Rozdelíme na dve časti, jedna
bude o niečo väčšia.
- Dno formy s priemerom 26 cm vystelieme papierom
na pečenie. Rozvaľkáme väčšiu časť cesta do kruhu
s priemerom asi 28 cm a pomocou valčeka ho prenesieme
do formy. Roztlačíme ho na dno a boky formy,
naplníme hruškami zmiešanými s cukrom, citrónovou
šťavou a so škrobom. Na hruškovú náplň poukladáme
kúsky masla. Rozvaľkáme druhú časť cesta a položíme
na hruškovú náplň, odkrojíme cesto, ktoré prevísa,
a okraje pekne vytvarujeme.
- V strede nožom urobíme malý krížik a rohy trochu
vyhneme, aby mohla odchádzať para z náplne.
Zo zvyšného cesta vyformujeme lístočky a poukladáme
navrch koláča. Potrieme mliekom, posypeme
práškovým cukrom a pečieme pri 200 °C asi 20 minút.
Upečený koláč má mať zlatistú farbu. Necháme úplne
vychladnúť, až potom krájame.
|