Starkin maslový jablčník

mata2101 - fotkamata2101, 10. októbra 2015
Starkin maslový jablčník
Foto: mata2101

Tento recept som zdedila po mojej milovanej starkej, ktorá vedela piecť úžasné koláče aj keď ich sama nejedla, pretože mala cukrovku. Nikdy nezabudnem na Zobraziť celý popisTento recept som zdedila po mojej milovanej starkej, ktorá vedela piecť úžasné koláče aj keď ich sama nejedla, pretože mala cukrovku. Nikdy nezabudnem na jej buchty, medové rezy,krémeš a samozrejme tento maslový jablčník.

35
porcií
50 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

200 g
200 g
250 g
100 g
1 ks
1 ks
1 - 1,5 kg postrúhané
1 bal.
1 - 2 PL




Postup

  1. 1

    Suroviny spracujeme na cesto a dáme minimálne na pol hodinu odpočinúť do chladničky.

  2. 2

    Potom cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť rozvaľkáme a dáme na vymastený plech. Múčiť netreba. Ja si to zjednodušujem a malým valčekom to vyvaľkám priamo v plechu. Aby sa mi valček nelepil na cesto posypávam si ho práškovým cukrom. Na cesto rozprestriem postrúhané jablká zmiešané s vanilkovým a kryštálovým cukrom. (Kto má rád kľudne môže dať aj škoricový cukor, ja nedávam, nakoľko moja rodina ho nemá rada).

  3. 3

    Druhú časť cesta rozvaľkávam na dva krát, pretože je veľmi krehké a najlepšie sa mi to osvedčilo keď som si druhú časť cesta znova rozdelila na dve polky, dosku som si obalila potravinovou fóliou, posypala práškovým cukrom a tak rozvaľkám do polky plechu a tak isto druhú časť. V strede sa to spojí. Aj kraje popritláčam k sebe prstami. Popichám vrch vidličkou. Pečiem v rozohriatej rúre tak na 170 stupňov asi tak 25 minút do zlatova. Po vybratí posypem práškovým cukrom. Necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu

jozka2
...hrozienka a hodne skorice.Pri 170 st.C piect 20 min.nie je to kratka doba na maslove cesto?Neviem,ale mne sa este ani raz nepodarilo piect iba 20 min.jablkovy kolac.Skusim vyskusat,co to povie.
jozka2
babkamt,chcem sa opytat,tiez si piekla pri 170st.C-20 min?Ak ano prepecie sa to.
mata2101
jozka2 kolac sa prepecie to cesto je tenke :-) hrozienka mozu byt tiez a pamätam si od starkej verziu ked na spodok pod jablka davala mlete orechy ale tato verzia mi nerezala :-) ja mam najradsej len takto.... a dakujem vsetkym za mile komenty.....