Kávový zákusok

Štafetky - famózne roládky z bielkov (fotorecept)

Autor receptu: eruska25

Občas má každý doma väčšie množstvo bielkov. Čo s nimi? Dajú sa využiť rôzne, určite ich nevyhadzujeme. Posledne som robila malé roládky plnené kávovým krémom. Poviem vám, niečo fantastické.

18
porcií
40 minút
príprava
8 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. 160 g bielkov boli u mňa 4 bielky. Záleží od veľkosti vajec. Radšej si treba odvážiť. Bielky vyšľaháme a postupne prišľahávame cukor. Potom zľahka orechy a múku. Rozotrieme na veľký plech s papierom na pečenie, trochu posypeme práškovým cukrom.
  2. Upečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C maximálne 8 minút. Nie dlhšie, cesto by sa nedalo stočiť, lámalo by sa. Ja som mala zadnú časť už trochu vysušenú, to som odrezala. Tam bolo cesto asi tenšie.
  3. Stiahneme papier - ide to veľmi dobre. Cesto sa zdá zdola lepkavé, ale to je v poriadku, ešte je teplé. Otočíme ho tak, ako sa pieklo a necháme vychladnúť.
  4. Pripravíme si krém: z 20 g múky a 20 g masla si urobíme svetlú zápražku, pridáme instantnú kávu ( prášok) a zalejeme mliekom. Uvaríme kašu a za občasného miešania necháme vychladnúť. V miske si vymiešame maslo s cukrom. Keď je kaša vychladnutá, primiešame ju k maslu a nezabudnime priliať rum. Cesto rozrežeme na 3 pláty, natrieme krémom
  5. a zvinieme. Dáme stuhnúť do chladničky.
  6. Nakrájame na 5 cm kúsky a namáčame konce v čokoláde. Tú si pripravíme rozpustením čokolády a Cery nad parou.
  7. Vyšlo mi 18 kúskov.
  8. Štafetka v reze. Vláčne cesto, kávový krém, čokoláda. Už sa teším, kedy budem mať zase 4 bielky.