Srnčie stehno

Srnčie na smotane so žemľovou knedľou (fotorecept)

Autor receptu: zolik

Ďalší z mojich obľúbených jesenných receptov. Doma sme tomu hovorili aj Srnčia brblanina a pripravolal ju hlavne otec, ktorého to bolo obľúbene jedlo a od neho som sa ho naučila variť okrem iných aj ja. Omáčka je veľmi podobná klasickej sviečkovej, ale predsa len trochu iná.

2
porcie
45 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kuchynsky upravena divina by mala byt minimalne 24 hodin odlezana v chladnicke aspon v zakladnej marinade: sol, cierne ml. korenie, olej. Ine koreniny, bylinky, ocot, citronovu stavu, alkohol mozete pridat podla vlastneho uvazenia a chuti. Vsetko potrebne si pripravime a mozme zacat. Zlahka naklepane mäso opecieme priamo v panvici, v ktorej budeme jedlo pripravovat na 1/2 olej + 1/2 maslo. Nechame zatiahnut, vyberieme na tanier a do vypeku
  2. dame cibulu, osmazime a pridame na kocky nakrajanu mrkvu a zeler. Orestujeme a pridame koreniny: cele cierne a nove korenie, jalovec, bobkovy list, tymian, sol a citronovu stavu. Zalejeme 1/2 voda + 1/2 biele vino. Vlozime spät mäso a dusime do mäkka. Tento cas zavisi od diviny (ci to bol sportovec alebo lenivec).
  3. Ked je mäso mäkke opät ho vyberieme na tanier. Tak isto vyberieme vsetky koreniny. Mam odskusane, ze ked ich do hrnca pridavam, tak si na kusok papiera napisem kolko coho som dala a potom sa mi lahsie lovi. Pridame marmeladu, najlepsie ribizlovu a prevarime. Nasledne rozmixujeme ( ja este pasirujem cez sitko, stary zvyk). Pridame sladku slahacku a spolu prevarime. Treba miesat. Omacka je pekne husta aj bez muky. Ak je nutne dochutime: sol, cierne mlete korenie a citronova stava.
  4. Ked uz su chute ako si zelame, vlozime naspät mäso a nechame spolu postat. Aspon 30 minut. Ale cim dlhsie tym lepsie. Mne osobne toto jedlo najviac chuti na druhy den.
  5. Do misky dame na kocky nakrajane starsie rozky, zalejeme mliekom a nechame postat. Pridame rozpustene maslo, vajce, sol, cierne ml. korenie, stipku muskatoveho kvetu (alebo orecha) a sol. Vsetko spolu vypracujeme a zabalime do potravinarskej folie vo forme valceka vid. foto. Vlozime do vriacej osolenej vody a znizime zdroj tepla, aby voda len tak brblala. Varime 30 - 35 minut. Najlepsie sa kraja potravinarskou nitou.
  6. Servirovanie uz necham na Vas. U nas sa tradicne na kolieska pomarancu dava brusnicovy kompot/lekvar a slahacka.
  7. Na zaver bol pripraveny jednoduchy dezert. Tiez jesenna klasika: slahacka, gastanove pyre a hoblinky horkej cokolady.