Srnčie stehno
Srnčie stehno

Srnčie na smotane so žemľovou knedľou fotorecept

zolik - fotkazolik, 1. novembra 2017
Srnčie na smotane so žemľovou knedľou (fotorecept)
Foto: zolik

Ďalší z mojich obľúbených jesenných receptov. Doma sme tomu hovorili aj Srnčia brblanina a pripravolal ju hlavne otec, ktorého to bolo obľúbene jedlo a Zobraziť celý popisĎalší z mojich obľúbených jesenných receptov. Doma sme tomu hovorili aj Srnčia brblanina a pripravolal ju hlavne otec, ktorého to bolo obľúbene jedlo a od neho som sa ho naučila variť okrem iných aj ja. Omáčka je veľmi podobná klasickej sviečkovej, ale predsa len trochu iná.

2
porcie
45 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
2 ks
1/3 ka
1 mänsia
1/2 ks
Knedľa:
4 ks
1 ks
Na servírovanie:
4 kolieska




Postup

  1. 1

    Kuchynsky upravena divina by mala byt minimalne 24 hodin odlezana v chladnicke aspon v zakladnej marinade: sol, cierne ml. korenie, olej. Ine koreniny, bylinky, ocot, citronovu stavu, alkohol mozete pridat podla vlastneho uvazenia a chuti. Vsetko potrebne si pripravime a mozme zacat. Zlahka naklepane mäso opecieme priamo v panvici, v ktorej budeme jedlo pripravovat na 1/2 olej + 1/2 maslo. Nechame zatiahnut, vyberieme na tanier a do vypeku

    Srnčie na smotane so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    dame cibulu, osmazime a pridame na kocky nakrajanu mrkvu a zeler. Orestujeme a pridame koreniny: cele cierne a nove korenie, jalovec, bobkovy list, tymian, sol a citronovu stavu. Zalejeme 1/2 voda + 1/2 biele vino. Vlozime spät mäso a dusime do mäkka. Tento cas zavisi od diviny (ci to bol sportovec alebo lenivec).

    Srnčie na smotane so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked je mäso mäkke opät ho vyberieme na tanier. Tak isto vyberieme vsetky koreniny. Mam odskusane, ze ked ich do hrnca pridavam, tak si na kusok papiera napisem kolko coho som dala a potom sa mi lahsie lovi. Pridame marmeladu, najlepsie ribizlovu a prevarime. Nasledne rozmixujeme ( ja este pasirujem cez sitko, stary zvyk). Pridame sladku slahacku a spolu prevarime. Treba miesat. Omacka je pekne husta aj bez muky. Ak je nutne dochutime: sol, cierne mlete korenie a citronova stava.

    Srnčie na smotane so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked uz su chute ako si zelame, vlozime naspät mäso a nechame spolu postat. Aspon 30 minut. Ale cim dlhsie tym lepsie. Mne osobne toto jedlo najviac chuti na druhy den.

    Srnčie na smotane so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do misky dame na kocky nakrajane starsie rozky, zalejeme mliekom a nechame postat. Pridame rozpustene maslo, vajce, sol, cierne ml. korenie, stipku muskatoveho kvetu (alebo orecha) a sol. Vsetko spolu vypracujeme a zabalime do potravinarskej folie vo forme valceka vid. foto. Vlozime do vriacej osolenej vody a znizime zdroj tepla, aby voda len tak brblala. Varime 30 - 35 minut. Najlepsie sa kraja potravinarskou nitou.

    Srnčie na smotane so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Servirovanie uz necham na Vas. U nas sa tradicne na kolieska pomarancu dava brusnicovy kompot/lekvar a slahacka.

    Srnčie na smotane so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na zaver bol pripraveny jednoduchy dezert. Tiez jesenna klasika: slahacka, gastanove pyre a hoblinky horkej cokolady.

    Srnčie na smotane so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
Takéto aj ja môžem a mám rád. Ako si napísala, že si sa učila od od otca, tak isto aj ja. Spomínam ako chodili susedy pre recepty na divinu počas poľovačiek na zverinu. Jeho naučil život na majery v horách. Divina je ohromné mäso, len ho treba vedieť pripraviť ako hovorieval. Vďaka za navodenie spomienky a za recept.
monty469
Prosim si min.jednu porciu . Taku divinu by som brala hned. Vyzera to dobre o chuti nepochybujem. Myslim, ze by som zvladla aj ten dezert :-)
izabella929
@zolik , jaj jak ja milujem divinu a všetky jedlá z nej..mám tu mnoho receptov z čias keď sa voda sypala a piesok sa lial.-)))menila som divinu za moje vinohradnícke víno a piekla v murovanej peci..tak to bolo niečo šmakovné..rada by som prisadla k tvojmu stolu...
zolik
@Patroveckypitrs , dakujem za nahliadnutie. Ja neviem cim to je, ale ta otcova brblanina, aj ked ju varim ako ma naucil, chutila este lepsie. Asi do toho jedla daval este viac vasne :-)
@Monty469 :-) Tvoje komentare su vzdy usmevne, ta jedna porcia by sa Ti urcite usla, ak by si bola blizsie.
@Izabella929 pecenie v murovanej peci je iny level. Pri mojom stole by si mala vzdy miesto. Ja budem varit a Ty vypekat ;-)
haji
Beru to celé, sakumprásk, milá @Zolik ! Hmm dlouho jsem nic podobného neměla. Jsi šikulka, diky za receptík a kouzelná fota! P.S. Dezert mě odrovnal. Neusnu, máš mě na svědomí.
zolik
@Haji jsem moc rada, ze jsi usnula i bez dezertu a nemam Te na svedomi, jelikoz si se do dnesniho dne opet probrala. Vcera jsi mela velice perny den. Az jsem si o Tebe delala starost ;-)
1x haji
haji
@Zolik (4.11.2017 19:29)
Nebojkaj, mráz kopřivu nespálí. Kompenzace proběhla - čokoládka byla!! haha Včera to bylo fakt náročné. Co já, já se umím "hecnout", ale chudák můj stařeček noťas. Kouřilo se z nás obou! Jak vidno, ještě něco dokážu. Ale srnčí - hmm to neseženu. chjo Hezký večer!
1x zolik
haji
@Zolik (4.11.2017 19:29)
Dobrou, dnes táhnu do peří dřív. Čokinu už nemám, není čím dobíjet baterky. Mávám!
zolik
Kour mas pod kontrolou? Ne ze Ti Starecek Notas udela prekvapeni. Tak dobrou @Haji a do hajan :-)
dorina
Vcelku dobré až za mňa omáčka na môj vkus prihustá.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia