Srnčie karé na zemiakových lievancoch

Štefan Benďák
šéfkuchár hotela Mikado**** v Nitre, 23. januára 2017
Srnčie karé na zemiakových lievancoch
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Čo divina, to iná chuť. Podpisuje sa pod ňu nielen konkrétny živočíšny druh, ale aj prostredie, v akom žila a čím sa kŕmila. Cítiť v nej celý les či lúku, preto ju Zobraziť celý popisČo divina, to iná chuť. Podpisuje sa pod ňu nielen konkrétny živočíšny druh, ale aj prostredie, v akom žila a čím sa kŕmila. Cítiť v nej celý les či lúku, preto ju labužníci tak milujú.

4
porcie
35 minút
príprava
20 minút
na 150 °C

Suroviny

720 g
80 ml
10 g
3 g
20 g
1 malá vetvička
1 malá vetvička
2 listy
1 ks
50 g
Omáčka:
80 g
2 ks
200 ml
360 ml
200 g
podľa potreby
Lievance:
160 g
360 g
10 g
240 ml
2 ks
5 g
štipka




Postup

  1. 1

    Umyté zemiaky uvaríme v šupke. Umyté, osušené mäso odblaníme a nakrájame na štyri rovnaké časti. Bylinky očistíme a nasekáme najemno. Hrianku nakrájame na drobné kocky a necháme trocha preschnúť.

  2. 2

    Na omáčku nasekáme šalotku. Osmažíme ju na masle, podlejeme bielym vínom a horúcim vývarom. Necháme zredukovať na tretinu a pridáme rakytník. Omáčku dochutíme soľou, korením a medom. Rozmixujeme a dôkladne prepasírujeme. Mäso osolíme, opečieme na horúcom oleji z každej strany. Potrieme žĺtkom a obalíme v zmesi byliniek a hrianky. Pečieme na rošte v rúre rozohriatej na 150 °C 20 minút. Po upečení odložíme na teplé miesto.

  3. 3

    Na lievance oddelíme žĺtky od bielkov. Očistené zemiaky nastrúhame najemno. Žĺtky zmiešame s mliekom, múkou, kypriacim práškom a so zemiakmi. Osolíme a pridáme trošku muškátového orieška. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Zľahka spojíme so zemiakovou zmesou. Pečieme na masle. Obraciame, keď sa na lievancoch začnú tvoriť „bublinky“.

Diskusia k receptu

radox1
super postup aj recept,ale obavam sa,ze to mäso co je na fotke 20 minut v rure nebolo,alebo bolo na nejakych 90-100°,preto by bolo dobre uviest teplotu do receptu,lebo ak tomu niekto vytne 20 minut 180,tak to mäso znici.
redakcia
@Radox1 (23.1.2017 10:23)

Ako sme sa informovali u pána šéfkuchára, mäso sa pečie pri teplote 150 °C. Tento údaj sme do receptu doplnili.
afataga
pan sefkuchar, robite si z nas dobry den? To maso, co je na fotke bolo robene vcelku, urcite nie nakrajane, oko vidi
redakcia
@Afataga (23.1.2017 15:48)

Karé (720 g) bolo rozdelené na 4 časti (po cca 180 g). Tie boli upečené a po upečení sa pokrájali na kúsky, ktoré vidíte na fotografii.
evanaaa
No, mne sa páčia z receptu najviac tie zemiakové lievance..... :) len asi cesto nebude až také liate, či ano? Asi by som mala skúsiť.....
stanci11
ja som tiež najskôr nechápala to mäso, ale už je to jasné. recept pekný a kreatívny :) určite si uložím a keď bude divina vyskúšam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia