Srbský slaný koláč podľa Mili (fotorecept)

Autor receptu: Conscientia

...alebo spomienky na bývalú prácu a srbskú exšéfku, pretože všetko má svoje "pre" i "proti".

80 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Postup

  1. Nebudem klamať, príprava surovín občas zaberie viac času než "spáchanie" samotného výsledného gurmánskeho zážitku. Ja si pri pohári červeného suchého vždy nakrájam na kocky slaninku (alebo šunku), dve paradajky, olivy (zelené či čierne) a kyslé uhorky. Varechou krutoprísne zakročím proti mačke a bratovi, čo prídu "kontrolovať kvalitu ingrediencií."
  2. Vajíčka separujem na bielky a žĺtky. Žĺtky rozšľahám mixérom spolu s hrnčekom mlieka a hrnčekom oleja na homogénnu zmes.
  3. Zmes ochutím oreganom ALEBO bazalkou ALEBO tymiámom. Milujem oregano, dávam ho takmer všade. Pre farbu som si zvykla pridať štipku kurkumy a trochu mletého korenia štyroch farieb. So soľou si musí poradiť každý sám, pretože balkánsky syr je vo svojej pridrodzenosti slanší než typický slovenský "eidam", a napríklad ja mám rada slané.
  4. V miske vidličkou rozmrvím balkánsky syr. (A opäť odoženiem varechou brata a mačku, čo prišli ochutnávať).
  5. V samostatnej miske vymiešam múku s "prdopečom" alias práškom do pečiva.
  6. Zamiešam do "žĺtkomliekoleja" šunku (či slaninku), nasekané olivy, paradajky a kyslé uhorky. Vsypem pripravenú múku, balkánsky syr a vmiešam vyšľahaný sneh z troch bielkov.
  7. Zmes ešte raz poriadne premiešam a vylejem na vymazaný a múkou vysypaný plech. Ako "výstelku" možno použiť aj papier na pečenie...
  8. ...a šup s tým do predhriatej trúby. Pečiem približne pri 200°C asi 40 min, ale mám elektrickú teplovzdušnú s ventilátorom.