Srbská pljeskavica (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Pljeskavica je špecialita typická nielen pre Srbsko, ale i Bosnu, Macedoniu, Albánsko a inde. Pripraviť pravú Pljeskavicu nie je také jednoduché, hoci je iba z mála ingrediencií, má svoje špecifiká technologického postupu.Používa sa mix hovädzieho, baranieho a bravčového mletého mäsa, v Bosne dokonca i oslie mäso. Moslimovia bez bravčového mäsa. Pridáva sa len soľ, mleté čierne korenie, soda bicarbona a cibuľa. Zvyčajne sa griluje nad dreveným uhlím, má regionálne varianty a je veľmi chutná.

4
porcie
12 minút
príprava
8-10 minút
na 80-90 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som dala mleté mäso.
    Poznámka: Nech Vás nemýli farba mäsa, mne mäso namlel a namiešal môj mäsiar, ako som to od neho žiadala a je v surovinách napísané. V Bosne a Hercegovine, kde je väčšina Moslimov, sa bravčové mäso vôbec nepoužíva, dokonca sa pridáva určitý podiel oslieho mäsa .
  2. Okorenila som ho čerstvo mletým čiernym korením.
  3. Pridala som soľ a soda-bicarbonu, úlohou soda bicarbony je skyprenie mäsového "cesta", ktoré sa pri grilovaní sa zľahčí, akoby nafúkne. Nepridáva sa jej toľko, ako pri inom ceste, nie je ho v chuti Pljeskavice vôbec cítiť. Plní len funkciu nadľahčenia a z tohoto dôvodu sa pridáva.
  4. Táto I.fáza spracovania Pljeskavice je veľmi dôležitá, mäso som hnietlila a miesila dôkladne rukami ako kysnuté cesto, kým sa nespojilo do jednoliatej hmoty tak, ako keby išlo lej o jeden druh mäsa - teda vzniklo čosi ako "mäsové cesto". Toto mi trvalo pri poctivej práci viac ako 30 minút.
  5. Posekala som na jemno veľkú cibuľu. Pljeskavica si žiada pomerne veľa cibule.
  6. Ked už mäso bolo dôkladne spracované, pridala som cibuľu, ktorú...
  7. ...som už len vmiešala do mäsa a zmes som odložila na noc na minimálne 12 hodín do chladničky odležať. Toto je II. dôležitá fáza spracovania Pljeskavice, počas ktorej sa mäsová zmes ochutí a nasiakne cibuľou, prirovnala by som to k marinovaniu mäsa. Práve toto dáva Pljesklavici jej jedinečnú a nezameniteľnú chuť. Nič iné sa do nej nepridáva!!!
  8. Tanier, moje ruky a grilovaciu panvicu som zľahka potrela olejom, mäso sa nebude rozpadávať, ani sa nikde neprilepí. Pozor - olej sa nepridáva priamo do mäsa!!!
  9. Naolejovanými rukami som odoberala mäso asi veľkosti broskyne, najprv som vytvarovala guľky, ktoré som sploštila dlaňami tak, aby ich výška bola asi 2 - 3 cm. Veľkosť priemeru má byť asi 15 cm, ja som priemer prispôsobila sebe.
  10. Olejom potretú grilovaciu panvicu som rozpálila, potom som stiahla plameň na strednú intenzitu. a kládla som do nej pripravené mäsové "pagáče", ktoré som opekala z jednej strany asi 8 - 10 minút, kým sa na opekanej ploche nesfarbili do pekne hneda. Pljeskavica sa nevysmáža v množstve oleja, ale griluje. Ak nemáte gril, tak si pomôžete grilovacou panvicou alebo hrubostennou ťažkou panvicou s hladkým dnom.
  11. Obrátila som Pljeskavicu na druhú stranu a robili sa tiež rovnaký čas. Pljeskavica je vtedy správne ugrilovaná, ked už z nej nevyteká žiadna šťava, ale na dotyk je ešte pružná a je správne pripravená, ak z nej cibuľa nevypadáva a nespáli sa.
  12. Plejskavicu som naložila na tanier a obložila som ju cibuľou, uhorkou a paradajkami a nakladanou uhorkou. Ja som si dala Neneckú ražnú bagetu ako prílohu :-) Pljeskavica je napriek malému počtu ingrediencií vdaka postupu prípravy veľmi chutná a rozšírená.
  13. Pljeskavica sa pripravuje doma a vo fast foodoch. Podáva sa k nej veľa cibule, najčastejšie srbský ajvar a pečené papriky s plátkami čerstvých paradajok. Vo fast fooudoch dnes už aj kyslá kapusta, nakladaná uhorka, dokonca aj syrové omáčky - čo k tradičnej Pljeskavici samozrejme vôbec nepatrí. Tradičná Pljeskavica sa griluje sa na griloch zásadne nad dreveným uhlím. Ako vidíte, má len málo ingredienciií, špecifický spôsob prípravy, skúste si ju pripraviť doma takto, napokon prichádza čas grilovania v záhradách a v prírode :-)
  14. K tradičnej Pljeskavici sa podáva Pita chlieb.