Spišský gruľovník fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 19. októbra 2014
Spišský gruľovník (fotorecept)
Foto: ancicka

Faktom je,že je to koláč so zemiakovou plnkou.K zemiakom sa pridáva aj bryndza,takže možnože niekto to volá aj bryndzovník .Na spiši sa zemiakom Zobraziť celý popisFaktom je,že je to koláč so zemiakovou plnkou.K zemiakom sa pridáva aj bryndza,takže možnože niekto to volá aj bryndzovník .Na spiši sa zemiakom hovorí "grule" preto je to gruľovník.

45 minút
príprava
20-25 minút
na 180-200 °C

Suroviny

1/2 kg
1/2 kocky
1 PL
2 čl
1 dl
250 ml
1 ks (nemusí byť)
Plnka:
1 kg
250 g
podľa chutí
 na omastenie




Postup

  1. 1

    Klasickým spôsobom si pripravím cesto a to,že si múku preosejem do misky,urobím jamku a pridám cukor,mlieko a rozmrvené droždie a nechám aby droždie troška podkyslo..

    Spišský gruľovník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridám olej a ostatné suroviny,vymiesim a

    Spišský gruľovník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    nechám vykysnúť.

    Spišský gruľovník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kto má pekárničku,tak kľudne si môže pripraviť cesto aj v nej .Je to bezpracné.Ja v poslednej dobe dosť často používam pekárničku.

    Spišský gruľovník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vykysnuti cesto vyložím na dosku a rozdelím na polovicu.

    Spišský gruľovník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prepracujem a urobím guľky.Nechám asi 10 min podkysnuť.

    Spišský gruľovník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým mi cesto kysne,uvarím si zemiaky v osolenej vode.Je dobré,ked sú zemiaky dobré uvarené,aby sa dali popučiť na kašu.

    Spišský gruľovník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po uvarení zemiaky popučim a trocha omastím maslom ,od oka,alebo môže maslo spražiť s cibuľkou,zemiaky budú mať lepšiu chuť.

    Spišský gruľovník (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridám rozmrvenú bryndzu a na drobno nakrájanú pažitku.Dobré to pučakom premiešam,ochutím soľou ak treba.

    Spišský gruľovník (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Jedno cesto vyvaľkám a položím na pomastený plech,potriem pripravenými zemiakmi,

    Spišský gruľovník (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a na zemiaky položím druhé rozvaľkané cesto.Kraje cesta troška zatlačím a cesto polichám vidličkou.Upečiem.

    Spišský gruľovník (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po upečení vrch koláča potriem olejom,aby kôrka na ceste zmäkla.

    Spišský gruľovník (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dobrú chuť!

    Spišský gruľovník (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

afataga
podobne som uz jedla, ale bez bryndze a v plne este bolo dost rasce, vyborne to bolo, aj tvoj vyzera fajne
olinecka
@ancicka pozdravujem,koláč koláč sa podaril ,ale gruľovnik to nie je hoci cesto je zemiakové je to bryndzovnik.Poznám ho dávam tam veľa pažitky.Gruľovnik sa pečie na peci alebo plechu a pomasti sa maslom a posypeme cukrom.Keď budem piecť dám na Varechu.Pekný deň!!!!
finczi
Mňam! Pri prvej príležitosti tiež upečiem, takéto jedlá veľmi ľúbim.
ancicka
vdaka za nahliadnutie receptu.@olinecka ,ja v úvode píšem,že niekto to volá aj bryndzovník.My sme to volali gruľovník,lebo prevažujú v plnke gruľe.Viem aké máš na mysli ty gruľovníky,ja ich občas robievam tiež.Viem najlepšie sú pečené na platni peca.
jozka2
Milujem taketo posuchy,veeelmi dobry je aj s pridanim posekanej petrzlen.vnate a vela.No zaiste sa fantazii medze nekladu.
mesiar50
Musim sa priznat,ze z nazvu som nevedel o ake jedlo sa jedna.No po precitani receptu sa mi tvoj grulovnik zapacil velmi..V buducnosti ho urcite pripravim.Zatial si recept ulozim a dakujem ti pekne.
babkamt
Recept ma zaujal. Rada pečiem z kysnutého cesta. Ukladám do kk na vyskúšanie. *****
branka
som zo Spisa, ale taketo nepoznam, moja babka robila podobne sladke kolace, plnene tvarohom alebo jablkami...
alex37
už som to aj uložila, vyzerá perfektne a na pekárničku nedám veru ani ja dopustiť, všetky cestá mi robí ona :-) *****
ywett
aj mne sa páči, bryndzové máme radi
havino
že to musí byť dobré si myslím podľa surovín, ale nejedla som taký ešte veru, si ty šikula pracovitá
alex37
@ancicka , máme upečené, skoro aj zjedené cesto je vynikajúce, mne osobne chutí aj plnka, ale naši páni muži /ani jeden nie je slovák/ tata maďar jak repa, chlap z Bulharska, tak nie sú zvyknutý na tie grule veru :-) cesto fakt dobré a kde fičia zemiaky fakt odporúčam :-)


1x radost
majorr
špica gruľovník, piekol som ho už veľa krát má široké možnosti plnenia, vrelo odporúčam slaným labužníkom mňam!!!!!!!!!!
frezia68
Veru skvelý gruľovník,dávam miesto pažítky kôpor,tak sme zvykli niekedy dávno.A skvelý je aj s kapustou.Postrúhanú trocha posoliť,trocha cukru na karamel,cvrknúť vodu,masť,kapustu,MČK a udusiť =dobrôtka :-)
majorr
možne dať klobásu- domácu, nie celkom suchú , plnku ochutiť praženou slaninkou s doružova opraženou cibulkou, možne dať na základnú plnku rozšaľhané vajičko so strúhaným syrom a prikryť vrchným cestom
1x majorr
sracz
Určite jeden z klenotov východoslovenskej kuchárskej sperkovnice, @ancicka milá, ktorý môžem zralizovať aj tu! Najkrajšie, najväčšie a ešte aj v auguste tvrdé (bez klíčkov) zemiaky dopestovával ešte aj začiatkom 60. rokov m.s. môj dedko Tatuš nad semafórom pred Šarišskými Michaľanami. Potom, ale už od r. 1980 sme si pochutnávali na "gruľkoch" spd Spišského hradu (Granč Petrovce a Biacovce) a teraz zo štátu Idaho. ... ako sa len hnevám na našich "demokratických" politikov a hlavne diplomatov, že sa ani nepokúsili zabezpečiť kvalitnú sadbu pre naše kraje! Rcp na 1* za 5* a Tebe poďakovanie za rcp!!!