Spišské pirohy s bryndzou fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 3. marca 2015
Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept)
Foto: ancicka

Pirohy, čo mi pamäť siaha, sme robili u nás vždy o štyri rohy. Na Spiši sú pirohy obľúbeným jedlom. Iste mi dáte za pravdu, Zobraziť celý popisPirohy, čo mi pamäť siaha, sme robili u nás vždy o štyri rohy. Na Spiši sú pirohy obľúbeným jedlom. Iste mi dáte za pravdu, že nielen u nás...

Suroviny

Cesto:
1 ks celé
podľa potreby
1 PL
1,5 dl horúca
100 g
250 g
Plnka:
1/2 kg varené
200-250 g plnotučná
 na praženie




Postup

  1. 1

    Najprv si uvarím zemiaky, podusím, osolím a pridám bryndzu a pažítku. Dobré premiešam. Ja si väčšinou zemiaky pripravím deň vopred večer, lebo robím dosť veľa pirohov a s tým je dosť práce, čo sa týka času.

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto robím vždy z dvoch vajec. Do misky si rozbijem vajcia a pridám trocha soli, vidličkou rozšľahám.

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zalejem horúcou vodou, nie vriacou a zašľahám s vajcami. Pridám olej,

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a preosiatú múku. Zamiešam vláčne cesto.

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom cesto vyložím na dosku a na jemne pomučenej doske cesto hnetiem. Hnetiem ho tak, že dlaňou zatláčam z vrchu do stredu. Jemne mučím dosku len do vtedy, kým sa mi cesto nelepí na dosku. Vtedy cesto hnetiem aspoň 4-5 minútky. Cesto musí byť pekné hladké, čím dlhšie sa cesto hnetie, tým je kvalitnejšie.

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto krásne hladké vyhnetené nechám na jemne pomúčenej doske zakryté aspoň 15 min postáť. Uvoľní sa lepok a s cestom sa veľmi dobré pracuje-rozvaľkuje.

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom cesto zasa na jemne pomúčenej doske rozvaľkám.

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozvaľkám ho na potrebnú veľkosť a hrúbku, tak na 2 mm. Pri vaľkaní cesta používam na vaľkanie veľmi malé množstvo múky, cesto sa nelepí. Ked je cesto kvalitne vypracované, potom pri vaľkaní netreba použivať veľa múky.

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Začnem robiť pirohy o štyri rohy.Okraj cesta si zarovnám a ukladám guľky zemiakovo-bryndzovej plnky. Ukladám ich tak 3-4 cm od seba do radu.

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom cesto po celej dlžke prehnem,

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a medzi každou plnkou prstom zatlačím, čím sa rysuje každý piroh.

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Potom paľcami jemne pozatláčam ohnutý okraj cesta

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a ostrožkou poprekrájam.

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Každý piroh ešte dookola jemne pozatláčam.

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pekne si ich na druhú dosku poukladám a to pekne do radu, aby som ich mohla ľahko aj spočítať. Z jednej dávky cesta by malo výjsť tak okolo 50 pirohov.

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Ked už dokončujem pirohy robiť, dám si zovrieť dostatočné množstvo osolenej vody a ked vrie, tak pirohy zavarím. Automaticky voda prestane vrieť, zľahka varechou dno premiešam, aby pirohy, ktoré sa náhodou na dno prilepia, aby plávali vo vode. Málokedy sa to stane, ale čo ak.

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Ked začne voda vrieť, nechám ešte aspoň2-3 min. pokariť za občasného miešania. Zamiešať je potrebné, aby tie pirohy čo sú na povrchu lepšie sa uvarili.

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Medzi tým si do druhého hrnca pripravím studenú vodu a ceditkom uvarené pirohy do nej povyberám. Pirohy hned scedím. Je to kôli tomu, aby sa pirohy nezlepovali.

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Pred varením si spražím domácu slaninku na omastenie, to už podľa chutí.

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Dobrú chuť.

    Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept) - obrázok 20

Diskusia k receptu

dara2112
Vyzerá to brutálne dobre ukladam a určite vyskušam/ ešte som nerobila pirohy ,párkrát som kupila polotovar ale nebolo to ono domáce su domáce ešte otázočka - to si ich všetky varila spolu naraz?

klukodvody
Brynzové halušky dělám často ,tohle jsem ještě nedělal ale je to paráda to musím udělat .Moc pěkné.
ancicka
@dara2112 ,podľa toho koľko tých pirohov urobíš a aký veľký máš hrniec.Ja som zavárala na 2x,lebo som ich mala više 100 a hrmiec je 7 l .Takže tak.
paploska
ancicka pirohy sú krásne :-) len si oprav názve s bryndzou (kazí to skvelý dojem)
babkamt
toto jedlo mám rada. V tvojom prevedení vyzerá výborne.
kukulienka71
výborné jedlo s veľmi dobrým opisom postupu. @ancicka , pobavila si ma niektorými slovami, strašne sa mi páči "pirohy o štyri rohy", rada by som ťa počula naživo:-) teta Hanka nám vždy robila pirohy, keď sme chodili "hore" a sú to pre mňa pekné spomienky. 5*
afataga
paradny obed, veru dost pracne to vyzera, ale asi sa oplati ta robota
motyka
Výborné jedlo. Robím tiež, ale o tri rohy. Dala by som si aj o štyri rohy. Máš ich perfektné a postup perfektný aj pre tie varecháčky /ov/, ktorí to nevaria. 5*.
denyany
Dávno u nás neboli tieto pirohy. U nás sa robili ,,u tri rohy"-tak hovorievala babka. Asi spravím, aby som vyskúšala tvoj recept na cesto.
oldomachac
perfektne, ale ja, ak ich budem robit, pridam do plnky k bryndze este kopor, totiz - bryndza a kopor sa k sebe velmi hodia, dobru chut,
tatranocka
Pekné...u nás zo zemiakového cesta ( väčšie) a poliate kyslou smotanou.A stará mama robí takéto,ale so slivkovým lekvárom.
dandika1
@ancicka sledujem Tvoje rcp. a ukladam hlavne tie z muky nehanbim sa priznat,ze uz mam par krizikou na chrbte a s pirohami som ma la stale problem vzdy sa mi potrhali ,rozvalkala som vzdy na tenko, ale VARECHA mi velmi pomohla a hlavne take sikovne kucharky ako Ty a je ich tu dost.Vdaka za sikovne rcp.a pirohy budu co nevidiet.Pekny zasnezeny den:-))))) A s radostou 5*...
katka78
Vyzerajú super a ešte sú aj pekné úhľadné! :-)
havino
narobila si mi chute, ja varím zo zemiakového cesta, no varím, dobrý rok som ich nevarila, nie je komu, chalani nechcú, manžel môže dva, tri a ja dva :-) a teraz var ich, ten tanier by som brala pred seba
vierau
Vyzeraju krasne, ja robim o tri rohy, ale určite raz urobim aj o štyri. Ukladam do KK.
dandika1
@ancicka pirohy mali dnes premieru a musim sa priznat konecne sme mali poriadne pirohy odteraz sa budu varit castejsie a VELMI CHUTILI. Vdaka za vyborny rcp.:-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia