Špenátový prívarok

zuzlik0402 - fotkazuzlik0402, 16. septembra 2013

jediná varianta, ktorá chutí aj odporcom špenátu

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

1 bal.
1 ČL
1 ČL
1-2 ks
2-3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Z oleja a múky pripravíme zápražku, zalejeme ju mliekom a vložíme do nej špenát. Mlieka treba trochu viac, aby zo zápražky neurobilo kašu ako zvyčajne, keď robíme zápražku na zahustenie, ale aby vznikla redšia kaša, až keď sa v mlieku rozpustí zmrazený špenát.

  2. 2

    Ochutíme lyžičkou soli a lyžičkou cukru, pridáme pretlačený cesnak a na zahustenie rozhabarkujeme 1-2 vajíčka podľa potreby.

  3. 3

    Podávame s vareným zemiakmi a vajíčkom na tvrdo ihneď po uvarení. POZOR! Špenát sa nesmie prihrievať!

Diskusia k receptu

zuzlik0402
@micanela
no v našej rodine je to tak zaužívané, ohrievaním vraj špenát uvoľňuje nejaké škodlivé látky, netuším, či karcinogénne, alebo jedy či dusičnany (podobne ako niektoré huby) - na internete nájdeš tiež spústu názorov, ja som sa poučila z maminej praxe, keď ešte pred rokmi bolo zo zohrievaného špenátu strašne zle otcovi a odvtedy proste špenát nikdy neohrievame, radšej varíme po častiach
douglas
Veľmi pekné! Do špenátového prívarku, ktorý doma máme radi, pridávám lyžičku - dve cesnakovej pasty. Nech sa darí :).
boxik
Ja som vyrástol na dedine v dobe keď sa ešte vo veľkom chovali kravy a toto jedlo mi , žiaľ, silne niečo pripomína.
evanaaa
O tom ohrievaní špenátu počujem prvý raz.....a my sme si ho vždy prihrievali ( na večeru z obeda). Teda....čo sa tu nedozviem.
tibih
Tiež som to volakedy počul,ale prihrievám ho bez problémov a aj viac krát.
leskomanka
Súhlasím s neprihrievaním špenátu. Je pravda, že pri tepelnej úprave sa zo špenátu uvoľňujú škodlivé látky a nikdy by sa nemal dvakrát ohrievať či variť, ale to by sme potom nemohli požívať vôbec mrazený špenát, lebo aj ten už bol istým spôsobom tepelne upravovaný :)
používateľ nemá avatar
m55
m55
Dnes som robila špenat podla tvojho receptu a ozaj bol dobry.
senci
cukor som este do spenatu nedavala, akurat robim, vyskusam s prizmurenymi ocami




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia