Špenátová polievka

Vojtech Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 20. mája 2010
Špenátová polievka
Foto: archív Vojtecha Artza
10
porcií
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
100 g
1 kg
1,5 l
150 g
10 g
10 ks




Postup

  1. 1

    Na rozpustenom masle orestujeme nakrájanú šalotku. Pridáme špenát, ktorý sme blanšírovali asi 5 minút vo vriacej vode. Dochutíme cesnakom, pridáme zemiaky, podlejeme vodou a povaríme.

  2. 2

    Nakoniec polievku rozmixujeme ponorným mixérom a ochutíme soľou a korením. Pošírovaný žĺtok vkladáme do polievky až pri servírovaní.

  3. 3

    Náš tip: Pre lepšiu chuť polievky môžeme namiesto vody použiť aj vývar. Žĺtok pošírujeme v olivovom oleji pri teplote 80°C asi 5 minút.

Diskusia k receptu

kittys
Ďalšia skvelá jarná chuť. Už viem, čo budem dnes variť, keďže moc času mi nezostáva, bude to špenátový prívarok:-))
Ešte že mám teba, moja varecha:-)))))) a všetkých, čo tu dávate skvelé recepty
tinca
Ten žltok je nádhera, ako keby chcel na nás vyskočiť z obrazovky,niekedy ho skúsim či sa mi podarí. Veď sa môže použiť na hociaký prívarok, ktoré zbožňujem.
wevewe
nerozumiem....to ako mam pripravit ten zltok? to je akoze volske oko bez bielka alebo...?
zvoncek
detto otázka ako u @wewewe , môže odpovedať redakcia, čo je to pašírované vajce? ako sa to robí?
ethanel
Rýchle vysvetlenie čo pošírovanie znamená ... čudujem sa profi kuchárom že keď píšu recept alebo redakcii že také to veci nevysvetlia ... pre amatérov to je hotové hókus pókus.
Rýchle vysvetlenie čo pošírovanie znamená.

Pošírovanie je jednou zo známych a obľúbených kuchárskych techník, ktorú si bohužiaľ ľudia často mýlia s obyčajným varením vo vode.

Pošírovanie je jednou zo známych a obľúbených kuchárskych techník, ktorú si bohužiaľ ľudia často mýlia s obyčajným varením vo vode. Ide však o varenie mäsa, rýb, ovocia, zeleniny v tekutine pod bodom varu ( 80 až 95°C). Tekutinou býva najčastejšie rôznymi ingredienciami ochutená voda alebo rôzne nálevy ako zeleninový nálev court bouillon (vývar) skladajúci sa z mrkvy, cibule, póriku a feniklu s typickou arómou zaliatymi bielym vínom, mäsové a rybacie nálevy, cukrové sirupy na varenie ovocia a samozrejme voda ochutená najlepšími bylinkami a červeným alebo bielym vínom. Pošírovanie má oproti obyčajnému vareniu tú výhodu, že sa rybacina a dokonca i vajíčka nezačnú rozpadávať a mäso nezostane suché a tuhé.

Nálev z pošírovania sa mnohokrát podáva ako redšia omáčka s pošírovaným jedlom v hlbokom tanieri alebo sa odkladá na neskôr, kedy sa z neho pripravia rozličné delikátne omáčky a polievky. Nálev z talianskeho „bollito misto“ (zmes vareného mäsa) a francúzskeho „pot-au-feu“ (varené hovädzie) sa dokonca podáva ako prvý chod – polievka alebo vývar.

Pri kuchárskej technike pošírovanie platí, že veľké kusy mäsa a rýb vkladáme do studenej vody alebo nálevu, pretože už vriaca voda by spôsobila prevarenie vrchnej časti a surovosť vnútornej časti pokrmu. Postupné varenie v studenej tekutine nám taktiež odplaví možné nečistoty z povrchu jedla, ktoré môžeme potom jednoducho z nálevu odstrániť. Malé kúsky rýb a mäsa vkladáme už do vriacej vody, aby sa nám neprevarili ešte predtým, než začne vrieť. Mäso je potom hotové rýchlo so stredne uvareným chutným vnútrom.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia