Špenátová polievka bez mlieka

pupava - fotkapupava, 2. júla 2014
Špenátová polievka bez mlieka
Foto: pupava

Keďže zo svojho jedálnička vynechávam kupované kravské mlieko, rozhodla som sa vyrobiť obľúbenú špenátovú polievku bez neho.

Suroviny

250 g
3 ks
1 ks
2 strúčiky
3 dcl




Postup

  1. 1

    Špenátové listy sparíme do zmäknutia, precedíme a necháme v sitku. Zemiaky nakrájané na kocky a cibuľku rozkrojenú na 4 časti necháme povariť. Čím viac zemiakov dáme, tým bude polievka krémovejšia. Na troche kokosového oleja opražíme pretlačený cesnak.

  2. 2

    Keď sú zemiaky aj cibuľka mäkké, precedíme ich. Pridáme k nim špenátové listy aj opražený cesnak a zalejeme zeleninu zeleninovým vývarom. Všetko spolu pomixujeme tyčovým mixérom a podľa chuti dochutíme koreniami.

  3. 3

    TIP: Môžete podávať s krutónmi. Ak sa vám ich nechce robiť a máte radi, keď v polievke niečo pláva, pridajte si zeleninu podľa chuti, ja som polievku podávala dozdobenú rukolou, keďže u nás má celkom úspech :)

Diskusia k receptu

jozka2
Nemozem hodnotit aka je dobra tato polievocka bez mlieka,ale chcela by som podotknut/nic v zlom prosim/,ze spenat by sa mal konzumovat aspon s trochou smotany alebo mlieka
pupava
Dávam špenát aj do šalátov a podobne, kravské mlieko nejem a ani výrobky z neho a priznám sa, že toto som ešte nepočula. Ale ďakujem za komentár :)
jozka2
Ja som to citala,mlieko eliminuje nejake latky zo spenatu zdraviu neprospesne ,musela by som sa pozriet,nepamatam presne.
pupava
Môžem len predpokladať, že to je kvôli kyseline šťavelovej, ale ako hovorím - špenát dávam do smoothies, do polievok i do šalátov a človek by ho musel zjesť naozaj veľmi veľa, aby to naňho malo reálne nejaký negatívny účinok. Tých pozitívnych je rozhodne viac :)
kakao
Namiesto kravského mlieka sa dá použiť aj napr. kokosové...
1x kakao
pupava
Ja viem, čo sa dá použiť, ľudia. Toto je recept na polievku bez mlieka, nikto vás nenúti, aby ste si ju varili takto, je tu pre inšpiráciu.
mezi
Vynechavas mlieko=vapnik+bielkoviny zo stravy a na druhej strane odporucas zemiaky=skrob=polysacharid, cim viac a cim viac rozvarene, aky to ma zmysel? Uvedomujes si ze skrob sa ma rozlozit uz v ustach pomocou slin, pomocou ptyalinu?! . Co pri polievke si neviem celkom dobre predstavit, zut ju. Tato polievka nie je nic ine ako len mastny caj. To uz si daj surovy spenatovy list.
fcielka
Daujem za tecept....sme na diete bez bielkoviny kravskeho mlieka...takze ma tento recept velmi potesil;) a polievocka je vyborna;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia