Špeciálna špenátová polievka

danusqa - fotkadanusqa, 16. januára 2011

Tento recept som si vymyslela na odstránenie predsudkov o špenáte zo školskej jedálne. Na nete som si popozerala všelijaké recepty a spravila si z Zobraziť celý popisTento recept som si vymyslela na odstránenie predsudkov o špenáte zo školskej jedálne. Na nete som si popozerala všelijaké recepty a spravila si z toho svoj vlastný..:) U nás sa ujal, dúfam, že bude chutiť aj iným...:) Fotky pridám dodatočne.

Suroviny

  (olej)
1 ks
  na zápražku
1 KL
1 - 1,5 l
1 ks, alebo slepačí
1 ks, mrazený pyré
2 - 3 ks
1 ks
2 ks
1 ks, (bambino - veľké)




Postup

  1. 1

    Na roztopenom masle s kúskom oleja posmažíme cibuľu, pridáme múku a nakoniec mletú červenú papriku - jednoducho pripravíme zápražku. Zalejem vodou a pridáme kocku bujónu.

  2. 2

    Do horúcej vody vložíme zmrazený špenát a postrúhané zemiaky, pridáme trošku soli, trošku vegety (pozor, lebo už bujón má istú chuť), podľa chuti chilli a prelisovaný cesnak (množstvo podľa chuti, ja som dala dva menšie strúčiky). Premiešame a všetko spolu povaríme, kým sa špenát nerozmrazí.

  3. 3

    Zmiešame si smotanu, vajcia a syr a pomaly pridáme do polievky. Nakoniec to ešte rozmixujeme a môžeme podávať. Podľa mňa sa k tomu hodia opražené chlebíky, ale nepohrdla by som ani kúskom údeného lososa:)

  4. 4

    Ešte mi napadlo, že by sa to dalo vylepšiť použitím taveného syra s príchuťou niva, resp. použitím nivy...vyskúšam a podám ďalej reakcie:)

Diskusia k receptu

tinca
tak kedysi ako decko som špenát nenávidela, mamka ma išla zadrhnúť a ja nie a nie, ale ako som staršia celkom ho mám rada a tá tvoja špenátka nemá chybu @danusqa
danusqa
ja som práveže ako decko špenát hltala, ale znechutili mi ho školské jedálne...tak som vymyslela niečo, čo nebude prudko špenátové a zjemní ho..u mňa to funguje:)
marianne69
.....ja som bola pravdepodobne jedna z mala,ktora v skolskej jedalni pytala aj duplu:-)))milujem ho od decka ani jedalen ma neodradila.V pohode som aj spoluziakovi nacrela do taniera,ked ohrnal nos.Polievocku robim podobnu,len bez syra.
azucena
ja od malička mám rada špenát a teším sa tomu že celá naša rodina vrátane vnúčat má rada špenát aj mangold. Kto nemá rád špenát, odporúčam vyskúšať mangold.
marsis
špenát u nás milujeme, takže vyskúšam, ale tá červená paprika mi tam akosi nesedí...
danusqa
ved to je len kusok do zaprazky...vyraznu chut tam nerobi, ale urcite ku dobrote dodava:)kazdy si to upravi podla seba..tiez nikdy nevarim presne podla receptov..
danusqa
my doma pripravujeme zaprazku stale takto..co sa tyka polievok..
bozulka
@marienka , ja tiež dávam speniť cibuľku na jemnúčko pokrájanú,verže je to výborné.V našej rodine sme všetci špenát milovali okrem manžela,ale naučil sa aj on.Len musí byť chuťovo veľmi dobre pripravený.
dobryhrncekvar
ja robím špenátovú polievku z čerstvého špenátu, nakrájam na rezančeky, zápražka z cibule, múky a oleja, pridávam 2/3 vody a 1/3 mlieka, nakrájam zemiaky, posoliť,pokoreniť, mala by mať sladko-kyslú chuť, teda trochu cukru a trochu citronovej šťavy nakoniec. Kocka bujónu tiež urobí dobrú chuť. Na špenáť v našej rodiny nedá nik dopustiť, preto ho musím každý rok na jar dopestovať a namraziť.
danusqa
noo hej tiez sa tesim na cerstvy:) a dufam, ze bude tych spenatovych jedal vela:)to len na ten nesmely zaciatok som si take vymyslela:)
a mnam sladkokysle veci zboznujem...vyskusam..
adrianal
fakt chutovo lahodna, a celkovo vyborna polievka! navyse zdrava na Fe..spenatovu som robila prvy raz v zivote, a ked to ma chutit takto po kazde, budem varit castejsie:-) ukladam do receptov:-)
adrianal
..akurat to cili som vynechala, aby ju mohla aj dcerka..zemiaky som nestruhala, ale na kocky, a teda ani mixovana nebola...uvarilo sa to tak ako to bolo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia