Špargľový koláč
Špargľový koláč

Špargľový jarný koláč s holandskou omáčkou

Jozef Riska
šéfkuchár Savoy Restaurant v hoteli Radisson Blu Carlton**** Bratislava, 16. mája 2018
Špargľový jarný koláč s holandskou omáčkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
10 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
160 g
1 ks
1 ks (na potretie)
Plnka:
4 ks
2 ks
300 ml
300 ml
1 ks
10 zrniek
300 g




Postup

  1. 1

    Z múky, masla, vajíčka a soli urobíme cesto (maslo musí byť tuhé, nakrájané na kocky). Cesto rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie, vložíme do formy tak, aby presahovalo cez okraje, popicháme, zasypeme suchou fazuľou a pečieme asi 25 minút pri 170 °C. Potom fazuľu s vrchným papierom na pečenie odstránime, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dopečieme ešte 5 minút.

  2. 2

    Vínny ocot zvaríme s korením a na plátky nakrájanou šalotkou, až kým neostane iba 100 ml tekutiny. V oblej miske nad parou vyšľaháme vajcia, žĺtky a zredukovaný ocot, kým nedosiahneme dvojnásobný objem. Osolíme. Potom misku stiahneme z pary a za stáleho šľahania prilievame smotanu na šľahanie.

  3. 3

    Blanšírovanú špargľu poukladáme na upečené cesto, zalejeme omáčkou a pečieme asi 20 minút, kým zmes nestuhne. Koláč necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia