Špargľa s holandskou omáčkou a novými zemiakmi.

biba1 - fotkabiba1, 24. mája 2012
Špargľa s holandskou omáčkou a novými zemiakmi.
Foto: biba1

Myslím, že toto fantastické jedlo k tomuto obdobiu jednoducho patrí. Ľahké, chutné a určite zaujme...

15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
125 gr




Postup

  1. 1

    Menšie zemiaky v množstve podľa potreby (najlepšie nové - tie nešúpeme, len umyjeme) si dáme uvariť do osolenej vody.

  2. 2

    Špargľu očistíme, drevnaté konce odrežeme. Na jednu porciu rátame cca 8 ks, alebo podľa apetítu príslušných hladošov:-) Dáme si zovrieť dostatočné množstvo vody s trochou soli a cukru a v nej ovaríme špargľu. 10 minút úplne postačuje, nie je dobré, keď je špargľa veľmi mäkká.

  3. 3

    Nad teplou (nie vriacou) vodou šľaháme žĺtky, pokiaľ nezhustnú. Odstavíme z teplej vody a začneme po trochách prídávať roztopené maslo. Dôležité je stále miešať kuchynskou metlou, aby zmes bola vláčna. Nakoniec dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a trochou citrónovej šťavy. Všetko podľa chuti.

  4. 4

    Uvarené zemiaky môžeme poliať maslom, posypeme petržlenovou vňaťou. Naservírujeme so špargľou a prelejeme omáčkou.

Diskusia k receptu

grandma
Fantastický recept - špargľu mám rada, určite si urobím.
biba1
Vďaka.. no a keby ste chceli malú obmenu a mali viac času, tak si dopredu pripravte toto:

šalotku, alebo menšiu cibuľu nakrájajte na drobno, zalejte 4 lyžicami bieleho vína a 4 lyžicami vody. Pridajte 1/2 čajovej lyžičky sušeného estragónu (ja dávam čerstvý, pestujeme ho v záhrade, takže ak máte, kľudne neváhajte nahradiť, ale dajte trochu viac, ako sušeného).
Všetko spolu pomaly varte, pokiaľ sa tekutina nevyredukuje zhruba na polovicu. Potom sceďte, nechajte vychladnuť a pomaly po častiach vmiešajte do omáčky namiesto citrónu.

Po správnosti sa táto obmena volá sauce bearnaise. Trochu viac práce, ale faaakt sojí za to:-))

ferno
este zrolovanu sunku k tomu a je to dokonale... :-)
biba1
:-) čiste vegetariánske poňatie, @ferno

Zabalená v slaninke (tá špargľa) a trochu pogrilovaná, to už je potom iná debata. Dám, keď budem riešiť steaky. Može byť?
hanee
Toto ked mi frajer prvykrat navaril,, tak ze bleee... a teraz jak som podrastla, tak by som to kludne jedla obden. MNAM
biba1
:-) @hanee , to ma teší..
Práve nám kamarát priniesol asi 3kg krásnej čerstvej záhoráckej špargle. Bude polievočka a ešte možno niečo vymyslím... ja milujem aj len tak, preliatu maslom.
marienka44
@Biba1 ,tie zltka s maslom su po vychladnuti tekuce? Ja si myslim, ze do pravej holandskej omacky tam este nieco chýba. Teraz, ked su vajcia drahe, mne staci aj poliat s rozpustenym maslom.
biba1
@marienka44 , omáčka má mať asi takú konzistenciu, ako vidíš na obrázku. Keď tie žĺtky sú v štádiu miešania nad teplom, začnú dosť hustnúť a zblednú (asi ako keď šľaháš žĺtkový základ na piškótové cesto. Originál holanská omáčka je skutočne pomerne skromná, čo do množstva surovín, aj keď kaťd kuchár si už kadečo pridá.
Ona je skôr na okamžitú spotrebu, preto aj množstvá sú malé - tá v tertabriku z obchodu má v sebe samozrejme chémiu, aby vydržala a nemenila sa ani pri zmene teploty.
Neviem, či s pozerala aj komenty k receptu, doplnila som tam aj jednu veľmi chutnú obmenu...Chuti a fantázii sa medze nekladú:-)
V každom prípade treba dávať pozor na víno, domáce kyslejšie niekedy rado omáčku "zdrcne"...
jamarlen
ach, škoda, že už špargľa končí.....jedol som ju takmer každý deň, a takto je najlepšia - okrem surovej....
jarasima
... tak toto je top recept na špargľu... v jednoduchosti je krása a tu to platí dvojnásobne. žiadne cestíčka, smotany, slaniny, šlahačky a neviem čo, to potom ani nikto nevie že je špargľu. 100 bodov. :-)) do omáčky pridávam troška bieleho vínka, ale dá sa aj bez , dobrú chuť :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia