Špargľa na jednoduchý spôsob

janger - fotkajanger, 15. mája 2012
Špargľa na jednoduchý spôsob
Foto: janger

Sparglova sezona je v plnom prude. Tu, v Holandsku, zacina tak asi v strede aprila a konci sa na Sv.Jana. Volaju ju tu aj Zobraziť celý popisSparglova sezona je v plnom prude. Tu, v Holandsku, zacina tak asi v strede aprila a konci sa na Sv.Jana. Volaju ju tu aj Biele zlato. My ju najcastejsie robime na taky dost klasicky sposob.

8+15 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Ked som takmer pred tridsiatimi rokmi prisla do Holandska, tak mi spargla bola neznama. Nic som nevedela o jej priprave. Raz som chcela manzela prekvapit. Kupila som sparglu, uvarila....Nuz ale pred varenim mii nenapadlo, ze ju treba najprv poriadne osupat...Tak si viete domysliet, aka bola. Jednoducho sa nedala jest...Tak som sa poucila na svojej chybe....

  2. 2

    Ak sparglu kupite a este ju hned nejdete varit, tak je dobre zamotat ju do vlhkej utierky a tak dat do chladnicky.

  3. 3

    Sparglu treba dobre ocistit - osupat (supky nezahadzujeme). Zacat kusok pod hlavickou. A tak celu sparglu dookola ocistit. Su na to aj specialne skrabkovace, ale dobre posluzi aj skrabka (alebo ako sa to vola) na zemiaky. A spodnu cast (drevitu) treba odrezat. Niektori radia, ze je dobre sparglu pred cistenim namocit tak na 20 minut do studenej vody, ze sa lepsie cisti. My to nerobime...

  4. 4

    Dame varit do hrnca vodu. Su aj specialne sparglove hrnce, kde sa v kosikoch spargla vari na stojato, aby sa pri vareni chranili delikatne hlavicky. My tento hrniec nemame, takze ju varime lezato. Do vody dame trochu soli a tiez trosku cukru.

  5. 5

    Tato nasa spargla sa varila 8 minut. Potom plamen vypneme a este ju nechame vo vode, v zakrytom hrnci, asi 15 minut postat. Ale ta doba varenia a odstatia zalezi od hrubky spargle. Mozete ju otestovat tak, ze pichnete do nej spic nozika.

  6. 6

    Uvarime zemiaky, vajcia. Pokrajame sunku a dame roztopit maslo. Toho masla poriadny kusok.

  7. 7

    Uvarenu sparglu opatrne vyberieme z vody, vodu nevylejeme. Sparglu dame na (predhriaty) tanier. Dame na nu posekane vajcia, oblozime posekanou sunkou, zemiakmi. A vsetko dobre polejeme rozpustenym maslom. Mnam, je to maskrtka.

  8. 8

    Ako som spominala, supky a vodu z uvarenej spargle nezahadzujeme. Spravime z toho vybornu polievku. Moj muz sa nejako pozabudol a tu vodu mi vylial. Tak som polievku robila len zo supiek.

  9. 9

    Jedavame k tomu zemiaky, vacsinou len tak, uvarene a poliate maslom. A sunka sa moze nahradit aj udenym lososom...

  10. 10

    Rozmyslala som pri tagoch, ci to mam dat medzi lacne jedla. Neviem, ake su ceny spargle na Slovensku, ale tu je pomerne draha...

Diskusia k receptu

hanelore
jednoduché a určite výborné (a teraz už šupky nevyhodím :o) )
beaatrix
špargľa je výborná,ja ju robievam aj s bešamelovou omáčkou
lucylee
Toto je recept na sparglu! Jednoduche, neprekombinovane a urcite uzasne! Takto sa to robi.
@jangerka dalsi vynikajuci recept od teba. Vsetky nekomentujem, ale mam ich ulozene a sledujem :-)
medovnicek
priznávam, že som ju ešte nejedla a to sa u nás na Záhorí pestuje, vďaka za super postup, teraz už aspoň viem ako ju pripraviť
helca103
mám rada špargľu, ja som šupky vyhadzovala teraz už nebudem ,viem ako ich zúžitkovať
violetacamorova
Aj v Nemecku je obľúbená a dosť drahá tak ako u vás, tam som ju jedla prvýkrát. Ja som robila zelenú, ale nevedela som, že tá sa nemá ošúpať, tak som ju prvýkrát poctivo orezala a skoro nič mi z nej nezostalo, tu v Škótsku sa dá kúpiť zelená celý rok, ani neviem, či má svoju sezónu, bielu som vlastne nevidela a na konzervovanú nemám chuť. Možno toho roku stihnem jej sezónu v Nemecku, keď vravíš, že je do Jána, mala by som tam ísť! Tvoj recept je zaujímavý, ja som ju jedla len s bielou omáčkou. A polievku robí z nej aj sestra len neviem či z celej alebo zo šupiek, tiež ju má veľmi rada.
nika60
Dobrý recept a vzácne rady,lebo sa musím priznať, že som špargľu,ešte nejedla,ale teraz kúpim a vyskúšam vďaka @janger
babidka
vdaka za recept . spargla na stole u nas rozveseli kazdeho :-)
jerica
Priateľka v Nemecku má reštauráciu, nevedia si vynachváliť šparglu zo Slovenska.
Pridala si dobré rady ako uskladniť atď.. určite si na to spomeniem keď budem spracovávať šparglu, mám na pláne zajtra pripraviť,len si musím otoriť "múdry zošit" kde mám popísané recepty z TV ORF2 Andy&Alex. Až budem robiť dám na známosť. Ahojko, pekný večer:-)
kuchticka
@janger , u nas je spargla tiez nie lacna, ale v sezone predsal lacnejsia a pestuju u nas tu zelenu, ktoru vobec nemusim supat-lupat. Iba odlomim drevnate konce, umyjem a odkvapkanu dam iba na 5-6 minut do rozohriatej rury na pekac v jednej vrstve postriekanu oliv. olejom, poprskam solou, posypem (ale nemusim) posekanymi orechami a je hotova jest. nestraca tolko hodnot ako uvarena. Ale neviiem ako je to s bielou sparglou - ta sa musi varit? Ja som ju nikdy nerobila ani nejedla. Ale ten tvoj recept vyzera uzasne a niekedy vyskusam.
palokuchki
Aj tu je spargla dost draha. Teda tu v tejto oblasti kde byvam ja. Napisala si dobre rady ohladne pripravy a skladovania spargle. Na tom obrazku vsetko vyzera tak chutne.
janger
Som rada, ze sa vam recept paci a ze som mozno inym dala trosku taku inspiraciu na ochutnanie tejto vybornej zeleninky. Dakujem. @lucylka , mas pravdu, pri tejto priprave ju dobre vychutnas, ostatne suroviny len zvyraznia jej chut, toto je nasa najoblubenejsia priprava, ale rada ochutnam aj ine :-). @tatranocka , dakujem za cenu, tu je drahsia, pol kila stoji niekedy raz tolko, ale su rozne kategorie, podla jej kvality.... A tiez byva aj v ponuke. Nuz ale ked clovek pocita s tym, ze pol kila je vlastne nic... Ked sa to robi pre viacpocetnu rodinu, tak to je potom trosku financne narocnejsie. Je to vlastne len zelenina...Tu v Holandsku je inac zelenina dost lacna....@kimlo , @medovnicek , ja viem, ze sa na Slovensku pestuje na Zahori, ze to je konkretne aj v Levaroch, som nevedela. @hanelore , @helca , supky a aj tie tvrde spodne konceky. @beatrix , s besamelom som este nerobila. @violetacamorova , no vidis, ty si supala, co nebolo treba a ja zase nesupala, co bolo treba. Tak to sa nam uz viac nestane, co? :-). Tu je dostat zelena a biela tiez cely rok. Ale teraz v tomto obdobi je to holandska spargla, co sa pestuje tu, vonku. Mimo tejto sezony sa dovaza, no my sa casto drzime tych sezonnych potravin, takze teraz nam chuti akosi najlepsie :-). No mala cast sa pestuje aj v sklenikoch, to hlavne pred sviatkami, aby boli domace spargle na trhu aj na Vianoce. A este o tej polievke, da sa robit na viac sposobov. Z tych supiek, to mas vlastne len taky zaklad, bujon. Ale robi sa polievka aj z celych spargli, aj ta je samozrejme vyborna. @nika60. len vyskusaj, nebudes banovat. Treba sem-tam ochutnat aj nieco, co nam je menj zname ;-). @babidka , aj u nas... Coskoro bude zase. Je teraz v ponuke, tak to treba vyuzit. Dam si aj zamrazit, na horsie casy ;-))). @jerica , Jarka, no mozno sa aj k nam dovaza, neviem. Ale my tu mame tiez moc pestovatelov, hlavne niektore oblasti su tym zname. @kuchticka , viem, ze zelenu netreba supat. Spravim ju niekedy podla toho, ako pises. Neviem, ci sa da biela aj surova jest...Da sa upravit aj na pare, ale nemam s tym skusenost. Urcite sa v nej parenim zadrzi viacej vyzivnych latok. Ale ja (mnohi tak robia) tu vodu po vareni vyuzijem na polievku, takze nezahodim nic.. Tu sa najcastesie spargla vari. Len tak mimochodom, tu maju mnohe restauracie v tomto obdobi sparglove menu, takze sa sezona vyuziva naplno. @marianka , @betty21 , @izabella , aj vam dakujem.
martamm
Janger, vyborny vyklad, ukladam si, sparglu pripravujem obcas, Tvoje rady sa mi zidu
anajka
Veľmi dobré čítanie, priam som hltala. Niečo som vedela a niečo nie a preto ďakujem. Špargla je všľmi zdravá tak si jej treba teraz dopriať.
jankaannka
nevedela som ako sa pripravuje špargla som rada tomuto receptu.Uložila som si do kk.
chorvatka
Jednoduchy recept na sparglu z Talianska. na este teplu uvarenu sparglu sa polozi 1 voské oko, vsetko sa posype parmezanom a pokvapka rozpustenym teplym maslom : vyborné a vyzivné.
Spec.hrniec na sparglu si môzete vyrobit sami z velkej plechovej konzervy, ktorej dno sa na niekolkych miestach prevrta. Konzerva i so sparglou sa postavi asi do 5 cm vriacej vody do hrnca priblizne rovnakého priemeru; vari sa asi 8 az 10 minut. Takto sa uchrani viac zivin, stop.prvkov a vitaminov.
lucylee
@jangerka ako robis presne tu polievku zo supiek? Mam ich prave plno, som robila jeden recept na sparglu a neviem co s nimi :-)
janger
@lucylka , teraz naposledy som ju robila,tak, ako este nikdy predtym ;-). Vacsinou ju robim so smotanou. Tentokrat som robila taku plansiu: dala som varit tie supky, (a ak mas este aj tie odrezky-konceky) do vody, sol. Spravila som si zasmazku. Zasmazku som zaliala tou vyvarenou vodou, a dala som aj kocku zeleninoveho bujonu ;-), a dala som do toho varit pohanku, trosku mleteho korenia, dala som ku koncu este aj na kocky pokrajanu sunku (co mi zostala po sparglovej veceri) a mala som este aj uvarene vajce, tak aj to som pred podavanim nasekala do tej polievky. Uplne nakoniec, ked uz bola uvarena, tak kopu petrzlenovej vnate. A este trosilinku octu, akosi sa mi ziadalo trosku nieco kyselkave do toho, ale moze byt aj trosku citronovej stavy. Ta polievka nevyzerala tentokrat moc sympaticky ;-), ale bola velmi chutna. Bol to trosku taky experiment s tou pohankou... Obycajne robim tu polievku inac: Mam vtedy aj vyvar zo spargli, ktory mi tentokrat muz omylom vylial, takze je ten vyvar silnejsi. Tak v tej vode este povarim tie supky, sol podla chuti. Potom supky vyberiem. Nalejem smotanu zamiesanu s troskou muky. Povarim, pridam na kocky uvarene zemiaky. Nakoniec zase kopu petrzlenovej vnate. Vtedy je ta polievka taka biela, jemna...A ma silnejsiu sparglovu chut. Namiesto zemiakov dam niekedy krutony. V polievke mozes samozrejme uvait aj par spargli, pokrajane na kusky. Viem, ze ludia davaju niekedy aj smotanu (alebo mlieko) rozmiesanu so zltkom, a tym to zahustia. Tak som este nerobila, ale asi nabuduce skusim. No neviem, ci sa v tom vyznas, co som popisala :-). Ak nie, tak napis. Ahojcek!
enge149
vyskúšam,pekný a rýchly rcp,dnes som ju pozerala v Lidli ale je dosť u nás drahá,ja som čítala variť vo vode spridaním troška cukru,soli,octu..už so m to skúšala bola super..
pacik
@janger skvelý recept, včera sme mali na večeru, s údeným lososom a bolo to fakt dobré :-)
janger
@enge149 , dakujem, cukor a sol davame aj my, ocot nie. @pacik , potesila si ma :-), my sme uz robili zase. S udenym lososom je to take luxusnejsie, no maskrtka :-).
veronika353
Dnes jsem si koupila šparglu a chtěla bych si ji i zamrazit.Dá se mrazit syrová nebo se musí blanšírovat?Díky za radu:-)))
janger
@veronika , ja robim tak, ze sparglu (hovorim o bielej) len ocistim, teda umyjem, osupem, odrezem tie tvrde spodne konceky a takto zmrazim. Blansirovat netreba. A potom, ked ju uz chcem pouzit, tak taku zmrazenu dam do vriacej vody a uvarim zvycajnym sposobom. Len ju treba o minutku, dve dlhsie povarit ako cerstvu. Ale ten cas, to je podla hrubky spargle. To je v tomto recepte popisane...:-).
veronika353
@janger díky za radu,včera jsem bílou šparglu vařila podle tvého receptu a byla docela dobrá,jen některé kousky byly vláknité,ono asi dost záleží od kvality. U nás je taky dost drahá,ale určitě si zamrazím :-)))
janger
@veronika , dobre si ju ocistila? Aj vtedy byva taka 'vlaknita'. Alebo bola kvalita trosku menej...Ja som este tento rok narobila. Uz mam veru chut :-).
veronika353
No nevím,minulý týden jsem ji koupila v Bille,myslela jsem,že bude čerstvá,snažila jsem se ji dobře očistit,ještě polovinu balení mám,tak uvidím,co to udělá:-)))
janger
@veronika , to cistenie je dolezite. Na tom si daj zalezat. Ja pouzivam na to skrabku na zemiaky. Pod hlavickou zacnem a cim nizsie, tym je supka hrubsia, tak trosku hlbsie zarezem....Pekne dookola ju treba ocistit. A ten spodny, drevnaty koncek odrezat. A varit treba podla hrubky. Ked je hrubsia, tak povarit dlhsie. A dlho ju neskladuj, lebo aj tym straca na kvalite. Bud uvar, alebo ju daj do mraznicky. Drzim palce :-).
katka78
@janger , pri mojom recepte na bielu špargľu niekto spomínal tento tvoj, tak som si ju dnes pripravila podľa teba. Ďakujem pekne za recept, spôsob je možno jednoduchý, ale chuť výborná. Ďakujem :-)


janger
@katka78 , ano, je to velmi jednoduchy sposob. Taka vyborna biela spargla ani velmi moc toho nepotrebuje. Aspon si ju dobre vychutnas. Dakujem ti za komentik a za krasnu fotku. Pozdravujem :-).
micanela
spargla je vyborna ale podla muza je to obycajna zelina, takze recept iba pre mna
janger
@micanela , prepac neskoru reakciu...dakujem za komentik. ved mu tu sparglu sprav takto, uvidis, ze bude chutit;-)...
janger
@Afataga (26.4.2016 17:44)

To je v poriadku, @afataga , ako komu chuti. Ani ja moc vajcia natvrdo nelubim, my ich nevarime az tak natvrdo, ze cloveku zaliehaju, len tak na jemne tvrdo ;-)....ale hodi sa k tomuto aj napriklad posirovane vajicko.
Ten tvoj serblik je sikovny na varenie spargle. Ja nemam nic take vhodne, bud siroky hrniec, alebo nizky. Ale aj poleziacky sa dobre uvari ☺.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia