Špargľa na indický spôsob fotorecept

safran - fotkasafran, 19. mája 2014
Špargľa na indický spôsob (fotorecept)
Foto: safran

Pre milovníkov indickej kuchyne alebo pikantnomilcov. Recept je zo stránky chillichilli.sk, prevzala som ho aj s názvom a malinkými nepresnosťami (dávam väčšie množstvá korenín). Ak Zobraziť celý popisPre milovníkov indickej kuchyne alebo pikantnomilcov. Recept je zo stránky chillichilli.sk, prevzala som ho aj s názvom a malinkými nepresnosťami (dávam väčšie množstvá korenín). Ak skončíte v bode 3, vznikne netradičné teplé predjedlo alebo možno podávať ako prílohu. S ryžou basmati alebo plackou papadam, jogurom a pikantným čatní - hlavné jedlo.

2
porcie
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 zväzok
1 ks
2 strúčiky
1 ks
1 ks
1/2 čl
1/2 čl
1/2 čl
1-2 PL
1/2 šálky
1/2 šálky




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kokosový olej a všetky koreniny. Umyjeme špargľu a spodné konce, ak je treba ošúpeme. Čerstvú čili papričku pokrájame na tenké kolieska. Očistíme šalotku a cesnak, cibuľu nakrájame na tenké priečne polmesiačiky, cesnak na najjemnejšie kocôčky.

    Špargľa na indický spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na kokosovom oleji opražíme zrniečka tmavej horčice, kým začnú praskať. Potom medzi prstami rozmrvíme jednú sušenú malú čili papričku, vhodíme rímsku rascu a necháme spolu speniť. Sušené čili nesmie stmavnúť, hneď prihodíme čerstvo krájanú čili papričku a soľ. Premiešame. V zápätí pridáme jemne krájanú šalotku a na drobno pokrájaný cesnak, pražíme do sklovita.

    Špargľa na indický spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vložíme špargľu. Necháme ju obaliť tukom a po chvíli podlejeme trochou vody, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť podľa hrúbky špargle. Odkryjeme pokrievku, vodu necháme vydusiť. Na poslednú chvíľu vsypeme strúhaný kokos a necháme do neho vsiaknuť všetku šťavu. Špargľa by nemala byť mäkka, iba tak na skus.

    Špargľa na indický spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podávame s ryžou alebo plackou, pikantným čatní a jogurtom.

    Špargľa na indický spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na špargľové jedlo, zvlášť ak sa podáva s jogurtom, je dobré nahriať taniere. Domáci hustý jogurt to znesie. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

mijaita
Sparglove preteky? :-) Ano, to by me nenapadlo takhle na indicky zpusob. Uz si to pisu, @safran ! nepises co jsoui prilohy - jogurt a co jeste? Za sebe zustanu pouze u krasne zpracovanem sparglu a bilé, nesolene ryzi. Jestlit to stihnu jeste v sezone, nevim, ale kdyz nebude spargla, bude treba i jina zelenina jemne chuti, na kterou se to da aplikovat ! Super!
safran
@slavka , ostalo mi trochu špargle, ale rada by som ju zasa vyskúšala na nejaký recept ešte :-)
@Mijaita...Nie , nie :-) špargľová sezóna :-))) treba užiť, kým je...
Nehodila sa mi biela ryža k jogurtu :-) na ktorý som dala väčšiu štipku čiernej soli a pikantná bola rasam omáčka, recept oveľa menej štipľavý, akoby sa mohlo zdať... dala som červenú čerstvú čili, keby bola biela špargľa, bola by bývala silnejšia čerstvá zelená čili. Ešte by mal byť papadam, ale sa mi nechcelo.
mijaita
@safran mas pravdu, bila k jogurtu neni to ono.
Mas jakoby hodne jidel na taliri, coz je v poradku a hodi se k sobe. Ja bych to pro sebe tolik neudelala a pro hosty bych servirovala spis kazde zvlast, aby si kazdy dal kolik rad. Do ryze bile rada pridavam kumin shahi jeera, je malinky, jemny, nebo asafoetidu.
Rasam omacka skvela, stiplave je vyborne!
Fotka se ti vydarila krasna!
Sparglove preteky s usmevem! :-)
pusta
lahodná chuť špargle a kontrast ostro - korenenej chuti môže dobre vyznieť ako celok, všimla som si aj čiernu soľ a kokosový olej - všetko spolu chutná a luxusná záležitosť :-)
safran
ďakujem @Pusta za ocenenie, lákal ma ten recept, no a nesklamal, niektorí ľúbia s holandskou a syrovou omáčkou a môžu to jesť dokola, chcela som priniesť niečo nové... robila som si to na večeru a slnko už bolo prinízko na dosť svetla pre kvalitnejšie foto... snažila som sa, ako sa dalo, mala som asi použiť iný tanier, kvôli jogurtu som volila tmavý, ale, ako sa hovorieva: čo aký krásny tanier - ak je prázdny :-)
safran
@Mijaita , mám rada tú ryžu, ako píšeš, ale kumin už bol v omáčke, chcela som kontrast, tak skôr jemná sa mi žiadala, tiež si viem predstaviť s mrkvovou ryžou, bolo by to fotogenické, no bola som hladná a lenivá robiť ešte niečo navyše :-)
Súhlasím, pre hostí by som dala do stredu stola veľa misiek :-) urobila som si to pre seba a ešte placka mi chýbala, ale hlad ma súril :-)
pusta
@safran , mne sa zase páči, že konečne niečo nové so špargľou, také neotrepané a neokukané, dosiaľ nepoznané /aj pre mňa/, navyše vynikajúci chuťový kontrast.:-)))
tým vôbec nechcem povedať, že s holandskou alebo syrovou omáčkou by mi to nechutilo, naopak, ale toto ešte viac, zaujal ma práve chuťový kontrast.
tanier si zvolila správne, výborný a dobrý kontrast vytvára tmavý tanier ako podklad s jedlom, na bielom by to tak nevyniklo. :-)
safran
Hej, aj keď v tomto roku na Špargľových dňoch na Primacionálnom námestí ponúkali kuracie "saltimbocci" s prosciuttom a šalviou, zelenou špargľou a rozmarínovými zemiakmi, ostatné recepty boli, ako sa na konzervatívnych Slovákov hodí :-)  bratislava.sme.sk/c/7195552/v-piatok-sa-zacnu-v-meste-spa...
(špargľu, ako národ, sa iba učíme variť a jesť, aj keď sa to lepší každým rokom). Stále som sa ešte nerozkývala ísť pozrieť na Slavnosti chřestu do Ivančic na Morave alebo neďaleko do Rakúska, tak si robím svoje "Špargľové hody" doma :-)
Samozrejme každý rok urobím aj absolútnu klasiku: holandskú omáčku, hubovú, syrovú, na sucho opraženú strúhanku,... ale to predsa nedám na Varechu.
edith
pridávaš super recepty... len tak ďalej ...asi si ich všetky uložím :-) a toto vyskúšam hádam ešte dnes :-) mňam
safran
ďakujem @edith , som rada, že sa Ti páčia... v mojom šuflíku "určite vyskúšať" čaká toľko receptov, ktoré by som rada spravila, že mám čo robiť, ale ak nájdem nejaký, čo tu ešte nie je, asi neodolám, len ja nerada nosím drevo do lesa :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia