Špargľa na dalmatínsky

andrea2005 - fotkaandrea2005, 26. marca 2014

Na začiatku jari sa na chorvátskom pobreží začína sezóna divej špargle. Rastie na poliach, popri typických múrikoch z kameňa, pod olivovníkmi, pri cestách, doslova Zobraziť celý popisNa začiatku jari sa na chorvátskom pobreží začína sezóna divej špargle. Rastie na poliach, popri typických múrikoch z kameňa, pod olivovníkmi, pri cestách, doslova ako burina. Obsahuje hodnotné vitamíny skupiny B a C, čistia organizmus od škodlivých látok, pozitívne pôsobia na metabolizmus, chránia srdce a krvné žily. Takže ak nám záleží na dobrom zdraví, ide sa do dalmatínskych polí hľadať špargle ...

2-4
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 kg
1 PL
1/2 dcl




Postup

  1. 1

    .Síce na Slovensku divú špargľu nezoženiete, možno sa oplatí vyskúšať podobne pripraviť zelenú špargľu, alebo ak sa v čase veľkonočných sviatkov ocitnete niekde na chorvátskom pobreží, určite špargľu ochutnajte. Na jedálnych lístkoch ju nájdete po chorvátskym názvom „šparoge“.

  2. 2

    Pri zbere je najlepšie vyzbrojiť sa palicou a dobrými topánkami (keďže spolu so špargľou sa prebúdzajú aj hady a tie sú tu pomerne nebezpečné). Skúsení zberači majú svoje lokality, ktoré ani za svet neprezradia a ja ako začiatočník môžem len závidieť preplnené košíky či igelitky... Našťastie sa nájdu dobrí známi, ktorí radi špargľu zbierajú, ale nevládzu sami skonzumovať a tak sa jej každý rok najeme do sýta 

  3. 3

    Divé špargle je potrebné „očistiť“ t.j. oddeliť tvrdé drevnaté časti stonky od mäkkej. Robí sa to jednoducho: byľku špargle vezmeme do rúk a odlamujene asi 5-8cm kúsky od vrchu po koreň, pokiaľ sa ďalší kúsok nedá ľahko odlomiť, túto časť stonky vyhodíme, resp. odložíme na bok. Vrcholky stonky si tiež odložíme zvlášť, sú totiž najmladšie a uvaria sa veľmi rýchlo, preto ich pridávame nakoniec. Môžeme ich nechať aj celé, závisí od chuti a zvyku.

    Špargľa na dalmatínsky - obrázok 3
  4. 4

    Potom je príprava jednoduchá: do väčšieho hrnca dáme variť vodu, dobre osolíme a keď začne vrieť pridáme polámané špargle (okrem vrcholkov stoniek, ktoré sme si pri čistení odložili), varíme podľa odhadu asi 5-7 minút (divá špagľa je tenká a keď je čerstvá, varí sa rýchlo). Najlepšie ochutnať, či je mäkká.

  5. 5

    Jednu až dve minútky pred dovarením pridáme vrcholky špargle, ešte chvíľu povaríme, precedíme a dáme do pripravenej misky. Zľahka posolíme, zalejeme kvalitným, najlepšie domácim olivovým olejom (nezabudnite si pri najbližšej dovolenke 1-2 litre zaobstarať, oplatí sa hlavne kvôli kvalite), premiešame, zakryjeme a necháme chvíľku odstáť (aby sa chute dobre pomiešali).

    Špargľa na dalmatínsky - obrázok 5
  6. 6

    Takto uvarená špargľa je výborná s varenými vajíčkami, ako príloha ku pečenej či varenej rybe, prípadne ku dalmatínskemu pršutu, klobáskam a iným tunajším údeným špecialitám.

    Špargľa na dalmatínsky - obrázok 6
  7. 7

    Aby ste sa neprekvapili, divá špargľa má horkastú chuť, prvé sústo bude nezvyčajné. Nenechajte sa odradiť, vajíčka a kvalitný olej a chlieb túto chuť zjemnia a po niekoľkých lyžičkách si zvyknete. Aj mňa jej chuť prekvapila, ale vedomie, že v 21.storočí môžem jesť zelené bylinky, ktoré rastú vo voľnej prírode bez akýchkoľvek hnojív, či iného ošetrovania a navyše obsahujú kopec kyseliny listovej a iných vitamínov, mi nedovolilo prestať jesť a odvtedy naše dalmatínske „šparoge“ zbožňujem!

Diskusia k receptu

afataga
takuto sparglu som veru este nejedla a velmi rada by som ochutnala
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@andrea2005 ,aj my sme akurat cez vikend boli zbierat šparglu,tiez sme jej dost nasli,milujem ju,strašne je dobra a hlavne zdrava!!!!!!!ja som robila z nej polievku a rizoto...zase sa chystame ked bude trosku teplejsie....uz sa tesim!!!!!!!!!!!
andrea2005
@pn špargľové rizoto mám aj ja rada, ale muž moc nie :-) tak my dávame prednosť verzii "lešo" s vajíčkami. Skúšala si praženicu? Ja mám najbližšie v pláne. A keďže som pred polhodinkou dostala od mužovho bratranca tajé fajné kilo "šparoga" tak hádam zajtra. Pozdravujem Istriu!
jozka2
dnes sme mali spargole na obed ale z obchodu k jahnacinke,ale tu tvoju panensku by som si dalatiez
afataga
no dakujem pekne za pozvanie, ale trochu od ruky :-), v ktorej casti to vlastne byvas? no ale ak by si pribalila zo dva litre domaceho maslinovo ulje, ci ako sa to pise :-) tak by to stalo za uvazovanie :-)
huck
Svaka cast! Prekrasan detaljan opis samonikle sparoge, njene berbe, pripreme sve do konzumiranja. Najvise volim(o) friganu "tricoloru" zeleno-zuto-crveno (sparoge+jaja+prsut) U Dalmaciji je u svemu najomiljenija lesada :) iako najzdravija :) No, ale este raz chvalim tvoj krasny opis jej vysosti -divej spargle, jej zberu, pripravy a podavania. (mozno treba zdoraznit, ze nerastie v celom Chorvatsku, ale len v krasovych oblastiach jadranskeho pobrezia Istrie a Dalmacie. Je to mimoriadna zdrava a hladana delicia. A co sa tyka maslinovog ulja, ine ani neprichadza do uvahy v kombinacii s tymto vzacnym darom prirody.
ventis
ach recept mojho detstva! Prosim prosim daj sem aj recept na tu sparglu s prazenicou! :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia