Španielska zemiaková tortilla s cuketou

tinavondecadent - fotkatinavondecadent, 22. marca 2013

Zemiaková tortilla je obľúbený pokrm hlavne v Španielsku. Mňa zaujala hlavne kombinácia jednoduchosti a dobrej chuti. Toto je originálny španielsky recept, ktorý sa traduje Zobraziť celý popisZemiaková tortilla je obľúbený pokrm hlavne v Španielsku. Mňa zaujala hlavne kombinácia jednoduchosti a dobrej chuti. Toto je originálny španielsky recept, ktorý sa traduje už niekoľko generácií a je to jedna z mnohých možností ako pripraviť toto chutné jedlo.

4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
4 ks
2 dl
1 - 2 ks
2 ks
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Ošúpané zemiaky a cibuľu nakrájajte na tenké plátky a zamiešajte ich dohromady. Na rozohriatu väčšiu panvičku nalejte olivový olej. Vložte zemiaky a cibuľu, pridajte soľ a zamiešajte.

    Španielska zemiaková tortilla s cuketou - obrázok 1
  2. 2

    Za ten čas, čo sa opekajú zemiaky s cibuľou, si pripravíme cuketu. Ošúpeme ju a nakrájame na tenké kolieska. Zemiaky s cibuľou nezabudneme občas premiešať. Až začnú mäknúť, pomaly ich vareškou rozdeľujeme na stále menšie kúsky až ich vypracujeme postupne takmer na kašu. Pridáme cuketu a zamiešame. Až začne mäknúť, opakujeme postup.

    Španielska zemiaková tortilla s cuketou - obrázok 2
  3. 3

    Rozbijeme 4 vajíčka, dáme ich spolu do jednej misky a posolíme. Pridáme pretlačený strúčik cesnaku a vyšľaháme ich metličkou aby sa zjednotili. Z panvičky odstránime prebytočný olej pod kašovitou zmesou (viď foto). Zmes vylejeme do misky ku vajíčkam a zmiešame spolu. Následne to celé spolu vlejeme nazad na panvičku, na ktorej ostalo už len trochu olivového oleja. Opekáme to spolu na panvičke, občas s ňou musíme pohnúť (ako pri klasickej omelete) aby sa to nepripieklo. Po asi 5 minútach zmes otočíme a postup opakujeme až kým nebude dozlatova opečená.

    Španielska zemiaková tortilla s cuketou - obrázok 3

Diskusia k receptu

nonna
Takéto mám rada, sto-pro chutné, ukladám do KK.
huck
Aj mne sa páči toto papaníčko :)
mijaita
Original obycejna tortilla de patatas ale neni s cuketou, jen brambory a cibule (vejce, sul).
tinavondecadent
Najprv si treba prečítať popis a potom poučovať, takže citujem samu seba v úvodnom popise receptu: "Toto je originálny španielsky recept, ktorý sa traduje už niekoľko generácií a je to JEDNA z mnohých možností ako pripraviť toto chutné jedlo." :)
Aby som doplnila, recept pochádza od španielky, v ktorej rodine sa tento recept traduje už od jej prapraprababičky.
ankabanka
netrap sa lebo si pouzila nazov "tortila" ze sa najdu ine nazory aj mijaita ma pravdu.
tak nabuduce radsej pouzi nazov nieco ako zemiakova pecenica alebo tak.
mijaita
@tinavondecadent jen jsem napsala co je tortilla pro ty, kteri to nevedi. Ani jsem to nesmerovala tobe, ani jsem nekritizovala tvuj recept.
pilsnerasso
Sranda, takže podle vás, co tu píšete, když si dám rýži, tak je to rýže... ale když si dám rýži třeba s tuňákem (fakt.. jen smíchám rýži s plechovkou tuňáka), tak už to není rýže, ale změní se to třeba na sojové boby?

Protože když někdo děla tortillu, do které se přidá cuketa (například ve španělsku takové věci dělají.. daj vám tam sardinky a napíšou tortilla se sardinkama, daj tam kuře a napíšou tortilla s kuřetem), tak se to nesmí už nazývat tortilla s cuketou, ale už je to zemiakova pecenica s cuketou?

Škoda, že neznám španěla, který umí česky/slovensky.. určitě by se zasmál.
eleni
Vyborny recept. Super si to napisala, zrozumitelne a jednoznacne pomenovala - Španielska zemiaková tortilla s cuketou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia