Špaldový chlieb

Špaldový chlieb
Foto: sandra
sandraSandra, recept pridal: 9. marca 2010 20:45Ďalšie jeho recepty

Chutný a zdravý chlebík.

Suroviny

120
minút
príprava
55
minút
na 220-200 °C

Postup prípravy receptu

1

Do vody pridáme med a rozmiešame. Prisypeme kvasnice a miešame, kým sa nerozpustia.

2

Múku zmiešame so soľou. Vodu s medom a droždím vlejeme do pekárničky a prisypeme múku so soľou. Zapneme základný program. (tri krát miesenie, tri krát kysnutie - cca 1,5 hodiny).

3

Cesto vyberieme a na pomúčenej doske vytvarujeme bochník naťahovaním cesta klasickým spôsobom. Vložíme do formy na chlieb vyloženej papierom na pečenie. Necháme ešte pol hodiny kysnúť. Cesto tesne pred vložením do rúry potrieme vlažnou vodou.

4

Rúru si zapneme na 50 s.C, vložíme chlieb a necháme ešte 10 minút kysnúť. Potom zvýšime teplotu na 220 s. C - ale len na prvých desať minút. Potom stíšime na 200 s. C a pečieme asi 45 minút, treba však kontrolovať povrch chleba rukou, či je už kôrka pevná.

5

Po vybratí z rúry necháme chlebík 5 minút vo forme. Potom ho pomocou prečnievajúceho papiera na pečenie vyberieme na mriežku. Papier odstránime a chlebík necháme vychladnúť.

6

Krájame až úplne vychladnutý chlebík! :-))) Dobrú chuť!



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • mamimna, 11. marca 2010 o 09:52
    Vie niekto ako sa naťahuje chlebové cesto klasickým spôsobom? Ja veru nie a rada by som.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 11. marca 2010 o 10:17
    :-)))
    Ťažko sa opisuje... Mám obľúbené video, takže asi takto:





  • michsamant, 11. marca 2010 o 11:54
    no musim tu spaldovu muku najst a skusit takyto chlebik, vyzera dobre :)
    to video je super


  • mamimna, 11. marca 2010 o 12:35
    Aj ja chcem skúsiť, len som nerozumela tomu naťahovaniu. Podľa videa teda naťahovaie = krátke premiesenie cesta, aspoň ja som to tak pochopila.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 11. marca 2010 o 12:39
    Skôr som myslela spôsob tvarovania bochníka, aby bol pekný guľatučký a vysoký.
    Inak, závidím babinke vo videu tú pec, to sa potom inak pečie chlebík :-))))


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 11. marca 2010 o 12:40
    @michsamant , skús sa spýtať v tom BIO oddelení. Inak, v Bille asafoetidu nemajú :-)


  • michsamant, 11. marca 2010 o 12:45
    ano, skusim prekutrat BIO, som si precitala clanok, tak ma to este viac laka


  • forneta, 27. marca 2010 o 20:04
    aká to e táá... aká...? špadlowá múka... aleboo... ete lepšie aky e rozdiel medzi touto a ,,normálnou" múúkou?


  • redakcia, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 27. marca 2010 o 20:10
    Páči sa linka na článok o špalde:

    » varecha.pravda.sk/magazin/spalda-vas-zahreje-posilni/1016...


  • michsamant, 3. apríla 2010 o 18:56
    Ja som tu spaldovu muku nenasla. Maju vselijaku,objavila som aj rozne ine, co som ani nevedela,ale po spaldovej ani chyru... :(


  • fedrah, 19. apríla 2010 o 15:16
    u nas zvykne byt spaldova v dm drogeriach a nasla som uz aj v odd. zdravych cerealii v metre


  • venya, 31. augusta 2010 o 14:36
    spaldova - zarucene v bio obchodoch ci obchody so zdravou vyzivou, i v kauflande som uz kupovala;)


  • alex100, 3. októbra 2010 o 13:46
    Robím klasický zemiakový chlebík. Len som nerozumel tomu naťahovaniu cesta, moje sa takmer leje. No skúsim to.


  • silvia68, 22. januára 2011 o 12:49
    špalda je obilnina hodnotnejšia ako pšenica,má viac bielkovín,viac sacharidov ,nerozpustnej vlákniny,železa, B vitamínov a minerálov. Pestovala sa dlhé roky, lepšie odoláva škodcom, čo ju položilo na lopatky a takmer úplne vytlačilo z pestovania je zložitejší spôsob spracovania, steblo sa láme a získanie zrna je zložitejšie. jej lepok má iné chemické zloženie ako pšeničný a vraj ho môžu aj niektorí celiatici. Dostať ju v obchodoch so zdravou výživou stojí 1euro kilo, v DM drogerie majú BIO a tá stojí 3eurá.


  • glosterka, 1. februára 2011 o 23:58
    Hmmm, v DMku majú riadne cenové pálky na tie BIO potraviny... Mne teraz lekárka odporučila, aby som skúsila výrobky zo špaldovej múky a túto múku si mám dávať aj do chleba. Vyskúšam. Snáď v Terno Coop Jednote majú túto múku a je za neBIO cenu... @sandratamer , potom veľmi rada vyskúšam recept na Tvoj chlebík. ;)


  • glosterka, 4. februára 2011 o 21:18
    Tak nakoniec som špaldovú múku zohnala v DMku. Biomilu majú po 2,15 eur a Alnaturu za 2,65...


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 4. februára 2011 o 21:23
    @glosterka , skús múku pomiešať s hladkou ak ho chceš mať jemnejší. Ale veď ty to vieš, pečieš super chlebíky :-)


  • pecma, 7. februára 2011 o 21:38
    Ak chcete spaldovu muku, mám dosť:) Poslem... Peciem chlebik cisto zo spaldy hladkej a celozrnnej, miesam. Je to fakt super chut spolu so slnecnicou,lanom,tekvicou a zezamom - semenami...


  • notka, 19. februára 2011 o 21:07
    Čo s chlebom po vložení na 50 st. C. Než nabehne teplota 220 st. C nechať v trúbe, alebo vybrať a po nabehnutí teploty vložiť a pokračovať v pečení podľa receptu ? Než nabehne teplota 220 st. C je doba asi 13 min.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 19. februára 2011 o 23:08
    Písala som postup presne ako som to robila. Nikde nie je písané, že v rúre bolo toľko stupňov, len o nastavení. Takú mám skúsenosť, takto sa mo podaril...


  • duschko, 20. februára 2011 o 16:56
    Sandratamer, foto je fantasticke taktiez chlebik vyzera byt, len zahryznut. Uz som zohnal aj spaldovu muku. Ked uz mi pekarnicka vymiesi cesto a nakysne nemoze ho aj upiect? Pekarnicku mam, aj el. ruru, ale nemam formu na taky pekny chlebik.


  • duschko, 20. februára 2011 o 17:03
    Este k tomu jednemu baleniu drozdia. Mam kupene susene drozdie v dvoch roznych vahach. Jedno je 7g a druhe 10g. Ktore dat do spaldoveho chlebika? Dakujem.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 20. februára 2011 o 17:05
    @duschko , len pozor, samotná špaldová múka je dosť hutná, myslím že by bolo dobré ju pomiešať s hladkou ak chceš mať jemnejší chlebík. Čo sa týka pekárničky, tento chlieb som zatiaľ piekla len v rúre, keď v pekárničke, tak s pomiešanými múkami...


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 20. februára 2011 o 17:16
    Kupujem 7 g balenie, také zelené.


  • duschko, 22. februára 2011 o 12:41
    Namiesto 7g balenia som pouzil susene 10g drozdie. Chlebik som piekol v pekarnicke. Ozaj "sandratamer" ma pravdu. Bol, ale len trosku hutnejsi no velmi chutny. Musim napiest dalsi. Dakujem za recept.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 22. februára 2011 o 13:18
    mne veľmi chutí tá oriešková chuť špaldy, kupujem si aj špaldové sušienky a slané keksíky...


  • duschko, 24. februára 2011 o 14:05
    Vcera som upiekol chlebik v pekarnicke tak ako mi poradila sandratamer a ozaj bol rozdiel. Muku som zmiesal v pomere 1:1. Bol velmi chutny a dnes budem musiet piect znova. Sandratamer dakujem za radu. Urcite posluzi aj inym, co sa rozhodnu piect spaldovy chlebik v pekarnicke.


  • marianne69, 13. marca 2011 o 10:10
    ....spaldova muka je moja najoblubenejsia,takze tomuto chlebiku sa nedalo odolat,upeceny vcera k veceru a veru na ranajky ostalo len tak-tak,je vynikajuci,radim k mojim oblubenym...


  • glosterka, 17. marca 2011 o 16:14
    @sandratamer , po dlhej dobe som sa mrkla na Tvoj receptík chlebíkový špaldíkový ;-) a všimla som si, že si mi vo februári napísala. :-) Ďakujem za pochvalu, milá Sandra. :-) Rada pečiem chlebíky. Sú ozaj mňamkavé, všetkým doma chutia. Chystám sa upiecť ten Tvoj. Zohnala som lacnú špaldovú múku celozrnnú, obyčajnú, nie bio. Je to riadny rozdiel! Má krásnu tmavú orieškovú farbu. :-) Aj inú chuť. Píšeš, že tento chlebík v pekárničke je hutnejší... skúsim teda podľa Tvojho postupu - dávno som nepiekla chlebík v el.rúre, naposledy ten môj delikates... Ten Tvoj vyzerá fantasticky a vonia až sem. :-) Špaldová múka sa u mňa osvedčila. Z bielej múky mi býva veľmi zle...:-( Ešteže mám tetu špaldičku (múku). Papa :-)


  • marianne69, 18. marca 2011 o 09:02
    .....s tohoto cesta su aj vyborne placky,pecene na panvici.Chcela som urobit chlebik s dvojitej davky,prvy som odpiekla v pohode,ale pri tom druhom ma nechala moja drahomilovana rura v stychu,tak som z druheho cesta urobila placky ako na lokse...potrela oliv.olejom s cesnakom a vecer prisla dcera s prace a zjedli vsetko,neostal ani mastny flak...ze vraj este lepsie ako chleba....


  • janger, 18. mája 2011 o 18:38
    Sandra, vcera som ho piekla, len s tym rozdielom, ze som pouzila spaldovu muku hladku (celozrnnu som nemala) a nedodrzala som bod 6 :-)...Chlebik bol vyborny!!! Doteraz som spaldovu muku len miesala s inymi mukami, ale iste budem tento tvoj chlieb piect castejsie.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 18. mája 2011 o 22:09
    Ďakujem za dôveru a teším sa že chutilo! :-D


  • cica2, 18. mája 2011 o 22:18
    wau, to je krásny chlebík!


  • lucylee, 19. mája 2011 o 08:25
    No toto, krásny. Nemám pekárničku na chleba. Myslíš, že by stačilo premiesiť a nechať nakysnúť klasicky?


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 19. mája 2011 o 08:30
    Ale určite, ja som mala v tom čase novú pekárničku, ale piekla som len v rúre. Dôležité je poriadne cesto vymiesiť, ako pri každom chlebíku.


  • janger, 19. mája 2011 o 10:23
    Aj ja som robila vsetko bez pekarnicky, lebo ju nemam...


  • lucylee, 19. mája 2011 o 11:16
    @janger a ako dlho si ho asi miesila? Pol hoďku aspoň?


  • lucylee, 10. júla 2011 o 11:12
    @sandrika chystam sa ho robit, ale chcem ho aj upiect v pekarnicke. Vravis, ze zakladny program. Ja zmiesam s hladkou mukou v pomere 1:1, myslim, ze chlieb je 1000g a korka stredna? Idem prvy raz pouzit pekaren. Nejako nerozumiem tomu, ked chcem cesto iba vymiesit a vykysnut a nechcem ho piect. Vtedy nenadstavujem vahu ani korku? Ci ako to funguje? Vopred dakujem za rady.


  • lucylee, 10. júla 2011 o 11:50
    Tak studujem navod a je tu aj samostatny program hnetenie a vykysnutie a samostatny program na pecenie. Ten na hnetenie a vykysnutie trva 1hodinu a 30 minut, ten na pecenie si nadstavujes po 10 minutach. Ty pises ze 3x hnetenie a 3x kysnutie. Pozeram ten zakladny program a je to tu rozpisane. Asi si si len zratala minuty okrem pecenia a potom vypla pekarnicku?


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 10. júla 2011 o 13:09
    @lucylee , ja mam prednastavené od výroby tie hodnoty, skúšala som nastavovať aj inak, ale najlepší je práve taký, keď nič nemením. Kôrku by som dala strednú, ja mám pekárničku myslím len na 750 g a 1000 g chlieb. Poriadne si preštuduj návod a skúšaj. Ak ideš robiť prvý krát, asi by som najprv skúsila urobiť chlieb zo zmesi, aby si videla, ako to funguje, koľko krát miesi, pripadne kedy posledný krát miesi, kedy začne piecť, aby si podľa potreby mohla vybrať háky na miesenie. atd. Ja mám odskúšané hodnoty do pekárničky 550 g múky (miešam viac druhov) a 380 g vody, 2 lyžice olivovéhe oleja, 1 instantné droždie, 1 PL drvenej rasce, 1 KL soli, 1 KL cukru (k drozdiu). Najprv tekuté zložky a potom sypké, droždie s cukrom dávam na vrch. Neviem či som dobre pochopila tvoju otázku, keby niečo tak sa ešte pýtaj...


  • lucylee, 10. júla 2011 o 13:21
    Dakujem. No mne nie je jasne, ako sa to urobi, aby ti to cesto iba vymiesilo a vykyslo a potom pecies v rure. Ked chces aj piect v pekarnicke, tak to chapem. Nadstavis program a nechas ist. Ale ked chces iba nechat vykysnut a vymiesit? Das ten program na kysnutie a miesenie, alebo iba nadstavis zakladny program na pecenie a pred tym ako zacne piect vypnes?


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 10. júla 2011 o 14:10
    Dáš len program cesto, vtedy len vymiesi a vykysne...


  • lenkanagy, 19. júla 2011 o 16:00
    Ja som tento recept vyskusala v domacej pekarni....chlieb sa sice upiekol, ale bol ako tehla... Mozem vediet aku znacku spaldovej muky pouzivas? Ja som ju piekla z Mlyn zrno - celozrnna hladka spaldova muka. Mam dobre skusenosti aj s Ekotrendom, len cena je dost vysoka. Oproti zrnu dvojnasobna.


  • lenkanagy, 19. júla 2011 o 16:02
    Aku znacku spaldovej muky pouzivas?


  • babkamt, 24. októbra 2011 o 18:13
    Objavila som tvoj recept na chlieb.Chcem ho vyskúšať.Môžeš mi prezradiť,kde si kúpila tú formu na chlieb? Aj ja by som ju chcela.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 24. októbra 2011 o 19:53
    @lenkanagy , je to už dosť dávno čo som ten chlebík piekla, nepamätám si. Teraz kupujem v kaufe špaldovú celozrnnú hladkú a pridávam len po častiach, robím si múčnu zmes z viacerých múk. V pekárničke už nepečiem, všetko dávam do rúry. Za ten rok aj pol, čo som začala piecť chlieb pomaly vychytávam muchy, a pečenie v pekárničke ma už nebaví :-D.
    @babkamt , tú formu mám tiež z kaufu, viem len že nebola drahá, cenu si už nepamätám...


  • jurovic6, 18. novembra 2011 o 23:40
    spaldova muka sa da kupit v coop jednote za (tusim) 1.60€.ja mam tiez doma spaldovu muku ale priamo z mlynu.dal by sa chlebik piect aj z normalnej muky?


  • ancicka, 23. marca 2012 o 18:56
    Akurát som zamiesila na chlebík.Zo špaldovej som ešte nepiekla.Použila som špaldovú celozrnú muku.Dala som aj 1 malý zemiak,surový.Uvidím aký bude,ale isto bude dobrý.


  • redakcia, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 24. marca 2012 o 22:19
    takto sa podaril používateľke @ancicka :



  • bubulina, 15. júla 2013 o 07:39
    @sandratamer prosim ,v akom pomere by som mala miesat tie muky - spaldovu a hladku?chcem urobit tento chlebik, len nerada by som vykuzlila tehlu :) dakujeem



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist