Špaldový chlieb s pohánkovou lámankou fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 26. septembra 2014
Špaldový chlieb s pohánkovou lámankou (fotorecept)
Foto: iva63

Pohánková lámanka je veľmi obľúbená v mojej kuchyni. Vyskúšala som ju pridať aj do cesta na chlieb-:)

Suroviny

220 g celozrnná
30 g
1 dl
1 dc
3 g sušené
1 PL
1 PL
1 PL
1 PL
1 ČL
1,5 PL domáci
Na potretie:
Na posypanie:
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    najskôr si odvážime 30g pohánkovej lámanky a zalejeme horúcou vodou...necháme odstáť 10 minút

    Špaldový chlieb s pohánkovou lámankou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do misky dáme celozrnnú špaldovú múku, sušené droždie, zmes všetkých semienok uvedených v recepte, soľ, jablčný ocot, zamočenú pohánkovú lámanku a vlažnú vodu...hákmi vymiesime cesto

    Špaldový chlieb s pohánkovou lámankou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vymiesené cesto je nelepivé, netreba ho podsypávať múkou...preložíme ho ihneď na dosku, kde vypracujeme tvar bochníka

    Špaldový chlieb s pohánkovou lámankou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    chlebovú formu vyložíme papierom na pečenie (ja som požila formu 8x20cm) a vložíme do nej bochník...necháme voľne kysnúť 40 minút

    Špaldový chlieb s pohánkovou lámankou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    medzitým si pripravíme zmes na posypanie chleba...po jednej polievkovej lyžici zo semienok ľanových, sezamových, slnečnicových a ľanových vločiek

    Špaldový chlieb s pohánkovou lámankou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    nakysnutý chlieb po 40 minútach z vrchu postriekame studenou vodou a dobre posypeme semienkami

    Špaldový chlieb s pohánkovou lámankou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    necháme ešte 5 minút postáť

    Špaldový chlieb s pohánkovou lámankou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    rúru si dobre rozohrejeme na 220 stupňov, vložíme do nej chlieb a pečieme prvých 10 minút pri teplote 220 a potom znížime na 180 stupňov a pečieme 30 minút...po uplynutí času pečenia vyberieme chlieb z formy, odstránime papier na pečenie a ešte voľne na mriežke v rúre chlieb dopečieme asi 10 minút... (môj chlebík na jednej strane praskol, ale to nevadí...na chuti mu to neubralo a kôrka bola aj tak veľmi chrumkavá)

    Špaldový chlieb s pohánkovou lámankou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    upečený chlieb preložíme na mriežku a necháme vychladnúť

    Špaldový chlieb s pohánkovou lámankou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    vychladnutý chlieb nakrájame na tenké krajíčky

    Špaldový chlieb s pohánkovou lámankou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a takto vyzerá chrumkavá kôrka.... prajem Vám dobrú chuť-:)

    Špaldový chlieb s pohánkovou lámankou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

frezia
Krasny chlebik, vyskusam aj tento. Uz je ulozeny.
martamm
Ivka, cim nas este prekvapis? Obdivujem Tvoju fantaziu, chlebik vyskusam, ale drozdie vymenim za kvasok :)
marcel83
Ivka, parádny je. Ani na tvare "okžielka" nieje vidno, že bol pečený vo forme na biskupský.
zolik
Dakujem za urcite vyborny Chlieb. Vyskusam, ukladam, za 5.
sovicka46
chlebik vyzera uzasne, nepochybujem ze je vynikajucej chuti, mnam, ukladam recept a urcite vyskusam (y)
katka78
Súhlasím s @kuku do bodky. Jedna z najlepších pekárok chleba a pečiva na vareche. "Mám" tu asi 3 osoby na ktoré by som sa s absolútnou dôverou obrátila s prípadným problémom s pečením chlebíka. Vy ste jedna z nich. Moja poklona.
staja
@Iva63 , ďalší krásny chlebík do mojej chlebovej zbierky, ukladám, vyskúšam. Inak dnes som piekla podľa teba celozrnný ovsený.
Tá lámanka nejako podstatne zväčší objem toho cesta, alebo je to z dvojnásobnej dávky?
iva63
srdečne Vám všetkým ďakujem za milé komentáre, za uloženie aj hodnotenie môjho receptu...
veľká vďaka patrí všetkým Vám, ktorí moje recepty skúšate a ste spokojní -:)
veľmi ma to posúva stále dopredu, aby som sa snažila ponúknuť vždy niečo nové a kreatívne...ďakujem
iva63
@marcel83 máš pravdu, že chlebík nemá hranatý tvar z formy na biskupský chlebik...ale je to preto, že cesta bolo dosť málo, je iba z 250g...chlebík mal dostatok priestoru, aby nabral krásne "guľaté" tvary, ako keby sa piekol voľne na plechu
iva63
@kukulienka71 ešte raz ďakujem
@katka78 zo srdca ďakujem, je to pre mňa veľká "výzva"do ďalšej práce...ďakujem a vždy rada poradím aj pomôžem-:)
@staja to je pre mňa najväčšia radosť, keď moje recepty majú úspech...rada pečiem a teší ma, že práve chlebík a pečivo od mňa chutí aj Vám...čo sa týka pohánkovej lámanky, tak žiadny iný význam ako "chuťový" v ceste nemá...jednoducho som ju zabarila, lebo sú v nej aj šupky a horúca voda ju pekne zahustila-:)..túto hmotu som len pridala do cesta
salinka
Keby takýto chlebík ponúkali v obchode....no nič, musím nejaký napiecť:-)
staja
Keď som ten celozrnný ovsený rozkrájala, vyzeral takto:
(aj manželovi pochutil taký čerstvo upečený)



eviana
@iva63 , radosť pozrieť na ten Tvoj krásny chlebík... a isto potešenie ochutnať... Ivka tlieskam :) 5*
kvietokniki
Dobrý deň, chlebík som už piekla druhý krát. No priznám sa stále sa mi lepí. Prvýkrát ma napadlo, že málo múky som dala tak som dnes pridala a aj tak sa lepilo cesto. Čoho by som mala pridať, aby sa mi nelepil? Ďakujem. Ale keď odmyslím to lepenie chuťovo je skvelý. Určite odporúčam. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia