Špaldové tortilly s medvedím cesnakom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 1. mája 2016
Špaldové tortilly s medvedím cesnakom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Tortilly, či chlebové placky :-) Pre zmenu z mixu špaldovej a kukuričnej múky s príchuťou medvedieho cesnaku :-)

11ks
porcií

Suroviny

700 g
100 g
1 dl
3/4 dl
2 dl
2 - 2,15 dl
1 PL
2 PL
100 g




Postup

  1. 1

    Potrebujeme 100 g medvedieho cesnaku, ktory oplachneme, osusime a pokrajame celkom nadrobno...

    Špaldové tortilly s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky dame obe muky, sol aj cukor a premiesame lyzicou. Potom pridame cesnak a znova dobre premiesame s mukou. Potom pridame jogurt, mlieko, olej a 2 - 2,15 dl vody. Dajte najprv 2 dl a potom uvidite, ci este bude treba .Cele dobre premackame medzi prstami. Dostaneme vlacne, pomerne mäkke a dost lepive cesto. Poprasime ho mukou a zopar krat este dobre premiesime, ak treba tak este pocas miesenia popraste mukou. Napokon cesto nechame 25 - 30 minut odpocivat..

    Špaldové tortilly s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Oddychnute cesto vyklopime na pomucenu dosku, urobime valec a pokrajame ho na 11 rovnakych casti. Kazdy kusok cesta este vymiesime do bochnika...

    Špaldové tortilly s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Necakame s cestom, ale hned s nim zacneme pracovat. Pomocou muky vyvalkame bochnicek na kruh hrubky 4 - 5mm, nie tensie. Toto cesto je o nieco jemnejsie, nez cesto z obycajnej hladkej muky. Ale musi take byt ,lebo ta kukuricna muka tam dostatocne spuchne a keby ste to urobili na hustejsie, tak by ste mali dost tvrde a menej ohybne Tortilly/placky :-) Vyvalkane cesto opekame z oboch stran na suchej panvici na strednom ohni. Ja som robila v pizzamatiku na c. 3,5 - 4. Placky som po upeceni ukladala na seba, zakryla alobalom a este utierkou, aby nevychladli a aby boli mäkke :-)

    Špaldové tortilly s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Niekolko placiek som ponatierala maslom a ostatne som nechala len tak bez :-) Su chutovo vyborne, aj jedny aj druhe. Mozete ich jest len takto same k nejakej polievke, alebo si do nich zakrutit pecene mäso a salat. Celkom ako s obycajnymi Tortillami. Rozdiel je v tom, ze tieto su o trosicku hrubsie a ovela sytejsie, to robi ta kukuricna muka :-) Dobru chut a nech sa vam vydaria ;-)

    Špaldové tortilly s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Len pre info pridavam fotku, ze ake muky som pouzila ja. U nas su len T700-ky spaldove, ale kludne mozte pouzit od 600 do 800 ,iba vodu budete musiet prisposobit :-)

    Špaldové tortilly s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

klukodvody
Tak kukuřičnou mouku používám ale špaldovou jsem ještě vážně nezkoušel . Ale vypadá to tak dobře, že ji koupím a vyzkouším. Uložil jsem a 5*.
monty469
Medvedí cesnak nemám, ale mohla by som dať špenát, či žihľavu a pridať klasický cesnak že? Máš ich vydarené, si šikulka :-)
jack
Páčia sa mi veľmi.Pekný recept.
kimlo
To je super, skúsim zužitkovať medvedí cesnak čo mam v mrazaku... 5*
haji
Krásný recept s bezva názorným postupem. Určitě by mi chutnalo! Díky Cesmínko!
havino
ja ako @marianka , len mi hod sem jednu, aj dve radšej, ja ich môžem hoc kedy, samé, s niečím, to je jedno, ani chlieb nemusím, ukladám si ich, s kukuričnou som ich ešte nerobila a ked medvedí nebude už, nič sa nedeje. U nás je špaldová kuchenmajster 630 a 820, ale čo mám od polohrubej, hladkej, hrubej z jedného mlyna, tak neviem číslo, nepíšu, ale sú výborné tiež.
staja
Láka ma to vyskúšať, plnené tortilly môžeme, určite budú chutné aj neplnené a bez medvedieho cesnaku, ktorý tu už skončil. Alebo tam skúsim dať za lyžicu medvedieho pesta? Mám aj také bez orieškov.
cesminaz
Velmi pekne vam dakujem vsetkym za NAHLIADNUTIE A ZA VASE MILE KOMENTARE :-) @monty469 isteze mozes dat aj zihlavu,ci spenat,len ich pokrajaj dobre na drobno a pridaj niekolko strucikov cesnaku ak chces :-) @klukodvody skus aj spaldovu kludne,je to vynikajuca muka.Ja som sa ju naucila pouzivat tiez tu na Vareche vdaka druhym velmi sikovnym varechackam ;-P No a teraz uz mixujem bez problemov aj ine druhy muk! ;-) @havino ja taky problem s druhami muk nemam :-)) kedze u nas sa da kupit jedine hladka T700-ka spaldova. Kupujem bud babicku spaldovu,alebo spar spaldovu.Su sice rovnako cislovane,ale vsimla som si,ze ta sparova potrebuje na ten isty recept onieco menej vody,nez ta babicka..A psenicne hladke su T480-ky. Ale to cislovanie je v podstate jedno,lebo sa to lisi v kazdej krajine.To co je u nas T480 u teba moze byt prave T550 :-) Cize tam zato velky rozdiel urcite nebude :-) Treba len trocha davat pozor s tekutinami,co sa do cesta pridavaju (mlieko,voda) kvoli tym moznym malym rozdielom v mukach medzi inymi krajinami :-) Pouzi kludne taku hladku aka sa u vas predava :-) Co sa tyka kukuricnej muky v plackach,ta im da taku inu chut a su aj sytejsie.Ak budes mat naladu a prilezitost,tak vyskusaj :-) Pekny den vsetkym :-)
cesminaz
@staja urcite su chutne aj bez cesnaku.To pesto tam kludne daj aj 2-3PL,len to musis nejako tak zamiesat do toho,aby si to mala rovnomerne v ceste a nie v hrciach.Alebo to rozmiesaj v tekine co ide do cesta :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia