Špaldové pirohy s marhuľovým lekvárom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 29. apríla 2016
Špaldové pirohy s marhuľovým lekvárom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Pirohy sú známa dobra klasika.Pochutia si na nej deti i dospeli :-)

5-6 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks
0,5 ČL
2,5 - 2,75 dl
Plnka:
Obalenie:
4 dl
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    V miske si lyzicou premiesame muku so solou.Potom pridame vajce a 2,5 az 2,75dl vody.Cele dobre premačkame :-) Cesto ma byt polotuhe,vlacne a trochu lepkave.Ale bude sa lepit len o vase ruky,nie o misku :-) Pomocou muky ho este premiesime do bochnika,ktory poprasime trochou muky a nechame oddychnut 25minut...Ja pouzivam špaldovu hladku T700.

    Špaldové pirohy s marhuľovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatial si pripravime na obalovanie struhanku..Ja som pouzila struhanku z hnedeho chleba,je velmi dobra :-) Je to pol psenicny a pol ražny chlieb. V panvici si rozohrejeme olej a struhanku opekame za staleho miesania cca.10 minut,to budete vidiet :-) Hneda struhanka tmavne trocha tazsie a musite si dobre oči otvorit :-) Ked sa nam upiekla,tak ju dame bokom.Este do teplej,nie do horucej,dame krystalovy a aj praskovy cukor podla chuti a premiesame.Takto odlozime struhanku bokom..

    Špaldové pirohy s marhuľovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Oddychnute cesto si na pomucenej doske vyvalkame na hrubku 2mm.Je to jemne cesto,takze musi mat 2mm.Lepsie je vyvalkat si obdlznik,budete mat menej zbytkov.Cesto si po vyvalkani pokrajame na kocky,alebo mensie obdlzniky.Do kazdeho dame kusok lekvaru,uzavrieme a este vidlickou popritlacame kraje..

    Špaldové pirohy s marhuľovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pirohy davame do vriacej,trocha osolenej vody.Odkedy vyplavaju na povrch a voda zacne vriet,odvtedy pocitajte 5-6minut.Mozno sa vam ten cas zda vela,ale nieje.Mam to uz odskusane,pri 3-4minutach su uvarene len do polovici..Ale kludne mozte jednu vybrat a zahryznut do nej :-) Nasledne uvarene pirohy povyberame do sitka a oplachneme studenou vodou.Nechame ich odkvapkat..

    Špaldové pirohy s marhuľovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Napokon pirohy premiesame so struhankou a mozme podavat :-) Cesto je velmi dobre,drži dobre dokopy a lekvar vobec nevytecie.Ta struhanka z tmaveho chleba im dava tiez trocha inu,ale velmi dobru chut :-) Podavame teple i studene. Dobru chut..

    Špaldové pirohy s marhuľovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

terinka55
Dávam Ti 5*, si veľmi šikovná. Krásne spracovanie a určite skvelá chuť. U Teba však neprekvapuje, dokonalé ako vždy!
luss44
šikovnica si, akú dobrotu si navarila :) špaldovú máme radi, napr. palacinky už z inej ani nerobím, aj Tvoje pirohy musia byť skvelé
haji
Recept je pro mě moc zajímavý - pirohy ze špaldové mouky, se strouhankou tmavou, kterou neznám. K tomu plněné meruňkovou marmeládou, tak to ano, to můžu. Jsi šikovná, Cesmínko, krásné fotky, vůně náramná se táhne až k nám! Děkuji za recept!
cesminaz
@terinka55 dakujem za mile slova :-) potesili velmi @luss ja zasa uz ine pirohy ani nerobim :-) su vyborne! Vyskusaj. Mila @katka78 dakujem krasne za tvoje nahliadnutie :-) @haji tesi ma,ze ta recept zaujal.S tou tmavou struhankou som si to vymyslela sama :-) no mozno to robi takto aj iny.Pirohy su vyborne,ak budes mat moznost,tak vyskusaj :-)
neposed
mám rada špaldovú múku, dávam ju skoro všade miesto pôvodne uvedených v recepte. A recept je "spomienka na zašlé mládí"- no proste super!
afataga
tak toto je zas robota pre vraha :-), ja neviem jest sladke ako obed, ale po obede zo tri ako zakusok by som zblajzla :-)
1x danda3
danda3
Krásny recept, pirohov som sa čosi narobila, keď boli synovia doma, aj na slano aj na sladko.
izabella929
juj, či som ich už dávno nerobila a ako veľmi ich mám rada...nádherné a veľmi chutné šikulienka naša.-)
cesminaz
@neposed je to presne tak,kazdy recept si vie clovek prisposobit podla vlastnej chuti a potreby :-) Dakujem za komentik. @afataga :-))) ale prossiim ta :-))) Urcite je s tym menej roboty,nez s tym drobnuckym "manti" :-)) Ani ja nezvyknem jest sladke ako hlavne jedlo,nezoberie mi to hlad :-) Ja si dam sladke ked mam nato chut :-) presne ako @zuzanka ci uz na ranajky,veceru,olovrant...;-)) @danda3 @izabelka dakujem vam za mile komentiky :-) zelam pekny den.