Špaldové banketky

Autor receptu: paploska

Recept mám od mamky a po prvý krát sme ho vyskúšali asi keď som mala 12 rokov :-), teda poriadne dávno. Odvtedy už máme v obchodoch aj zdravšie ingrediencie, a tak som ten pôvodný recept upravila a podľa mňa aj vylepšila :-)

70
porcií
70 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si kvások z droždia, 1,5 dc vlažného mlieka a trošky cukru. Ku kvásku pridáme múku, zvyšný cukor, mlieko, maslo a soľ. Na soľ pri kysnutom ceste nesmieme nikdy zabudnúť, cesto bude nejedlé. Necháme vykysnúť. Ja som ich tentokrát robila z polovičnej dávky a cesto mi miesila pekáreň :-).
  2. V prípade, že ich robíte z 1 kg múky cesto rozdelíme na 6 rovnakých bochníkov a z každého vyvaľkáme 30 cm kruh.
  3. Kruh rozdelíme na 8 trojuholníkov. Ktoré zvinieme do tvaru rohlíčkov, začíname od širšej časti.
  4. Banketky necháme podkysnúť asi 10 min., potrieme vajíčkom, posypeme makom alebo sézamom a pečieme vo vyhriatej rúre. Dobrú chuť.