Špaldové banketky
Autor receptu: paploska
Recept mám od mamky a po prvý krát sme ho vyskúšali asi keď som mala 12 rokov :-),
teda poriadne dávno. Odvtedy už máme v obchodoch aj zdravšie ingrediencie, a tak som
ten pôvodný recept upravila a podľa mňa aj vylepšila :-)
70 porcií |
70 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si kvások z droždia, 1,5 dc vlažného mlieka a trošky cukru. Ku kvásku pridáme múku, zvyšný cukor, mlieko, maslo a soľ. Na soľ pri kysnutom ceste nesmieme nikdy zabudnúť, cesto bude nejedlé. Necháme vykysnúť. Ja som ich tentokrát robila z polovičnej dávky a cesto mi miesila pekáreň :-).
- V prípade, že ich robíte z 1 kg múky cesto rozdelíme na 6 rovnakých bochníkov a z každého vyvaľkáme 30 cm kruh.
- Kruh rozdelíme na 8 trojuholníkov. Ktoré zvinieme do tvaru rohlíčkov, začíname od širšej časti.
- Banketky necháme podkysnúť asi 10 min., potrieme vajíčkom, posypeme makom alebo sézamom a pečieme vo vyhriatej rúre. Dobrú chuť.