Špaldová vianočka vegan

veganvidya - fotkaveganvidya, 9. augusta 2013

Recept pochádza z knihy Cukroví a moučníky tentokrát zdravě! od Elišky Škvařilovej a Jiřiny Borkovej.

60 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
150 g
30 g
80 g
80 g za studena lisovaný
300 ml
0,5 ks bio
50 g nesírené
50 g sekané alebo mandle
1 ks bio
 štipka
 štipka




Postup

  1. 1

    Rastlinné mlieko zohrejeme, aby bolo teplé, ale nie horúce. Zmiešame ho s olejom. Suché suroviny zmiešame v mise, zhrnieme ich na kôpku, v strede urobíme jamu, do ktorej nalejeme časť mlieka s olejom. Postupne spracúvame cesto a prilievame tekutinu.

  2. 2

    Vypracujeme cesto - zo začiatku sa vám bude zdať možno pririedke, ale po vykysnutí sa tekutina do celozrnnej múky vpije (viac ako pri bielej múke).

  3. 3

    Necháme kysnúť - ja som nechala kysnúť až 2 hodiny, môžete aj viac, cesto vykysne aj skôr, ale je dobré ho niekoľkokrát "zraziť" a nechať znovu kysnúť, tak bude mať správnu hustotu a bude sa s ním lepšie pracovať.

  4. 4

    Potom upletieme vianočku: cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí. Z troch upletieme vrkoč - základňu, ktorú preložíme na plech s papierom na pečenie. Ďalšie dve časti spolu prepracujeme, rozdelíme na tri časti a znovu upletieme vrkoč - druhé poschodie, ktoré preložíme na základňu. Poslednú časť rozdelíme na tri časti, upletieme vrkoč a položíme navrch.

  5. 5

    Vianočku spevníme 3 špajdľami a necháme ešte aspoň 30 min kysnúť na teplom mieste. Potom ju potrieme vlažným rastlinným mliekom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 C. Pri tejto teplote pečieme 7 - 10 minút (rúru neotvárame). Potom teplotu znížime na 150 C a dopekáme ešte asi 45 - 50 minút (alebo v závislosti od rúry). Od polovice až po koniec pečenia ešte asi 3 - 4krát potrieme rastlinným mliekom.

    Špaldová vianočka vegan - obrázok 5
  6. 6

    Vianočka je hotová vtedy, keď sa na testovaciu špajdľu nelepí cesto. Preložíme ju na mriežku, potrieme rastlinným mliekom, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Z tejto dávky vyjde 870-gramová upečená vianočka. Pozn.: ja som namiesto hrozienok a orechov použila sekané datle, slnečnicové a ľanové semienka, lebo iné som nemala.

    Špaldová vianočka vegan - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť.

    Špaldová vianočka vegan - obrázok 7

Diskusia k receptu

eternallove
Dakujem za vyborny recept <3 robila som vianocku prvy krat a chutila nam ;) ukladam recept aj do buducna :)
shortylago
Vianocka mi pekne nakysla aj sa mi podarilo upliest poschodia, ale ked som ju nechal este poslednu polhodinu pred pecenim tak sa splasla. Dokonca som aj spajdle napichal ale nepomohlo. Ked som ju dopiekol tak bola uz celkom splasnuta :/
Kde robim chybu?
Dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia