Šošovicový šalát s kuskusom fotorecept

kecemis - fotkakecemis, 13. februára 2017
Šošovicový šalát s kuskusom (fotorecept)
Foto: kecemis

Ci uz samostatne alebo ako priloha, hodi sa. K priprave cvikle som bol inspirovany receptom varechoveho kolegu @tutikompoty za co mu dakujem.
Zobraziť celý popis
Ci uz samostatne alebo ako priloha, hodi sa. K priprave cvikle som bol inspirovany receptom varechoveho kolegu @tutikompoty za co mu dakujem.
Karamelizovaná cvikla s feta syrom

6-8
porcií
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2/3 pohára
1 pohár
1 ks
1 ks hrubostenná
1/2 ks
1/3 pohára
1/4 pohára
2 KL (alebo dijonská)
100 g
Glazovaná cvikla:
2 ks
1 PL
1/2 pohára
2 KL
1 KL strúhaná
Na posypanie:
 opražené (alebo sezamové semienka)




Postup

  1. 1

    Cviklu som riadne vyrajbal, osusil a pokvapkal olivovym olejom a trosku posolil. Zabalil do alobalu a dal do rury vyhriatej na 200 stupnov na 1 az 2 hodiny, podla velkosti cvikle.

    Šošovicový šalát s kuskusom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dal som varit sosovicu a kuskus, samozrejme podla navodu. Ja som pouzil zmes izraelskeho kuskusu a quinoy. Pokial sa varilo nakrajal som uhorku zbavenu semienok, aby som mal co najmenej vody. Tak isto som pokrajal papriku, snazil som sa na rovnake kusky, ale bez pravitka mi to nejak nejde. Cibulu som nakrajal na drobno. Vsetko som umiestnil do misky. Pripravil som si dressing v mensej miske. Zmiesal som olivovy olej, citronovu stavu, horcicu a sol a korenie podla chuti. Dobre premiesal a zalial zeleninu. Ked mi troche vychladla uvarena sosovica a kuskus, primiesal som to k zelenine a dal do chladnicky, aby sa chute trocha prepojili.

    Šošovicový šalát s kuskusom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po hodine pecenia cvikle som vyskusal nozom ci uz je v poriadku. Ak ide lahko, je pripravena na spracovanie. Ak nie kontrolujem kazdych 15 minut. Moja sa piekla asi 1 hodinu a 15 minut. Vybral som ju a odbalil, papierovym obruskom ocistil, olupal od koze, ide to velmi lahko a nechal trochu vychladnut. Medzitym som dal do mensej panvice rozohriat balzamikovy ocot, 2 KL cukru a struhanu pomarancovu koru. Na vysokej teplote som miesal a miesal az kym sa mi zmes nezredukovala na sirupovu konzistenciu. Vychladnutu cviklu som nakrajal na mensie kusky, dal na tanier a prelial, premiesal so sirupovym balzamicom. Nakoniec posypem orestovanym sezamom alebo, co mi chuti viac nahrubo nasekanym a na sucho oprazenymi pistaciami. Salat posypem feta syrom.

    Šošovicový šalát s kuskusom (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

kukulienka71
jaj, robíš mi poriadne chute, mám doma len bulgur, ale šošovica čaká na linke, no niečo bude po tvojom...cviklu si tam parádne trafil k tomu primontovať, chválim tvoje kombinátorské vlohy zas a znova.
katka78
Mne zas, na rozdiel od @kuku , takáto cvikla nereže, ja najradšej surovú, pečená mi je veľmi sladká. Ale šalát ukladám, veľmi sa mi páči! V poslednej dobe som nenormálne strukovinová, ani toľko nemôžem.
kecemis
Dakujem dievcata, @Katka ved prave, je sladka takze to balzamiko to troche vybalancuje. Ja zas nerad na surovo. Ale hlavne mi slo o salat a budem rad ak vyskusas.
siisa
Si veľmi šikovný kuchár, takéto šaláty ja teda môžem :) Chválim a 5*
izabella929
@kecemis , zaujal ma tvoj šalát..priznám sa zatiaľ v mojej kuchyni nepoužívam kuskus, možno robím chybu..ale tie chute sú veľmi zaujímavé..tiež mám radšej cviklový šalát zo surovej..ale každý máme svoje zvyky aj chute..chválim tvoj šalát aj tvoju šikovnosť..)
katka78
@Kecemis (13.2.2017 16:20) Verím, že chuťovo sa skvele dopĺňajú, len ja proste nemám rada tú jej chuť upečenú, ale veď na tom predsa vôbec nezáleží, ja zas viem, že mnoho ľudí, rovnako ako ty, neradi cviklu surovú. Ako zvykla @rea1 hovoriť (ktovie kde je, chýba mi jej humor a nadhľad), chute a facky sú rôzne. Btw, šalát je hotový, chladí sa na zajtra, už sa naňho teším ☺.
stanci11
@Kecemis riadne kreatívny recept! :) určite pripravím...som veľmi zvedavá na prepojenie chutí ;)
kecemis
@katka to je predsa v poriadku. kazdy mame svoju chut a preto tu davame recepty hlavne ako inspiraciu a kazdy si to moze prisposobit podla svojej chute. A @rea1 chyba aj mne ale som si isty ze aj viacerim tu na vareche. A nie je jedina ktora tu chyba, teda aspon mne. Budem rad ked das vediet ako dopadol salat. Vdaka za doveru.
@Stanci dakujem.
ampara
Tak týmto receptom si mi vytrhol tŕň z päty. Na večeru príde syn s budúcou nevestou,ktorá papá iba zdravé jedlá bez mäsa. Synovi urobím francúzske zemiaky ,ale s touto Tvojou špecialitou zabodujem u jeho frajerky. Vďaka za inšpiráciu,bežím do obchodu pre suroviny a Tebe beží 5 hviezd!
haji
Krásná práce, suroviny, postup, fota, to vše připravené s láskou, co víc si přát?! Díky za receptíky, inspiraci, jsi moc šikovný!!
katka78
@Kecemis (14.2.2017 06:20) je to presne ako píšeš. Čo sa týka šalátu - akú mala takú dala - už veľmi doma nedržím kuskus, zato bulgur áno. Ten bol zároveň jedinou zmenou v inak do bodky dodržanom recepte. Ešte aj tie doporučené pisty som dala, mňam! Šalát je super, už plánujem opakovačku pre najbližšiu návštevu. Je perfektný sám o sebe, ale aj ako príloha, viem si ho predstaviť aj na grilovačke. Veľká vďaka za jednoduchý, ale skvelý recept! Maj sa pekne ☺


1x hanis
kecemis
@Ampara (14.2.2017 10:52)
Dakujem a som rad ak pomoze. Budem este radsej ak das vediet ako to dopadlo.