Šošovicový prívarok

redakciaRedakcia, recept pridal: 22. augusta 2009 11:57Ďalšie jeho recepty

Suroviny


Postup prípravy receptu

Šošovicu preberieme, dáme do misky a necháme namočenú asi 2 hodiny. Potom ju dáme do hrnca aj s vodou, v ktorej bola namočená, pridáme bobkový list (nesolíme, abysa rýchlejšie uvarila), prikryjeme a varíme na miernom ohni domäkka, asi 15–20 minút.

Očistíme zemiaky, pokrájame ich na malé kocky a uvaríme v osolenej vode.

Z oleja a múky spravíme zápražku, odstavíme, môžeme do nej pridať mlieko alebo smotanu a poriadne premiešame, aby sa nevytvorili hrudky.

Potom ju pridáme k šošovici, rozmiešame, osolíme a varíme 5–10 minút. Potom pridáme uvarené zemiaky a ak treba, ešte dolejeme mliekom a okyslíme octom.

Šošovicový prívarok podávame s údeným vareným mäsom, párkom alebo volským okom a chlebom.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

7 komentárov k receptuMožnosť mazania komentárov autorom receptu bola zrušená na základe diskusie s používateľmi. Nech nie je diskusia na Vareche o cenzúre názorov, ktoré sa nám nepáčia, ale o receptoch, varení a jedení. Každému chutí niečo iné, koľko ľudí toľko chutí. Tak sa nehádajme, a radšej vylepšujme recepty.
  • prezyvka, 3. decembra 2009 o 13:54
    vyborne !!!ale aj s udenym!!!!!!!!


  • stanuska65, 4. októbra 2010 o 16:44
    milujem ten privarok !!!! vybornyyyy :)


  • jankinka, 8. apríla 2011 o 13:22
    Tak toto vyzera dobre a rychle. Idem to vyskusat.


  • dadulinka, 23. októbra 2012 o 11:57
    výborné,jednoduché,mňam mňam :-))


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 3 komentárov)
  • petosmeto, 21. septembra 2013 o 12:17
    Dakujem za recept.
    Ale ten piaty bod je cesta do nemocnice. :-)
    Ja si k tomu dam len zeleninku, popripade bielu ryzu.
    A kvoli bielkovinovej kompletnosti je dobre pridat celozrnnu obilovinu.
    Ak sa jej ale prida vela, uz to nieje delena strava, tak preto je najlepsie pridat klicene obiloviny v pomere 1:4 k sosovici.

    Este k namacaniu, 2 hodiny su malo.
    Ma sa namacat 7 hodin v teplej vode a idealne je aj pridat trochu vinneho octu a citronovej stavy, enzym fytaza tak potom lepsie pracuje. Pri 60 stupnoch, kyslom pH 5.5 pracuje tak dobre, ze odbura rovnake mnozstvo fytickej kyseliny za 3 hodiny, ako pri 18 hodinovom namacani v studenej vode.
    Strukovina sa tak stava konecne stravitelnou, plna prospesnych mineralov. Sosovica je asi najlepsie stravitelna strukovina.

    Pre viac info, co hrozi pri nespravnom namacani a nedostatocnom odburani anti-nutrientov:
    » paleoparents.com/featured/how-do-grains-legumes-and-dair...

    » paleoparents.com/featured/how-do-grains-legumes-and-dair...

    » www.healingnaturallybybee.com/articles/foods18.php...


  • petosmeto, 21. septembra 2013 o 13:48
    Aha, a tu vodu, v ktorej je namocena strukovina, rozhodne vyliat, preplachnut to a na varenie pouzit novu. Vyplavuju sa do nej totiz inhibitory enzymov, ktore potom narusuju travenie a zatazuju pankreas. Preto sa namacalo, aby sa odstranili a jedlo bolo lahsie stravitelne, cize tu vodu treba vyliat.


  • fitzuzka, 21. marca 2014 o 16:49
    To mäso si aj ja už odpúštam lepšie mi potom trávi , väčšinou sa dáva údené alebo klbáska ...ja ked mäso tak kuracie ..

    to o tej vode som nevedela , ja že sa dáva šošovica aby zmäkla
    inak čo som sa dočítala na internete je to nedocená potravina
    pomáha schudnút alebo naopak nabrať svaly a obsahuje kopu energie a vitamínov
    » zabavicka.sk/brucho/sosovica-energia-pre-zdrave-chud...


    a sem tam ujde prdík :)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v chorvátskej Dalmácii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Andrea2005 z Chorvátska.

Varecha 17/2014: Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.

Veľká noc v Holandsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes píše Janger.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist