Šošovicový prívarok

redakciaRedakcia, recept pridal: 22. augusta 2009 11:57Ďalšie jeho recepty

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

Šošovicu preberieme, dáme do misky a necháme namočenú asi 2 hodiny. Potom ju dáme do hrnca aj s vodou, v ktorej bola namočená, pridáme bobkový list (nesolíme, abysa rýchlejšie uvarila), prikryjeme a varíme na miernom ohni domäkka, asi 15–20 minút.

2

Očistíme zemiaky, pokrájame ich na malé kocky a uvaríme v osolenej vode.

3

Z oleja a múky spravíme zápražku, odstavíme, môžeme do nej pridať mlieko alebo smotanu a poriadne premiešame, aby sa nevytvorili hrudky.

4

Potom ju pridáme k šošovici, rozmiešame, osolíme a varíme 5–10 minút. Potom pridáme uvarené zemiaky a ak treba, ešte dolejeme mliekom a okyslíme octom.

5

Šošovicový prívarok podávame s údeným vareným mäsom, párkom alebo volským okom a chlebom.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 5 ľudí (4,8 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • Vymazať

    prezyvka, 3. decembra 2009 o 13:54
    vyborne !!!ale aj s udenym!!!!!!!!


  • Vymazať

    stanuska65, 4. októbra 2010 o 16:44
    milujem ten privarok !!!! vybornyyyy :)


  • Vymazať

    jankinka, 8. apríla 2011 o 13:22
    Tak toto vyzera dobre a rychle. Idem to vyskusat.


  • Vymazať

    dadulinka, 23. októbra 2012 o 11:57
    výborné,jednoduché,mňam mňam :-))


  • Vymazať

    petosmeto, 21. septembra 2013 o 12:17
    Dakujem za recept.
    Ale ten piaty bod je cesta do nemocnice. :-)
    Ja si k tomu dam len zeleninku, popripade bielu ryzu.
    A kvoli bielkovinovej kompletnosti je dobre pridat celozrnnu obilovinu.
    Ak sa jej ale prida vela, uz to nieje delena strava, tak preto je najlepsie pridat klicene obiloviny v pomere 1:4 k sosovici.

    Este k namacaniu, 2 hodiny su malo.
    Ma sa namacat 7 hodin v teplej vode a idealne je aj pridat trochu vinneho octu a citronovej stavy, enzym fytaza tak potom lepsie pracuje. Pri 60 stupnoch, kyslom pH 5.5 pracuje tak dobre, ze odbura rovnake mnozstvo fytickej kyseliny za 3 hodiny, ako pri 18 hodinovom namacani v studenej vode.
    Strukovina sa tak stava konecne stravitelnou, plna prospesnych mineralov. Sosovica je asi najlepsie stravitelna strukovina.

    Pre viac info, co hrozi pri nespravnom namacani a nedostatocnom odburani anti-nutrientov:
    » paleoparents.com/featured/how-do-grains-legumes-and-dair...

    » paleoparents.com/featured/how-do-grains-legumes-and-dair...

    » www.healingnaturallybybee.com/articles/foods18.php...


  • Vymazať

    petosmeto, 21. septembra 2013 o 13:48
    Aha, a tu vodu, v ktorej je namocena strukovina, rozhodne vyliat, preplachnut to a na varenie pouzit novu. Vyplavuju sa do nej totiz inhibitory enzymov, ktore potom narusuju travenie a zatazuju pankreas. Preto sa namacalo, aby sa odstranili a jedlo bolo lahsie stravitelne, cize tu vodu treba vyliat.


  • Vymazať

    fitzuzka, 21. marca 2014 o 16:49
    To mäso si aj ja už odpúštam lepšie mi potom trávi , väčšinou sa dáva údené alebo klbáska ...ja ked mäso tak kuracie ..

    to o tej vode som nevedela , ja že sa dáva šošovica aby zmäkla
    inak čo som sa dočítala na internete je to nedocená potravina
    pomáha schudnút alebo naopak nabrať svaly a obsahuje kopu energie a vitamínov
    » zabavicka.sk/brucho/sosovica-energia-pre-zdrave-chud...


    a sem tam ujde prdík :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 18/2015: Poklady slovenskej kuchyne Poklady slovenskej kuchyne
Časopis Varecha v piatok 1. mája v denníku Pravda.


TOPlist