Šošovicový prívarok

mardo - fotkamardo, 14. februára 2012
Šošovicový prívarok
Foto: mardo

Predvcerom som nan dostal chut... tak som si ho urobev....

4
porcie
15 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 hrste
3 ks
5 ks
200 ml
200 ml
1 ks
1 ks
2 ks
2 ks
1 ks
1 l
4 ks
4 ks




Postup

  1. 1

    Podme na to. Vyvar nam bubla, do kastroliku nalejeme cerstvu vodu a nechane ho v dosahu. Posluzi nam nakoniec na stratene vajicka. Sosovicu som si namocil pred tym, cca tri a pol hodinky do vody. Takze som mal dost casu na ine veci. Ocistit zeleninu, napriklad. Vsetko budeme robit v jednom hrnci, takze podla seba vyberte taky , co vam najviac vyhovuje. Zacneme. Na olivovom oleji si pekne oprazime pancettu z oboch stran, ta nam pekne doplni nase jedlo spolu s vajickom a olivovy olej dostane prijemny slaninovy zaklad. Polozime ju vedla na tanier, trosku nam vyschne a stvrdne, presne taku ju potrebujeme. Olivovy olej uz ma tu spravnu teplotu, takze to vyuzijeme a pridame nakrajanu mrkvu a stonkovy zeler, porestujeme a postupne pridame nakrajanu cibulu a na kocky nakrajany cesnak. Vsetku zeleninu premiesame a este chvilu orestujeme. Teraz prichadza na rad biele vino, doda nasemu jedlu kyslost. Zeleninku zalejeme nasim vinom a pockame az sa alkohol odpari. Pridame sosovicu aj s vodou v ktorej bola namocena, bobkovy list, tymian, osolime, okorenime, podlejeme vyvarom, vyzmykame jednu polovicu citronu priamo do hrnca a nechame dusit na miernom ohni cca jednu hodinku. Zostava nam uz len ocistit a nakrajat zemiaky. Jeden som si nechal, nastruhal som ho a ked som do hrnca po hodinke pridaval zemiaky, dal som ho tam spolu s nimi. Pekne nam privarok zahusti. Pockame az sa nam zemiaky uvaria a na zaver pridame smotanu. Pekne pomaly. Povarime a nechame odstat. Ked nam teplota klesne, pridame aj druhu polovicu citrona, vsetku stavu a vsetko premiesame. Ta vona vsetkej zeleniny, tymianu a citronu. Neskutocne.

    Šošovicový prívarok - obrázok 1
  2. 2

    Privarok mame hotovy, poslednou vecou budu stratene vajicka. Priprava je jednoducha. Ako sme si na zaciatku pripravili kastrolik s vodou, vody cca pat centimetrov, nechame ju zovriet a ohen dame na minimum. Ked uz voda sotva bubla, ked je uz len horuca, to je spravna chvila na pridanie vajicka. Rozbijeme ho a pekne pomaly ho dame do vody ako keby sme ho tam vlievali. Nechame ho vo vode cca dve minutky, ak ho chcete na tvrdo, tak styri. Servirujeme spolu s pancettou. A je to. Prajem Vam dobru chut!

    Šošovicový prívarok - obrázok 2

Diskusia k receptu

miskam
hmm, zaujímavá varianta...:) a to víno to je super nápad...
mardo
Ďakujem ľudia! Skúste je to iné, trosku.
zulika
Pridávam do KK. Musím napísať, že sa mi veľmi páči s akou láskou a akým štýlom píšeš receptíky, keď ich čítam, už som hladná :)))) A určite si dobrý kuchár, naozaj cítiť lásku k vareniu. Šťastná to žena, ktorá má doma tak šikovného chalana :)))))
mardo
:-))) Dakujem, no snazim sa, cely ja! ;-)
evanaaa
@mardo , na tie stratené vajcia netreba dať do vody aj trochu octu? Mám dojem, že všade sa to píše. Ináč, zaujímavý, pre mňa trochu aj zložitý spôsob prípravy šošovice, robím len jednoduchý základ.
kata50
Ja takto pripravujem šošovicovú polievku - bez toho strateného vajíčka. Ale ako prívarok, to tiež vyzerá lákavo:-))
letisia
Ja tiež robím podobne. Len bez zeleru a namiesto vína trošku koňaku. @evanaaa máš pravdu do vody pre stratené vajcia sa dáva trošku octu kvôli rýchlejšiemu a lepšiemu zrazeniu vajíčka.
mardo
@evanaaa , nie nepridavam ocot do vody, netreba ho tam. ide to pekne aj bez neho.
@kata50 , skusal som a pekne to vyslo, bez zaprazky... nerad zahustujem mukou. ;-)
@letisia , konak vravis? to znie lakavo tiez, najblizsie vyskusam.
gorbura
no tak brnkni ked skusis konakovu verziu...donesiem aj ja nieco na podlievanie :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia