Šošovicová polievka
Šošovicová polievka

Šošovicovica

radox1 - fotkaradox1, 3. októbra 2017
Šošovicovica
Foto: radox1

Horúčavy sú za nami, v lete polievky nevarievam, takže po dlhšej absencii pridávam túto výdatnú polievku ako hlavný chod.

5-6
porcií
20 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2 ks čerstvá
1 ks
2 PL
3 PL
 (alebo feferónka)
2 ks
4 ks
5 ks
1 ks
1 ks
1 PL hustý




Postup

  1. 1

    Šošovicu premyjem a namočím na noc do vody, údené koleno uvarím vo vode, oberiem, tretinu zjem s chrenom a horčicou, zbytok nakrájam na malé kúsky.

  2. 2

    Cibuľu nakrájame na malé kocky, vložíme do rozohriatej masti, pridáme rascu, posolíme a pomaly restujeme do zlatohneda. Potom vyrestujeme v masti a cibuli paradajkový pretlak tak, aby sa masť opäť vyčírila, pridáme ml.papriku, chilli-feferónku, čierne korenie, premiešame a hrniec stiahneme nabok, aby nám paprika nezhorkla, a zároveň sa v masti dobre vyluhovala. Zalejeme vodou, v ktorej sa kúpala šošovica, necháme prevrieť a ponorným mixérom masu rozmixujeme na hladkú pastu, vďaka ktorej sa polievka zahustí, ostane hladká a nepotrebujeme žiadnu múku. Následne pridáme mrkvu, šošovicu, petržlen, bob. list, dolejeme vodou a varíme do vtedy, kým nebude šošovica mäkká. 15 minút pred koncom pridáme na kolieska nakrájanú klobásu alebo párok, mäso z kolena, prepasírovaný cesnak a dovaríme. Nakoniec v dlaniach rozmrvíme majorán, hrniec prikryjeme a necháme odstáť 15 minút. Hotovo.

    Šošovicovica - obrázok 2
  3. 3

    Zamenením šošovice za fazuľu uvaríme pre zmenu fazuľovicu, postup je identický, ale k nej pasujú ešte slíže.

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
Moja životná skúsenosť ma naučila nemáčať šošovicu celú noc. Stačí nejaké dve hodiny a vodu vylievam, pretože by potom vybuchol dom od plynov. Inak je to dobrá polievka, také mám aj ja rád.
1x 45678
radox1
no vidis,ja zase ked som namacal 2-3 hodiny,este pol hodine varenia bola niektora polotvrda a ina rozvarena.
haji
Další z tříchlapových polévek, jeden už se chytil! haha Pítrs souhlas - čočka se nemusí tak dlouho máčet, mám stejnou zkušenost. Dobrou chuť, pánové!
radox1
@Haji (3.10.2017 14:52)

nikto nepise ze musi.kazdy nech si ju máca ako chce.ja cez noc a som spokojny.
haji
@Radox1 (3.10.2017 15:08)
OK. Ani já tě přece k ničemu nenutím. Spokojenost nade vše.
mijaita
Pouzivam nejradsi cocku drobnozrnnou, ta je varena brzo i bez namaceni :-) Velkozrnnou cocku namocim jen na chvil, povarim ve vode a dam do ubrousku na parak. Netrva to dlouho, je vyborna.
1x haji
jozefj
Výborný recept.Jeden z naj zverejnených na vareche.p. Radox si zasluhuje nejakú cenu od Varechy.Vážena redakcia pouvažujte o tom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia