Šošovica s vajíčkami

arasidka - fotkaarasidka, 9. apríla 2011

Máme radi šošovicu.A nielen ako polievku, alebo omáčku. Odkedy som priniesla domov tento recept, udomácnil sa u nás a občas si na ňom pochutíme. Zobraziť celý popisMáme radi šošovicu.A nielen ako polievku, alebo omáčku. Odkedy som priniesla domov tento recept, udomácnil sa u nás a občas si na ňom pochutíme.

Suroviny

2 dcl pohár plný
2 stredne veľké  ks
5 ks
na špic noža
20 Dkg
na podliatie




Postup

  1. 1

    Do 2 dcl pohára nasypeme suchú šošovicu a dobre ju prepláchneme . Nasypeme ju do sklenej nádoby - najlepšie zavárací pohár , zalejeme vodou a necháme 24 hodín stáť. Na druhý deň vodu vylejeme a nalejeme novú a necháme zase 24 hodín stáť . Toto robíme iba v prípade, keď nemáme kúpenú naklíčenú šošovicu z obchodu.Keď nám šošovica nabobtná a začne klíčiť, tak ju scedíme, prepláchneme vodou,

  2. 2

    nakrájame cibuľu, orestujeme na troche oleja a pridáme naklíčenú šošovičku, miešame, máličko podlejeme vodou a pridáme medzi prsty mletého korenia. Šošovicu prikryjeme pokrievkou a necháme pri menšej teplote pár minút dusiť.

  3. 3

    Keď sa voda vydusí, zoberieme vajíčka a nalejeme ich na šošovicu, miešame a máličko posolíme - nie veľa, nezabúdajme na to, že keď šošovicu naložíme na tanierik, zoberieme struhák a syr Nivu na každú porciu nastrúhame a tak sa ním "dosolí".Podávame k tomu chlebík, alebo pečivo.

Diskusia k receptu

michsamant
V poslednej dobe sa mi vobec nedari s klicenim....preplachujem castejsie pretoze mam v kuchyni saunu, ale aj tak mi sosovica uz na druhy den smrdi..... :( A kedysi mi to slo dobre. Musim to znova skusit, lebo toto sa mi paci.
hubata
Arašidka, veď mne nechcel naklíčiť ani suchý (nepolený) hrach, už aj ten je asi chemicky ošetrovaný, lebo inokedy mi klíčil ako divý hneď a všetok !!!
viera1
Ak si to kúpila v obchode,tak ten ti nenaklíči,musíš si zohnať neupravovaný.Ten sa nedá ani sadiť.
zdezda
:-) fajn recept, na večeru sa mi hodí, my si s dcérou robíme tiež šošovicové klíčky a jeme ich pri telke len tak, miesto inej pochúťky:-)
redakcia
@arasidka , používaním cudzích fotografií sa porušujú autorské práva, fotografiu sme vymazali.
arasidka
Ďakujem, problém je v tom, že momentálne nemám zábery z prípravy jedla, už som sa tak raz ospravedlnila pri recepte omáčky z bazy, nahodila som si googl a odtiaľ som si vybrala obrázok. A okrem toho, mám problémy s mojím mobilom, je nový, je zn. Samsung - uf, a všetko, čo som sa predtým naučila s Nokiou , tu neplatí a tak mám problémy nahodiť aj fotky z mobilu do počítača. Ak chcem svoje zábery vtesnať do počítača, potrebujem "odborníka", a ten nie je vždy po ruke.
Julica,ani vo sne ma nenapado, že z tej pleti obrázkov, je tento práve tvoj. Tak mi kľudne narež - päťadvacat na holúúúúú... nie, beriem späť , stačí päť a nebude úplne holá.
Takže, so sklopenou hlavou sa ospravedlňujem a sľubujem, že sa polepším.
P.S: Ale na dobrej chuti šošovičky na vajíčku to nezmení, skúste to :)))
arasidka
Milí moji, práve sme ukončili zasadanie komisie , v zložení ja a ja , kde sme sa uzniesli na nasledovnom: Vzhľadom k tomu, že prišlo k porušeniu varecháčskych pravidiel, sa lenka tímu Varecha.sk trestá verejným pranierovaním, a to tým spôsobom, že po dobu určit ú - t.j. nasledujúci týždeň počíňajúc dnešným dňom, t.j. 11.4.2011 až do dňa 17.4.2011 bude niesť svoj biľag haňby rovno v avatare.
A pred každým príspevkom, ktorý bude uverejňovať vo Vareche.sk, musi čelom k počítaču trikrát nahlas povedať :" Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa".
Nech je toto ponaučením pre každého Varecháča, ktorý sa vedome, alebo aj inak dopustí porušenia pravidiel.
Tak a káva je dopitá,ide sa variť - dnes to bude špenátik na diétno, bo moji chlapi si kúpili novú váhu a nechcú veriť, že im ukazuje skutočnú váhu. Ja som na nej pre iistotu stála len jedenkrát a keď som bola sama, ale takisto nechcem tomu uveriť, čo mi tá škatuľa kovová ukázala!:))))
jerica
@arasidka keby som ju robila (šošovicu) dohodím fotky, len som si nie istá kedy to bude,mám foťák ale ten robí síce dobré fotky ale starý mobil robí ešte krajšie, tak mám jeden mobil na telefonovanie , druhý starý mám na fotenie, ináč@ty si určite šikovnica , nemala by si byť odkázaná na "odborníka" pri telefón , určite si mala niečo čo sa pripojí na PC a nahrá novú značku čo máš.:-)
arasidka
mám to , aj som sa to dvakrát pokúšala, ale nechcem veriť sama sebe, čo sa ten počítač neustále pýta a čo žiada. Ale už som volala môjmu "informátorovi" - ktorý mi spravuje počítač v každom rozsahu - opravy,vylepšenia, ochrana - a tak, keď bude mať čas, tak sa na to pozrie, lebo voľačo v ňom neštimuje.Pri Nokie to bolo úplne jednoduché. Aj predvčerom, kruci špagát, taký dobrý sobotňajší obed som robila. Vravím dedkovi - kukni na ten kastról, aké je to krásne pod osvetlením /pod digestorom/, keby som nemala problémy s mobilom, už aj robím fotečky . Aj kameru mám, ešte nie som v nej úplne doma, dostala som ju na Vianoce, ale teraz sa chystám tento týždeň natočiť na nej taký malý kúsok niekoľko minútový , aby som zachytila tohtoročné kraslice, lebo každým dňom sa z nejakou lúčim. Mám síce film, ktorý má už asi sedem-osem rokov, naša TV mi dala aj CD-čko hneď po tom, ako "ma natočili", a každý rok pred šibačkou ma ľudia stretávajú, že"zase sme vás videli". Už mi je to aj smiešne, veď za tie roky som sa verubože už aj zmenila! Ale keď mi dochádza inšpirácia, prezriem si v ňom krasličky a poviem si - kurňa, no vidíš, tieto som už dávno nerobila. Hoci nikdy v živote neurobím dve rovnaké kraslice, oni sa podobajú, ale nie sú v detailoch rovnaké.
No a keď sme pri tej nešťastnej šošovici, už je čas rozsypať ju na zem v nejakej širokej a nízkej nádobe, nech do šibačky vyklíči a máš krásny "trávniček" na kraslice. A keď chceš naozaj mať pekný kučeravý trávnik, tak rozsyp na zeminu nahusto kuchynský mak. Ten určite vyklíči a je nádherný. Neskôr po šibačke vezmem nádobu a vysypem ju celú na záhradke v rohu a tam mi vyrastie na jednom pľaci nahusto mak a dopestujem aj malé makovičky na dekor.
arasidka
ešte raz som sa vrátila sem - avatar je odsúhlasený v mojom profile , ale tu zatiaľ nenabehol. Hádam to nebude moja vina :(((
evusik
@arasidka vieš že som si aj myslela že si gúglila až si vygúglila :-)
ale sa mi páči že to bereš z humorom a tvoje pokánie o 10:52 nemá chybu.... ešte teraz sa šklebím od ucha k uchu.... bodaj by bolo viac takých ako ty :-))))
arasidka
evusik, no čo už ...bolo tam tej klíčenej šošovici za kopec, ale čert chcel, že som sa zle trafila - hi hi hi...a neviem, či ten avatar, ktorý mám nainštalovaný , pôjde - jestli to netrucuje, tuším si ho zmením.
arasidka
takže už tretíkrát mením avatar, neviem, kde je pes zakopaný, keď to ani teraz nevyjde - :))
arasidka
marianna, nazbieraš, vyčistíš, necháš vo vhodnom priestore pár dní "uležať", každý druhý deň preberáš, červivé vyhadzuješ / lebo červíčky vylezú až doma /, a potom ich opätovne očistíš od stopiek aj hlavičiek,, keď sú mäkké, ide to ľahko, a dáš variť vodu do hrnca, ale najprv ich niekoľkokrát preperieš vo vode, a ak máš vhodné zariadenie na pasírovanie šípok, to si pripravíš a na šporák dáš väčší kastról s vodou, kde do vriacej vody vhodíš mäkké očistené šípky, ale len na dobu zovretia, lebo potom ich scedíš, a také vrelé pomágaš a zaleješ troškou čistej vriacej vody, ale iba maličko, aby sa cez pripravené pasírovacie zariadenie mohli šípky dokonale prepasírovať. Aby dreň bola dokonale jemná - bez veľkého množstva chĺpkov, na ktoré sú huby fajnové, tak hotovú dreň ešte raz prepasírujem cez jemné plátno a je to hotové. Táto práca je pre človeka, ktorý má hodne trpezlivosti a baví ho to. A najlepšie je úplne, ak je to tým z dvoch, či troch ľudí.
Ak by si sa chcela spýtať na pasírovacie zariadenie, to ti ťažko budem opisovať, lebo to je vynález mojich predkov, ktorý postupne zdokonaľujeme a meníme jeho podobu, skladá sa hlavne z dvoch sít, ktoré je čím ďalej , tým viac horšie zháňať po celej EÚ, takže teraz je rada na nás, aby sme ho zdokonalili a vymysleli niečo , čo zdedia naši potomci. :))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia