Šošovica s párkom (fotorecept)

Autor receptu: svetlana9

Šošovica obsahuje veľa bielkovín a preto nahradí aj hlavné jedlo.

8
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Šošovicu nasypeme do hrnca, vyumývame a s trochou vody dáme variť na 10 minút. Robíme to preto, aby sa zo šošovice vylúhovali škodlivé látky.
  3. Vodu zlejeme aj so šošovicou cez sito a šošovicu vyumývame.
  4. Vrátime ju do hrnca, pridáme zemiaky, soľ, vegetu, rascu, bobkový list, zalejeme vodou a dáme variť.
  5. Keď polievka vrie dáme do nej zápražku. Pripravíme ju na panvičke z oleja, múky, pokrájanej cibuľe a na záver pridáme jednu kávovú lyžičku sladkej mletej papriky. Do zápražky n e l e j e m e vodu, ale pomaly ju pomocou varešky vylievame do polievky. Polievka musí pritom vrieť. Dobre premiešame. Nemusíme sa báť, že sa nám narobia hrudky.
  6. Keď sú zemiaky uvarené, polievku zatrepeme. Nezabudnime ju p r e d t ý m okysliť - na 3 litre polievky idú 3 polievkové lyžice octu. Musí to prevrieť, aby sme mohli naliať buď mlieko alebo smotanu na varenie.
  7. Dobre premiešame. Pridáme ešte pokrájaný cesnak a na kolieska nakrájané párky, alebo klobásu. Kúpme radšej kvalitnejšie párky.
  8. Varíme ešte asi 5 - 10 minút, keď párky vyplávajú navrch polievka je hotová. Zajedáme chlebíkom. Dobrú chuť!