Šošovica s párkom (fotorecept)
Autor receptu: svetlana9
Šošovica obsahuje veľa bielkovín a preto nahradí aj hlavné jedlo.
8 porcií |
20 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- Šošovicu nasypeme do hrnca, vyumývame a s trochou vody dáme variť na 10 minút. Robíme to preto, aby sa zo šošovice vylúhovali škodlivé látky.
- Vodu zlejeme aj so šošovicou cez sito a šošovicu vyumývame.
- Vrátime ju do hrnca, pridáme zemiaky, soľ, vegetu, rascu, bobkový list, zalejeme vodou a dáme variť.
- Keď polievka vrie dáme do nej zápražku. Pripravíme ju na panvičke z oleja, múky, pokrájanej cibuľe a na záver pridáme jednu kávovú lyžičku sladkej mletej papriky. Do zápražky n e l e j e m e vodu, ale pomaly ju pomocou varešky vylievame do polievky. Polievka musí pritom vrieť. Dobre premiešame. Nemusíme sa báť, že sa nám narobia hrudky.
- Keď sú zemiaky uvarené, polievku zatrepeme. Nezabudnime ju p r e d t ý m okysliť - na 3 litre polievky idú 3 polievkové lyžice octu. Musí to prevrieť, aby sme mohli naliať buď mlieko alebo smotanu na varenie.
- Dobre premiešame. Pridáme ešte pokrájaný cesnak a na kolieska nakrájané párky, alebo klobásu. Kúpme radšej kvalitnejšie párky.
- Varíme ešte asi 5 - 10 minút, keď párky vyplávajú navrch polievka je hotová. Zajedáme chlebíkom. Dobrú chuť!