Šošovica s cviklou a tekvicovým olejom

pietroo - fotkapietroo, 24. marca 2011
Šošovica s cviklou a tekvicovým olejom
Foto: pietroo

Ostalo mi trocha mäsového vývaru. Normálne to riešim tak, že ho šupnem do mrazničky, ale bolo ho málo, tak som chcel vymyslieť uplatnenie. Môj Zobraziť celý popisOstalo mi trocha mäsového vývaru. Normálne to riešim tak, že ho šupnem do mrazničky, ale bolo ho málo, tak som chcel vymyslieť uplatnenie. Môj syn, keď bol študentom a občas si musel variť, skúšal kombináciu cvikly a šošovice. Len tak, stroho a jednoducho - cvikla, šošovica, soľ. Ale tá kombinácia mala niečo do seba. Spomenul som si na to a premýšľal, ako to doriešiť. Vyšiel mi skutočne výborný prívarok. Poznámka : do času prípravy som nerátal varenie cvikly - tá sa varí sama.

6
porcií
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks stredne veľká
300 g
2 ks
1 ks
2 ks
1 hrsť
1 ks (menší)
1 ks
2 strúčiky
0,5 l




Postup

  1. 1

    Cviklu som dal variť vcelku, neolúpanú. Šošovicu som prebral a zalial studenou vodou. Očistil som mrkvu a petržlen a mohol som ísť robiť iné veci, kým sa cvikla uvarí a kým šošovica napučí.

  2. 2

    Po dvoch hodinách je cvikla uvarená a šošovica vyzerá, že už sa môže tiež postaviť na oheň. Cviklu som olúpal a postrúhal nahrubo a zatiaľ odložil bokom. Keď šošovica bola polomäkká, pridal som koreňovú zeleninu, bobkový list, nové korenie, osolil som a okorenil, zalial vývarom, znova zakryl a varil ďalej.

  3. 3

    Keď už trocha zmäkla aj zelenina, pridal som do hrnca cviklu. Na masti som podusil pokrájanú cibuľu. Keď zosklovitela, pridal som k nej nadrobno pokrájaný cesnak, ešte chvíľu posmažil a šupol tiež do hrnca. Pór som pokrájal a pridal aj ten. Pór musí prísť až pred dokončením, aby sa nerozvaril. Veľa som nefotil - jednak som nevedel, či z toho niečo bude a potom ani nebolo veľmi čo fotiť, všetky úkony boli obvyklé a jednoduché. Z procesu výroby mám len túto jednu.

    Šošovica s cviklou a tekvicovým olejom - obrázok 3
  4. 4

    Ochutnal som a dosolil, dokorenil. Cítil som, že chuti pomôže ocot, trocha som okyslil. Ešte krátko povaril a hotovo. Na tanier za naberačku prívarku, na to vajíčko a - pozor, toto je výborné - lyžica tekvicového oleja navrch. Tekvicový olej je vynikajúci a toto je preň ideálna aplikácia.

Diskusia k receptu

frezia68
Máš pravdu,hoci sa tekvicový olej hodí do rôznych šalátov,vo "svetlých" mi vadí jeho tmavá farba a tu sa hodí.Samé zdravé ingrediencie,vyskúšam :-)
lucylee
veľmi pekný a zdravý recept, len mne sa tam akosi mäsový vývar nehodí, radšej by som dala asi zeleninový
pietroo
Určite, rozumiem. Mne tam mäsový zapadol z asociácie s borščom. Ale verím, že tu to bude so zeleninovým (alebo aj so žiadnym!) OK.
tornadolue
Aj v mojom prípade to bude so zeleninovým vývarom :-) Skvelý recept a tekvicový olej je môj obľúbený.
bunnybunny
taaaakže, musím povedať, že toto je vážne prudké jedlo :-) skúšala som s poctivým domácim mäsovým vývarom a tiež aj verziu výmeny tekvicového oleja a pridaním ryžového mlieka, ale jasné môže sa dať aj normálna smotana, kto môže.. proste mňam všetky podoby! ďakujem za inšpiráciu Pietroo :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia