Šošovica na marocko-alžírsky spôsob

veronikavari - bez fotkyveronikavari, 19. novembra 2015

Na dovolenke v Maroku som toto jedlo ochutnala a chutilo tak vynikajúco, že som si ho musela uvariť doma. Recept mám priamo z Alžírska.

120 minút
príprava

Suroviny

10 cl
1 ks
2 strúčiky
1 hrsť
1 ks
100 - 150 g
1 ks
2 - 3 pl
 (zmes korenia)




Postup

  1. 1

    10cl olivového oleja, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, hrsť zelerovej vňate, mrkva, olúpaná väčšia paradajka. Povariť a pre lepšiu konzistenciu som to mierne rozmixovala. Pridať namočenú šošovicu, soľ, čierne korenie, mletú rascu, kto má aj koriander, zázvor, ras el hanout (môžete si aj vyrobiť doma - mletý muškátový oriešok 2čl, mletý koriander - 2čl, mletá rímska rasca - 2čl, mletý zázvor - 2čl, soľ - 2čl, mletá škorica - 2čl, mletá červená paprika - 1,5čl, mleté čierne korenie - 1,5čl, kajenská paprika - 1čl, mletý kardamón - 1čl, korenie all spice - 1čl, mleté klinčeky - 1/2čl) , 2-3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku. Zaliať vodou a variť do mäkka. Koreniny som zvolila podľa chuti a ras el haout som namiešala z toho, čo som mala. Pre pikantnosť som ešte pridala trošku chilli. Tofu na ozdobu som len zľahka pokorenila, posypala vegetou a opiekla na panvici s olivovým olejom.

Diskusia k receptu

youness30
tak Maroko alebo Alzirsko?...to su dve krajiny a z tvojho prispevku mi to pride ako keby Maroko bolo mesto v Alzirsku....no mozno iba mne to tak pripada.....inak chodim do Maroka kazdy rok, prejdem par miest, ale s takymto jedlom som sa tam nestretla
veronikavari
@youness30 viem ze obe krajiny jedia šošovicu ako prilohu alebo len tak s ich chlebom. Jedla som to priamo v Maroku (sever). Na internete je vela receptov na šošovicu v marockom štýle, tak som sa opytala známych z Alžírska na spôsob akym sosovicu varia oni a spravila recept ktory sa zhodol.
mijaita
Cocku mam rada, marocká jídla take, tu určitě uvařím.
fiesta
Sosovica mi v Maroku nesmierne chutila, a minimalne od severu az po juh ju jedli :) celkove ich jedla mi velmi chutili, ale neviem ci sa daju spravit na SK pokial nemas potrebne korenie.
zuzanka1367
Nemala som doma cukinu, takže s ňou to skúsim nabudúce, je to chutný voňavý obed, určite ho budem ešte variť, vďaka za recept. Nemixovala som a pretlak som orestovala na cibuľovom základe...






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia