Šomloi Galuška ala Radúzko

raduzko - fotkaraduzko, 25. februára 2011
Šomloi Galuška ala Radúzko
Foto: raduzko

Táto sladkost je povodom z Madarska,povazuje sa za vrchol sladkosti,a je moj oblubeny pretoze je jednoduchy na pripravu,a neni stereotypny.ingrediencie su menitelne ;)

10
porcií

Suroviny

120 g
120 g
polovica citronu (kôra)
6
1
vanilkovy krém:
2
50 g
1 PL
1/2 l
10 g
1  sáčok
cokoládová poleva:
100 g
2 PL
5 PL
5 g
0,5 l
1 krabička
1 sáčok
  podla chuti
1 balenie




Postup

  1. 1

    Cesto:klasicke cesto,bielka šľaháš na tvrdo,pridávaš zltka cukor ,muku,koru,na koniec smaríš kypriaci,cele to kydnes na plech,vymasteny aby sa to nepripiekloa das piect cca na 180° kym nebude hotove neviem kolko minut

  2. 2

    kým sa to peče,pripravime si krém vanilkovy!to je jednoduche..vymiesame tie dve zltka pridame to mlieko,maslo tych 10 g ale! a varime pridame vanilkovy cukor a jeden gustin nech to zhustne skoro...hotove..

  3. 3

    cokoladu to dame kakao dve polievko lyzice, 100g cukru,maslo 5 g staci,a kusok vody par PL ale lepsie ked mlieko ne voda!

  4. 4

    ked mame cesto,vyberieme si nadobu nieco vysoke,zapekacia mysa sklenena napriklad to je jedno ..no a podla toho si pekne vymeriame dno,a na taku velkost rozdelime cesto na tri casti..ze mas cesto, a z neho potrebujes velkost dna misy,3x!!na dno misy nalejeme kusok vajecneho likeru,dáme plát cesta,polejeme likerom,na to dáme cokoladu(tu cokoladu v sacku tu cukrárensku treba dat zo sackom do vody vracej na 7 minut aby zmenkla).no dáme cokoladu,polejeme vanilkovym kremom...dalsi plat,polejeme zase likerom,a potreme tym dzemom /lekvarom a posypeme mletymi orechmi alebo niecim takym jaj a este pridame hrozienka normalne posypes cele na hrubo ale hrozienka do vody horucej namocit pred tym!medzi tym vsetkym pridavame na to vsetko aj tie polevy cokoladove bielu ciernu na konci poviem preco!na ten druhy plat ide zase ten krem,a aj cokolada jak cheees.zakusok zakoncujeme tretou vrstvou,no a tam uz ide vsetko co chces a mas! cize liker,jam,hrozineka,polevy cokolady kremy..no a medzi tym z vsetkeho pridavame aj medzi cesto a mysu ten priestor ktor yostal vyplname ho "materialom"...to creme sodo co som pridal medzi ingreduiencie je super hotova poleva kremova husta nenormalna odporucam tiez medzi platy daj!ta cukrarenska cokolada je preto dobra lebo v ladnicke potom stuhne na chrumkavu!no a to je cela receptura!znie to komplikovane a dlho,ale je to len taky mys mas od oka a fantazie!na koneic este slahacku cerstvu a cokoladu napriklad pikao a ides!kazdy ta miluje!do ladnicky na jednu noc a na druhy den ides!

Diskusia k receptu

evanaaa
Raduzko,neviem, kto si, čo si, odkiaľ, koľko máš rokov, ale pri čítaní receptu som sa aj musela smiať ä v dobrom ), lebo som mala dojem, že keď si to písal(a), tak ťa niekto poháňal korbáčom, do toho, do toho. Ale vážne. šomlóvky som jedla vo viacerých "vyhotoveniach", kým som smela sladké ( ale by som si dala!),je to pochúťka, a aj tá tvoja verzia je dobrá. Ono sa to zdá, ako píšš, zložité, ale myslím, že sú aj komplikovanejšie koláče.Ináč, keď som bola prvý krát v Maďarsku, toto bolo prvé, čo som si objednala,ale nevedela som, čo to je, priniesli to niekomu pri vedľajšom stole a ja som povedala- aj ja chcem také " édeš".(Neviem po Maďarsky).
alenka0901
Vaječný likér sa nedá niečim iným nahradiť? Inak to vypadá dobre.
bejaja
@raduzko , veľmi si sa ponáhľal s písaním toho receptu :))), nerobil si "šomloi galuška" počas písania receptu? :))), vypadá to zložito...:))
túto pochúťku poznám veľmi dobre a keď navštívim priateľov v Maďarsku, vždy si na nich pochutím, určite je viacej receptov na ne, škoda, že si nenafotil fotopostup.
evanaaa
V tom vanilkovom kréme máš v postupe pridať 1 Gustin, hádam jednu PL, veď by z toho bol betón. V surovinách zas máš múku, tak čo, oboje? Ináč, krém môže byť dobrý, žĺtkový, nielto si to zjednoduší a dáva puding, aj čokoládový.
gittka
asi ozaj písaný na rýchlo.som sa skvele pobavila pri čítaní...taký miš maš,ale veselé!
bejda7
Dnes som čítala takýto podobný recept v časopise a ma zaujal,vyzerá to mňamky:))
zsuzsu
tiež som sa usmievala pri čítaní receptu a tvojho postupu,ale kočky to už hore opísali...je to také milééééé :)) ale somloi galiska je super a možno vyskúšam aj túto verziu :) pekný den!
zsuzsu
Galuska,nem galiska... :DDDD vidíš,jak si ma poplietol???? :D
marta23
Tá mysa a misa v texte je stále to isté??? Prečo je tam napísané raz tak a raz tak? Ja poznám na Slovensku len misu.
raduzko
no taze: som chalan už muž,mam 7marca 22! a rad varim peciem! ten recept osmnepisal rychlo,ale nechcelo sa mi vychytavat chybicku po chybcke ospravedlnujem sa za pravopis to je jedno..to olo pre evankuuuuu;) odkaz pre alenku.minule som robil zoz orieskovym snom to je jak vaecny liker len oriskeovy je to bomba! orginalne tamtreba davat rum!ale to mi az tak nešmakuje skus tam dat co chcesco t chutviem si tam predstavit aj kokosovy rum Malibu(v tescu zozenies napodobeninu "coconut lkuer" uplne to iste len je to o 10 ečok lacnejsie! Bejaja:fotopostup netreba lboje tojednoduche..inac priznavam ze som tonapisal zlozito ale som aj napisalze ked uz budes orit druhy rat uz budesveidet co a ako !a esteneco pre evenuu-ten gstin som tam šmaril komplet cely a nebol beton,lento sakra rychlo stuhlo :Dnevadi..nabuduce skusim len zo jednu PL ;) diky..a zeny!..nie..dáámy!ale aj nedáámy som rád ze som vas pobavl mojim rychloopisom bol to trosku aj moj cel! uz sachystamna dalsi recept uverejnit,len problem je ze tam pouzivam moju tajnu omacku mnou vymyslenu..taze neviem no c prezradm ;) ale uz bezm lebo robim prvy krat lazane :Druky bozkávám!
afataga
Toto jedlo je mnam a ponukam zjednodusenu verziu: staci kupit piskoty biele a hnede a postupne ich hadzat do misy, kazdu vrstvu posypat hrozienkami namocenymi v rume a sekanymi orechmi, miesto kremu staci vanilkovy puding, na tanieri ozdobit slahackou a coko topingom, toto zvladne aj male decko a je to rychlovka
stania
Zakladam do KK dakujem veľmi pekne za receptik, už davno som je chcela urobiť ale nemala som recept, diky, diky
stania
Zakladam do KK dakujem veľmi pekne za receptik, už davno som je chcela urobiť ale nemala som recept, diky, diky
afataga
Este som zabudla napisat ze som to jedla v Madarsku a potom som patrala po recepte, nasla som ich vela, ale ja robim tento jednoduchy, tiez som piekla cesto ale netreba, tie piskoty treba pokvapkat aj rumom,v originali boli orechy ale nie lekvar, ale jasne kto chce nech si ho da
raduzko
dakujem, aj som napisal ze je to recept taky zea daju kludne menit ingrediencie kazdy ako chce..afataga: hej mas pravduje to zjednodusene najme ked tovyzaduju deti kazdy tyzden tak chapem ze nebude svypekat atd..iste ajto je chutne! stania diky ;)
valeri
štramák si ty raduzko a čo lazane ? :-)) daj zas jeden
raduzko
joj lazane som dojedol vnoci,kusok som bol mimo;-) a teraz mi neni bohvie ako dobre.
afataga
Raduzko si si isty ze ti neni dobre z tych lazani? :-)))
raduzko
ne co si..pálenku domacu zoz pivom som vcera chlemtal ta to preto :D
tetrisss
No neviem, to pisanie ti ide teda ako z gulometu, vsetko netrafis, ale vobec to nevadi, ako keby som citala mojich synatorov. Ale recept je super, vtipny a aj zaujimavy, bingooo.
raduzko
ja osm zástancom toho ze spontane pisanie na rychlo je ovela zaujimavejsie a vtipnejsie ako ked vsetko pises z diakritykou gramatycky spravne.napisem pochopy kazdy hehe...no teste sa na moj dalsi recept asi ho aj idem uspravit! :D
hubata
Radúzko a si ženatý, lebo by som mala jednu takú lenivú pre teba ...... takýto zaťko by sa mi páčil: spolu by sme varili, on hubatý, ja hubatá ...... Dobre som sa pobavila a keď som si v správnej chvíli povymieňala písmenká a ypsilony aj som recept pochopila. Môže to by veľmi dobré, len málo toho koňaku sa mi tam zdalo, ale veď môžme si do štamperlíka uliať. Vtipné, dobré, daj ešte nejaký osvedčený recept čo doma robíš. Trebárs aj tie lasagne čo ti tak ležali v žalúdku ....
raduzko
diky pekne uz som stastne zadany ;) ta daj si tam pre mna za mna aj borovicku men je to jedno :Dtie lazane som mal z varechy skuisil som ale nic pravda...prerobil osm ich a mam vlastny recept tzv "rybie lazane ala raduzko" uz som ich robil asi..zo 5 razy ..je to brutal...planujem aj to uverejnit lebo je to vazne pecka..kukni teraz som pridal moje palacinky na ranajky!!
mariadra
Raduzko, aj keď sú tam chyby, aj tak je to od Teba pekné, že si sa s nami podelil o recept.
bebe0077
no lúštila som lúštila a niečo vylúštila...vyzerá to mňam,tak určite to skúsim.stretávam sa s tým prvý krát.vdaka za receptík.
mikycko
Ja to robim tiež a robim3 cesta orechove,čokoladove a biele piškotove.Potompuding vanilkovy a čokoladovy.A teraz striedat tmave cesto poliat rumom a vanilkovy puding,teraz orechove cesto poliat rumom a čokoladovy pudingna koniec svetle cesto a čokoladova poleva.nechat odstat a vykrajovat velkou lyžicou na tanier a dat šlahačku
raduzko
mne sa nechce tolko vypekat..ale hej origo to ma byt tak..
zinnajdha
... až teraz som si všimla Tvoju fotku a všimla som si, že si pekný chlap !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia